torsdag 26 februari 2015

Konsthantverk i Tyringe

Pendel Rosdala, design Sabina Grubbeson för Konsthantverk. Rosdala Glasbruk i Småland tillverkade under många år glas till belysningsverkstaden. I lampans form anar vi glasblåsarens rör och den klara bubblan av upphettad glasmassa. 
Belysning med tradition

I den lilla orten Tyringe strax utanför Hässleholm ligger belysningsfabriken Konsthantverk. Företaget grundades redan 1921 och drevs av samma familj innan Kurt Henriksson tog över lampverkstaden.

I dag ägs och drivs Konsthantverk av Kurt samt sönerna Joakim och Paul Henriksson. Även brödernas kusin Carina Larsen arbetar i företaget som under senare år haft framgång med fina uppdaterad formgivning av det traditionella hantverket.

För design av Konsthantverks fina kollektioner står formgivaren Sabina Grubbeson som inspirerats av arv och tradition i belysningsverkstaden.
Historik och tradition inspirerade Sabina Grubbeson till pendeln Kanna för Konsthantverk

Till det bästa i mitt jobb är företagsbesök. Att få komma in bakom fabriksdörrar och i verkstäder, möta människor med specialkunskaper och se tillverkning av möbler, lampor och textilier.

Som redaktör för dåvarande branschmagasinet Möbler & Miljö fick jag för några år sedan möjlighet att besöka just Konsthantverk på den skånska slätten - en spännande resa!

Reportage i belysningsfabriken i Tyringe i dåvarande branschtidskriften Möbler & Miljö. 

När man kliver in i belysningsverkstaden går det knappt att föreställa sig att slutprodukten är fragila lampor med glasglober, textilskärmar och blänkande metall.

Första intrycket är en mekanisk verkstad vilket ju stämmer i allra högsta grad!

Besök i belysningsverkstaden i Tyringe. 
Svetsar, svarvar, lackering, montering och oändliga mängder armaturdelar - och skickliga medarbetare som steg-för-steg, med stor hantverksskicklighet för arv och tradition vidare i ny belysningsdesign.

I många år tillverkades lampglas i Rosdala glasbruk i Småland. I dag sker tillverkning utanför landets gränser, men tiotusentals formar finns kvar i det gamla glasbruket som fortfarande ägs av Konsthantverk.

Rötterna i glasblåsarkonsten inspirerar designer Sabina Grubbeson när hon skapar ny design för Konsthantverk, liksom företagets egen hantverkstradition.

En lyckad kombo av arv och design som uppmärksammas av alltfler designmedvetna inredningskonsumenter. Bra jobbat!

Borstad mässing och textilsladd i armatur Edison, design Sabina Grubbeson/Konsthantverk
Redan 1926 fanns bordslampan med i Konsthantverks sortiment. En relanserad variant är nu i produktion hos Konsthantverk under namnet KH#1. 

www.konsthantverk.com


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar