tisdag 24 februari 2015

Keramikkärlek

Ett önsketing. Formgivaren Vicke Lindstrands elefant i glaserat stengods, tillverkad vid keramikfabriken Upsala-Ekeby. 
Vicke´s elefant

Nu står den på bordet hemma, ett exemplar av Vicke Lindstrands elefanter, formgiven och tillverkad under Lindstrands tid hos Upsala-Ekeby.

Så fin, utan nagg och med vacker glans - ett alldeles perfekt vintageobjekt!

Elefanten blev min vid ett alldeles oplanerat impulsköp under Antikmässan i Stockholm.

Det gick helt enkelt inte att motstå det vackra objektet i den lilla montern längst bort i mässhallen - ett önsketing...

Inget nagg och lyster i lasyren - en alldeles perfekt Vickeelefant!
Formgivaren Vicke Lindstrand arbetade brett i glas, keramik och som konstnär. Från mitten av 1940-talet och fram till 1960 var han knuten till anrika keramikfabriken Upsala-Ekeby och skapade bland annat ett stort antal figuriner.

Elefanterna är mest kända och tillverkades i flera storlekar och färger. I dag är de populära samlarföremål och dyker upp på auktioner och i vintagehandeln.

Själv har jag länge velat ha ett av dessa objekt, där Lindstrand så fint fångat det stora, vackra djuret i sina figuriner.

Med snabeln stolt i luften! Välkommen Vickes elefant. Mer info: www.vickelindstrand.com

Elefanter - jordens pelare!

Den afrikanska elefanten - ett av jordens mäktigaste djur - är i dag utrotningshotad. Jakten på elfenben driver tjuvjägarna på Afrikas savanner till allt slugare avrättningsmetoder.

Inte ens i de bevakade nationalparkerna går hjordarna med de stora, vackra och fredliga djuren säkra. Kinesiska affärsintressen på den Afrikanska kontinenten bidrar till ökad tjuvjakt.

Betar och kött exporteras till Asien där människor fortfarande lever i villfarelsen att nedmalda elefantbetar har hälsoeffekter.

Mäktiga, vackra, magnifika Satao, Kenyas största elefant, mördad i Tsavo National Park i april förra året. Förgiftad och stympad, lämnad att ruttna med de stora betarna avhuggna.  

Men även i Afrika fortsätter tjuvjakten för inhemsk konsumtion och marknad. Zimbabwes diktator Robert Mugabe kommer att servera elefantkött på sin kommande födelsedag.

Det tillverkas fortfarande prydnadsföremål i elefenben, väskor och objekt i elefanthud.

Så länge objekt i elfenben - antika eller nytillverkade - har en marknad fortsätter tjuvjakten.

Googla de vidriga bilderna på döda och massakrerade afrikanska elefanter.

Läs, lär och försök göra skillnad!

Köp aldrig någonsin föremål tillverkade av elefanter! Oavsett om det är antikviteter eller avskyvärda nytillverkade föremål och turistsouvenirer...

Stöd WWF och människor som på olika sätt arbetar för djurrätt och skydd.

Kika på inlägg On This Earth... under etikett Vintage här i bloggen och läs om fotografen
Nick Brandt´s  engagemang för elefanterna.

www.nickbrandt.com
www.wwf.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar