tisdag 17 februari 2015

Allround Ambiente!

Färgkoordinerat i montern hos Sydneybaserade producenten Mud. 
Mässrapport från megamässa!

Messe Frankfurts superevent Ambiente är den mest internationella upplagan hittills med drygt 4 800 utställande företag från 94 nationer.

Mässan, som stänger portarna i dag, är fullkomligt gigantisk och en av världens ledande handelsplatser för konsumentprodukter för hus och hem.

Nya talanger, unga producenter ställer ut vid sidan av väletablerade toppföretag och för såväl inköpare som besökare gäller att inte tappa fokus...och noga mejsla ut vad som ska bevakas...

Själv scannar jag utställare med designprofil, unga talanger och formentreprenörer, hållbarhet och hantverk.

Kika här för ett första montersvep från Ambientes mässhallar 2015...

Veck och geometriska mönster är fortfarande i ropet. Här i montern hos företaget Fair Trade. 
Fair Trade och hållbarhet kan tyckas som nutida inslag i designuniversum, men så är faktiskt inte fallet.

Nederländska producenten Fair Trade Original har exempelvis varit verksamt sedan 1959 och i samarbete med mindre hantverkare och bönder i utvecklingsländer byggt handel mot länder i Europa och USA.

Sedan flera år samarbetar företaget med designvärldens meste återbrukare Piet Hein Eek. Till de tidiga produkterna hör bland annat flätade korgar och förvaring från Vietnam.

I montern visas även ett flertal keramiska kollektioner signerade Eek, såväl med moderiktiga veckade ytor som med asiatisk inspiration. Fint!

Vacker keramik signerade återbruksgurun och designern Piet Hein Eek hos Fair Trade Original. 
Det dukade bordet är ett enormt produktområde med tusentals utställande företag. I avdelningen Next hittade vi italienska formgivaren Sabrina Fossi som med känsla för detaljer utvecklat en mugg som är mugg och handvärmare allt-i-ett.

Cup Toasty Mug, design Sabrina Fossi, funkar för såväl varm dryck som frusna händer.
Mer keramiska nyheter i montern hos anrika danska producenten Kähler som drog till sig rejält med mediaintresse, i alla fall om vi ska basera antagandet på alla fina Kählerkassar i grå filt som vandrade runt i mässhallarna...!
Kollektion Love Song, design Reckweg & Nordentoft, i klassisk form med budskap hos Kähler. 
Ranukler i vitt hittar vi också hos danska topproducenten Stelton, stor tillverkare av stilenlig design för dukade bord och dekoration.

De berömda Steltonkannorna kommer i nya färger, det adderas fler formfina produkter för köket, men den stora nyheten var kollektionen Stockholm - vaser och skålar, inspirerade av Stockholms skärgård och Östersjöns blå vågor.

Emaljglans i vas Aquatic, signerad Bernadotte & Kylberg för Stelton. 
För designen står duon Bernadotte & Kylberg och prins Carl Philip fanns lite småanonymt på plats i Ambientemyllret.

Objekten i kollektionen Stockholm tillverkas i aluminium och högglansig emalj i två serier, Aquatic och Horizon, där Aquatic med sitt finta indigoblå mönster mer för tanken till asiatiskt hantverk och tradition, än till skärgårdskobbar...

Överdimensionerade Adirondackstolar, himmel, hav och vågskvalp mötte i uställningen Seashore Galore, iscensatt av designern Scott Hendersen. 
Partnerland på Ambiente 2015 är USA som deltar med hundratalet utställare. I en separat avdelning på mässan, curerad av Brooklynbaserade formgivaren Scott Hendersen.

Under mottot Seashore Galore presenterades ett gäng produkter, bland andra från tillverkare som Artecnica och Areaware.

Professor Hansjerg Maier-Aichen (th) gör som vanligt designturer för media och har här stannat i utställningen Seachore Galore där designer och curator Scott Henderson presenterar stekspade Star Spangled, design Jacob Wasserman för USA-baserade Areaware.   

Trähälsband och keramik från amerikanska Sugarboo Designs.

Lampa ur Phrena Collection, design Karl Zahn för Artecnica.

Mässans andra amerikanska designergäst, Jason Miller, har skapat den här mötesplatsen med bord och sittplatser där den egna belysningsformen presenteras. Ljusgloberna kommer från Europa och metallen från USA och tillverkas i Millers studio i Brooklyn.

Välbesökt mötesplats i mässmyllret, skapad av amerikanske formgivaren Jason Miller, som använt sin egen belysningsdesign i tak och på bord. 

Betong och blåvitt mötte hos många utställare under mässdagarna på Ambiente i Frankfurt. Återkommer med mer design från montrar och utställningar - missa inte!
PS Italy on show!

Partnerland för Ambiente i februari nästa år blir Italien. Blir spännande att se hur Europas stora designland väljer att visa upp och manifestera skickliga små och stora producenter.

Mässdatum blir 12-16 februari 2016.

Tips! För unga designtalanger och nyetablerade företag finns stora möjligheter att nå ut brett och internationellt via mässorna Ambiente och Tendence som arrangeras på Messe Frankfurt.

Kontakta mässans Sverigekontor för mer info: www.messefrankfurt.se

Stafetten går vidare i mässbranschen. Här överlämnar USA:s generalkonsul i Tyskland, Kevin C Milas, ansvaret som partnerland till sina italienska kollega, Cristiano Cottafvi. Tv Detlef Braun, Messe Frankfurts verkställande utskott.

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar