söndag 22 februari 2015

Craft + Culture at Ambiente

Del av temautställningen Craft + Culture på Ambientemässan i Frankfurt exponerade produkter i hållbar design och tillverkning. 
Hållbart hantverk i nya former

Ett av fyra trendteman på Ambientemässan i Frankfurt var Craft + Culture, fint presenterat i temautställningen i jättemässans galleria.

I utställningen exponerades produkter från utställande företag som representerade inte enbart hantverk, tradition och kultur -  utan även ny, smart formgivning med inriktning på hållbar produktion.
Ljust trä, papper och keramik i mässans trenduställning under tema Craft + Culture/Ambiente 2015.  
Flera bidrag i temautställningen hade hämtats från projektet Sustainable Design, en samarbete mellan nederländska handelsorganisationen CBI och Vietcraft, som samlar vietnamesiska små och stora hantverksföretag.

Samarbetet startade för två år sedan och målet är att dels förbättra och förädla tillverkningen mot ökad hållbarhet, men även att via designsamarbeten öka exportmöjligheterna för de vietnamesiska hantverksföretagen.

Traditionella metoder mixas med ny formgivning och 12 företag ur projektet Sustainable Design visade sina produkter i en fin egen utställning.

Tre unga formgivare var delaktiga; John Patrik Nilsson och Mina Karami från Sverige samt amerikanske designern Grégoire Abrial.

Kika här för ett montersvep...

Quiltade textilier från företaget Hiep Hung, lampor i bambu/Duc Phong och mattor i naturfibrer/Viet Trang.  

I stället för vattenkrävande färgning har mattornas struktur förändrats genom att hantverkarna använder flera naturmaterial som bambu, vattenkrasse och sjögräs. Tillverkningen sker med traditionell vävteknik/Viet Trang. 

Den snabbväxande och hållbara bambun har också använts för vackra, lackerade flaskor/Lacquerworld. Handmålad keramik från LC Home.
Flaska i lackerad bambu från Lacquerworld och brickor i innovativ lätt betong från Anchi. 

Flätad förvaring i olika naturmaterial/Viet Trang. Planteringskärl i hållbar lättbetong/Anchi. 
Bland det bästa i montern hos projektet Sustainable Design var produkterna i lättbetong från vietnamesiska tillverkaren Anchi.

Materialet är en ny typ av betong, light concrete, en tillverkningsmetod som mixar betong med naturfibrer till ett starkt, men lätt material.

Utvecklingen av materialet har skett i Japan och tillverkaren levererar lättebetongen i skivor. Dessa har skurits till, fogats samman och fått sin slutfinish hos Anchi.

För formgivningen står formgivaren Grégoire Abrial som flyttat sin verksamhet från Brooklyn till Vietnam där han nu är verksam.

Planteringskärl, design Grégoire Abrial för Anchi. 
Utseendet på produkterna synkar fint med rådande ruffa inredningsmode, de fungerar att stå ute i alla väder - och de är mycket lätta att flytta!

Handbroderat från Vina Linen...

...och från Vinaem i Vietnam. 

Marmorerad utsida och högblank insida på keramik från LC Home/Vietnam.  

PS
Mer info om projektet Susaintable Design:

www.craftscurator.com
cbi.eu
www.messefrankfurt.com
www.ambientemessefrankfurt.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar