Färgstarkt filtat från tyska Hey-Sign. |
Till det bästa med mässor är mångfalden och möjligheten att i ett stort utbud hitta spännande, roliga och innovativa nyheter. Inte alltid helt lätt...
Vissa likheter har trampet i mässgångarna onekligen med sakletande på loppis, även om jämförelsen svajar något...
Konsument-, design- och inredningsmässor visar nya produkter - eller produkter som förhoppningsvis kommer i produktion.
Små pendlande lampor, design Studio Cheha. |
Talents heter avdelningen för designstudenter och oetablerade formgivare och på utställningen Next kan man ha tur att hamna, lite mer varm i kläderna och kanske med en första kollektion ute på marknaden.
Årets upplaga av Next på Ambiente var riktigt stark med flera spännande unga designföretag...
Studio Cheha Tel Aviv-baserade. |
Designstudion har varit i Sverige och deltog för något år sedan på Stockholm Furniture Fair i en studentutställning, men nu har man tagit sig vidare med fler objekt.
Lamporna har en trompe l´oeil-effekt, de är nämligen tillverkade i någon centimeter tjock plexi men infällda lystrådar, som från sidan är helt platta. Smart som belysning på fönsterbrädor.
Surprise, surprise - belysning med plattskärm, design Studio Cheha. |
Dagens belysningsmode omfattar dels de danska designikonerna som aldrig går ur tiden, men också pendlande lampor som ofta dyker upp i grupp.
Den tjeckiska designduon Studio Dechem tillverkar lampor i böhmiskt glas och kombinerar nya former med det gamla glashantverket.
På Ambiente visar de upp kollektionen Laboratory Lights i tonat glas med fina fästen av koppar.
Glas och metall i belysningskollektionen Laboratory Lights från tjeckiska designstudion Dechem. |
Ett av fyra trendtema som Ambientemässan presenterade i årets trendbok är i år Craft + Culture.
I temautställningen finns ett antal kvalitetsföretag representerade med sina produkter. Ett av dessa är studio Leingrau grundat av designentreprenörer är Ilze Lebus och baserat i Berlin.
Ilse Lebuz är ursprungligen från Lettland och studerade konst i Riga. I dag driver hon sin studio för innovativt hantverk med lin som bas. Kombinationen linne och merinoull är alldeles unik och
presenteras i filtar, sjalar och överkast.
Studio Leingrau skapar hantverkskonst av linne/merinoull, som här i kuddar, matta och filtar. |
Knappt ett år har Leingrau varit verksamt, men uppmärksamheten har hittills varit stor och en webshop är redan igång för kunder som söker vackra, unika och personliga textilier.
Fin teknik och ett spännande materialmöte mellan linne och merinoull i fina filtar, hantverk av Ilze Lebus/Leingrau. |
Traditionen att arbeta i bark finns djupt rotad i norra Japan och från den historiska staden Kakunodate, känd för sina gamla samurajslott och en mångfald av blommande körsbärsträd längs gatorna.
Här i Lilla Kyoto som staden ibland kallas håller man högt konsten att förvandla körsbärsträdets bark till konstfärdiga bruksföremål.
Hantverket är helt unikt för orten och Kakunodate den enda plats i världen som tillverkar de vackra askarna och förvaringskärlen i bark.
På mässan visar Tomioka Shoten Co Ltd bland annat den här utsökta förvaringsburken med olika bottnar i slipad och polerad körsbärsbark.
Supervackert hantverk från barkstaden Kakunodate i norra Japan. |
Även på den textila sidan finns flera fina utställande företag. Ett är Akiko som visar tryckt papper, keramik, uppsydda accessoarer och textilier, alla med fina små mönster och tryck i balanserade färger.
Fint i montern hos Akiko på Ambientemässan. |
Traditionella tryck på finaste bomull visade japanska utställaren Akiko. |
Avslutningsvis i detta montersvep nedslag hos polska möbelföretaget Swallow´s Tail, baserat i Warzava. I blickfånget det här bordet, tillverkat av träämnen där den ruffa ytan vänds neråt.
Bordet är ett praktexempel på skickligt möbelmakeri och företagets två grundare och ägare, Magda och Piotr är designer, kreatörer, hantverkare, finsnickare och utför specialbeställningar.
Att de kan sitt möbelmakeri visar bord, skåp och bänkar i montern, där detaljer som fästen, ytor och fogar har utförts med stor hantverksskicklighet. På riktigt, helt enkelt...
Bord med finish hos Swallow´s Tail från Polen. |
På polska kallar man tekniken svalstjärtsfog, så namnet är klockrent för det moderna företaget Swallow´s Tail, som använder den gamla tekniken med fasade, vinklade fogar i skrivbordets lådor.
Återkommer med mer hantverk från Ambiente - stay tuned!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar