fredag 21 januari 2022

Säsongstart på Artipelag!

Solar Egg av Bigert & Bergström (Mats Bigert och Lars Bergström i vackert vårvinterljus invid stormigt hav på Artipelag. Verket i gulfärgad spegelplåt är en vedeldad bastu, skapad på uppdrag av Riksbyggen, är en del i Artipelags utställning I stormens öga. Solar Egg visas fram till 4 mars - missa inte!  


 Skulptur, skisser, siden & nålar...

...på podier, väggar och golv när unika konstmuseet Artipelag öppnar vårens utställningar. 

Ljuset flödar in från öppna fönster och skapar ytterligare dimensioner till såväl konstverk som Artipelags arkitektur och läge i den svenska skärgården på Hålludden strax utanför Stockholm.

Den hittills största utställningen i Sverige av israeliska konstnären Tal R (Rosenzweig) presenterar skulpturer i patinerad brons och gips samt skisser och textila verk i form av trasmattor formade som soffor. 

Utställningen Vrångsidan är curerad med en bärande studiokänsla där skissernas former är spårbara i de färdiga verken. Skisserna i kol och krita är konstverk med egen rätt, i en färgstark, fantasifull och spännande utställning.

Konstnären Annika Liljedahl är representerad i Artipelags samlingar och parallellt med Tal R visas hennes verk i en separat utställning - Väx till liv. 

Med siden, metalltråd och nålar skapar Liljedahl skickligt sina facinerande och lite skrämmande figurer, med inspiration från insekternas värld, förpuppning och förvandling med en twist av mode.  

Artipelags utställningar pågår fram till 1 maj 2022 - missa inte!

Att se på konst och hantverk är fint på många sätt. En källa till inspiration, kreativitet, tips och nya idéer i stort som smått. Inte minst kring inredning och färgsättning.  

Så häng med på en konstrunda i unika Artipelag...
 

Skisser i kol och krita, fint hängda som på en ateljévägg. Den rosa färgen är enligt museichefen Bo Nilsson helt slumpmässigt vald av konstnären själv Tal R. Men se så fint! Skulpturen i patinerad brons står likt en antik relieff på podiet. 


Pappersklämmor i övre kant, diskreta spikar - svårare än så behöver inte ett verk placeras på väggen.



Till utställningen öppnades samtliga fönster i Artipelags stora utställningshall. Vårvinterljuset speglar verken i utställning med skuggor och blänk i det slipade betonggolvet.  


Konstnären Tal R har även skapat de kubistiska sofforna klädda i trasmattor. Textil, skulptur och skisser i skön förening. 


Med sitt läge i den karga svenska skärgården är Artipelag ett vackert utflyktsmål där gränserna mellan ute och inne suddas ut genom de stora glaspartierna. Här har skulpturen i form av ett jättebi snudd på flugit in från de höga tallarna och landat på sitt podium i utställningen. 

   Liljedahls kryp väcks till liv 


Som genom en enorm lupp syns insekterna väckas till liv i Artipelags utställning av Annika Liljedahls verk. Omsorgsfullt och enormt tidskrävande arbetar hon fram varelserna med drag av myggor, myror och flugor. Facinerande, vackert och lite skrämmande. 


Vi går nära de vindlande trådarna, det tunna sidenet, nålarna som taget från någonstans i naturen. En trädstam, en klippa, en sten, en bit av marken med nedfallna barr och ringlande spår av små, små kryp. Tolkningen finns hos betraktaren som alltid. 


Artipelags grundare, formgivaren Lillemor Jakobson, på plats vid pressvisningen av vårens utställningar, är släkt med Annika Liljedahl och konstnärens verk ingår i Artipelags samlingar.  


Förändring, förvandling...de spröda, skira vingarna på insekten transformeras till höga klackar för fashionistan...

...som likt en gigantisk varelse, en människopuppa, lämnar sin spröda kokong i ny skepnad. Genialiskt och vackert. 

Lillemor och Björn Jakobson tillsammans med Bo Nilsson, konstchef på Artipelag, Stockholms världsunika konstmuseum som i juni fyller tio år. Stort grattis!

                artipelag.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar