lördag 28 februari 2015

Frank´s vinklar och vrår

Lärosalen där hängivna arkitektstudenter undervisades av den store mästaren själv. 
Mer från Taliesin West

Den amerikanske arkitekten Frank Lloyd Wright var en vinklarnas mästare. Överallt i sommarbostaden/studion/arkitektskolan Taliesin West strax utanför Scottsdale i Arizonaöknen möter fascinerande och finurliga designdetaljer.

Vinklade, utskjutande fästen bildar utanpåliggande takstolar i de låga stenbyggnaderna i Frank Lloyd Wrights designikon Taliesin West
Inget lämnades åt slumpen. Allt skapades med vision och innovation och en extrem omsorg om ljus, rymd och perspektiv.

Rödmålat ohyvlat virke, väggar av natursten och fladdrande canvas som skydd för en brännande ökensol - element i en ny arktektur som helt smälte in i det omgivande landskapet.

I dag är alla tak tillverkade i mer tålig plast, men ger fortfarande intyck av textil.

Från början var de canvasklädda takpartierna skjutbara, men i dag ligger plasttaket fast
Ljus in via textiltak och stora, öppna glasytor - ambitionen var att minimera gränsen mellan inne och ute.

Ökenstenar i murade väggar och glasdörrar ut mot trädgården skapade en naturkänsla innanför väggarna i Frank Lloyd Wrights egen bostad i Taliesin West.

Häng med på en tur i en sann designikon..!

Garden Room i Frank Lloyd Wrights privata del av den stora studion Taliesin West i Arizonaöknen.  
Längsgående soffor och små grupper med fåtöljer och bord med vinklade former. Ett rum att umgås i, lyssna på musik, hålla föredrag och bjuda hem vänner. Ett rum för många funktioner, varje dag - ett vardagsrum i Taliesin West.  
Det ljusa taket med rödmålade takstolar skapar en pergolalik känsla i Garden Room där stora fönsterpartier synkar ute med inne. 
Asiatisk visdom och inspiration i röda bokstäver på en av väggarna i Taliesin West. Frank Lloyd Wright var imponerad av asiatisk konst, kultur och livsstil, viktiga byggstenar i hans designarbete

Vattenspegling med stenbumling och pelare, såklart med vinklade linjer!
Metallampor i stag mot ytterväggen vid entrén till Taliesin West. Ett formspråk och utförande som platsat perfekt i vår tids industriellt inspirerade inredning. Men egentligen gillade Lloyd Wright inte lampor...
...och ville helt enkelt inte att armaturer skulle synas, endast ljuset! På bilden ovan ett exempel på hur belysningen fällts in, en lösning som förekommer på flera ställen i Taliesin West, många decennier innan det blev standard! 
På Taliesin West finns en skulpturpark där bland andra Heloise Crista finns representerad. Hon var tidigare elev hos Frank Lloyd Wright som som medlem av Taliesin Fellowship 1949 fick hon komma tillbaka och leva som pensionär på studion i öknen. 
Men hallå! Vad har vi här...? Ja, det är faktiskt munblåsta glasflöten som ligger i ett betongfat på en av innergårdarna i Frank Lloyd Wrights designstudio i Arizona. Ökendammet ligger över glaskloten, precis likadana...
...som de här skimrande skönheterna i min egen samling hemma i Sverige! Amazing...! Same, same - för precis som i Sverige använde även japanska fiskare munblåsta glasflöten i sina fiskenät. När kloten lossnade färdades de över havet och spolades upp på stränderna i Kalifornien. Strandfynd som hamnade i samlingar och såldes - några till Frank Lloyd Wright - och hamnade på fat i ökensolen. 
Tips! 
Mer info om Frank Lloyd Wrights designgärning på www.franklloydwright.org
Kika också på inlägg Från fiskarens garn under etikett Vintage här i bloggen och läs om munblåsta glasflöten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar