söndag 8 februari 2015

Milano Unica Trends



Snabba ryck..!

Från skummande stillahavsvågor i en annan del av världen direkt till trendspaning i Milano.

På textilmässan Milano Unica visar italienska topproducenter två gånger om året nya kollektioner och mässan lockar inköpare från såväl de stora modehusen som kvalitetsmärken och designer.


Material och riktningar för modesäsongen S/S 2016 presenterades som vanligt med säkert handlag i en fin utställning signerad trendnestorn Angelo Uslenghi och hans team.



Neomodernism är samlingsnamnet för modetextilierna nästa vår och sommar och manifesterar sig i två teman - Designed Simplicity och Artistic Boldness - med definierade underriktningar kring mönster, material och teknisk innovation.

Artistic Boldness bjuder som namnet antyder ett välkommande, bejakande färgfyrverkeri med stora mönster, exotism och konstraster i stor och smått.


I temat återfinns färger som fuchsiarött, mörktgrönt, gult och starkt rosa... 


...och i mönsterbilden möter såväl stora blomstermönster som grafiska prickar och art deco-inspirerade tryck. 


Mesh, jersey, broderier, perforeringar och vävda accessoarer mixas säkert med...


... med en etnisk twist i färgstarka detaljer i sommarmodet nästa säsong.


Det andra temat Designed Simplicity vilar i en lugnare färgskala med beige, syren och vitt som bas och indigo och orange som starkare accenter. 


Bärande är ett fokus på naturen med självklara material som linne, hampa, silke och läder och horn i detaljer som knappar och dekorationer.


Enkelheten spåras även i tryck där innovativ teknik skapar variationer i batikliknande färgskiftningar på jersey...


...och där grova, taktila strukturer i natur och pastell skapar kontrast till...


... rart retro- och småmönstrade kvaliteter som voile, silkesjersey och tunt linne.

Good vibes..!

Februariupplagan av Milano Unica var den 20:e i ordningen och mässan firade sitt tioårsjubileum med ett stort event för utställare och inköpare...


Men det finns fler skäl än så att fira, efter flera tuffa säsonger visar nu den italienska textilindustrin en positiv utveckling med bland annat en ökad export och lönsamhet.

Satsningarna på Milano Unicas koncept Japan Observatory har fallit väl ut och de tillresta japanska utställarna adderar kunskap och kvalitet.

Däremot råder det fortfarande oklarhet kring begreppet Made in Italy, där bland annat snårig byråkrati och tröghet i EU-samarbetet fortfarande inte klargjort hur ursprungsmärkning av textilier och plagg ska se ut.

Kika på www.milanounica.it för mer trendinformation kring modebilden nästa säsong.

Mässrace...!

Februari är en verklig mässmånad. Jag återkommer med mer från Milano Unica, det bästa från Stockholm Furniture & Light Fair och megamässan Ambiente i Frankfurt.

Missa inte heller inspiration, tips och idéer kring design och inredning i Australien och Nya Zealand och det bästa från min tid som gästbloggare - stay tuned!

#milano #milanounica #

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar