lördag 17 december 2022

Möblera med matta!

Smycka golvet och inred med färg. Matta Firle Rosewood i ull från Designers Guild. Gråmålade bokhyllor ur Ikeas utgående kollektion Leksvik. Vita hissgardiner Åhléns.    

       Inred med mattan i fokus

Husets övre hall med inte mindre än sju (!) dörrar till sovrum, balkong och badrum samt ett trapphus med räcke var en inredningsmässig utmaning. En svårmöblerad och outnyttjad yta som mest fungerade som genomgångsrum. 

En ny matta med hantverkskänsla i fina färger inspirerade när hallen fick ett välbehövligt lyft. Mattan knyter ihop rummet, smyckar golvet och satte färg och stil i en tidigare oinredd del av huset.  

Med ett fint ommålat gammalt skåp, nya textilier och vintagefynd inreddes hallen till ett mysigt vardagsrum. Här finns nu plats för böcker och en skön läshörna invid fönstret. 


           Måla mera!


Mattans färgfält inspirerade till målning och nya textilier. Snickerifärg i nyansen Japanese Ink/Earth Tones från Designers Guild passade perfekt till stuvbiten i indigotoner/William Yeoward. (Vintagerosorna (tv) från Ralph Luren sparar vi till kommande fixa själv-projekt!)

         Från leksaker till böcker
      
Dockskåpet från förra sekelskiftet hade varit leksaksgömma för familjens vuxna barn. Nu hämtades det från förrådet för ny färg och funktion. 

Att ta tillvara och måla om äldre möbler är lika enkelt som effektivt sätt att förnya hemma. Vårt gamla skåp med tygklädda dörrar är ursprungligen ett pampigt dockskåp från början av 1900-talet. 

Skåpet som tidigare fungerat som leksaksskåp i familjens barnrum, hämtades in från förrådet och kom på plats mellan dörrarna till badrum och garderob intill trappan i hallen.

Vid ommålningen slipades ytan lätt, men vi valde att inte spackla bort alla märken och ojämnheter. Skåpets livsmärken måste få vara kvar under de nya färglagren. 

Fixat och färdigt! Leksaksskåp i ny kostym. 

Invändigt fick skåpet behålla sin rosa färg. Tyget i dörrarna är rynkat och fäst på insidan med gardinspiral och krokar. 

Bokhyllorna på hallens enda möblerbara vägg fick sällskap med en skön fåtölj i en läshörna intill balkongdörren. Rullvagnen är enkel att flytta runt efter behov.
   
Matta och läshörn i blickfånget när man kommer upp i trappan.
Lampa Coral, design David Trubridge. Fåtöljen är svensktillverkad kvalitet från numera nedlagda B&D Design. Rullvagnen är även den en vintageikon, formgiven av Johan Huldt/Innovator och inköpt på Basic Design.

            Men blir det bra..?

Det är inte alltid alldeles enkelt att i starten på ett fixa själv-projekt se visionen av ett färdigt resultat. 

Efter en första strykning blev skåpets färg långt ifrån färgkartans valda nyans...


Någon märklig turkos nyans, mer lik en annan färg på kartan blev resultatet av första färglagret. Hjälp! Men visst hade vi...

...valt rätt! Efter en andra strykning började den vackra nyansen Japanese Ink ta form. Målar man om äldre möbler kan det ofta behövas något extra lager färg för att rätt täcka skavanker och ojämnheter. 

Färdigmålat i nyans Japansese Ink ur kollektionen Earth Tones/Designers Guild. Med dörrarnas tyg i indigonyanser fick skåpet en liten asiatisk twist. Tyget är en stuvbit från brittiska William Yeowards kollektion Florian och mönstret heter Pearlo.

Fixat och färdigt!


Stilig förvaring för böcker i det gamla dockskåpet... 


...och en mysig läshörna med rymd och ljus.
Pläd i återvunnen ull från brittiska varumärket Tweedmill Textiles. Kudde William Yeoward. Inramat blomsterfoto Denise Grünstein. Målning olja på pannå Paul Engdahl. 

                           Ta hand om din matta!

En matta av bra kvalitet är värd att ta väl hand om. Då håller den bättre och längre. Här är några enkla råd att tänka på: 

1. Dammsug mattan så inte grus och damm sätter sig fast. Använd alltid dammsugarens mattmunstycke och rätt styrka. 

2. Vädra mattorna minst flera gånger varje år. Det är extra viktigt för ryamattor som bör skakas ur mer regelbundet. 

3. Vrid mattan då och då så blir slitaget jämnare. 

4. Dra aldrig möbler över mattan, lyft dem istället. 

5. Använd alltid mattunderlägg, glid- och halkskydd. 

6. Ta bort fläckar direkt. Gnugga försiktigt en trasa, ljummet vatten och milt tvättmedel. 

7. Laga trasiga kanter i tid och vänd dig till en fackman om mattan exempelvis behöver fransas om. 

8. Följ mattans bifogade skötselråd. Vänd dig till en fackman om du är osäker på hur mattan ska tvättas. 


              designersguild.com

              williamyeoward.com

              denisegrunstein.com

              tweedmill.com

              millesgården.se

              davidtrubridge.com


tisdag 22 november 2022

Sy fint till din bebis!

Återbruk i bebisens nya klänning.  

    Hängselklänning i denim

Bästa tipset för urvuxna snickarbyxor är att sy om. Principen är enkel. Snickisarnas byxdel sprättas bort och ersätts med en rynkad kjol. 


En stuvbit blommigt ryg från Ralph Lauren blev fint till kjol på klänningen. 

Snickarbyxor i denim är sköna barnplagg, tåliga för slitage. Med lite tyg, tid och tålamod syr du enkelt om dem till en hängselklänning. 

Tipset funkar lika bra på babyplagg som byxor i större storlekar. I vårt exempel sydde vi om ett par snickisar i storlek 62 där knapparna i grenen lossnat. 

Kjolen klippte vi till, rynkade och sydde fast i stället för byxorna. Påsydda hällor och en ficka blev pricken över i på bebisens nya finklänning. 

Såhär gjorde vi...


Sprätta loss byxorna från hängseldelen. Sprätta även loss hällor och ficka.   

Mät linningen på den bortsprättade byxdelen. Ta det måttet och lägg till hälften. Så bred bör kjolen vara för att kunna rynkas mot hängseldelarna. 
Lägg tyget räta mot räta och klipp till kjoldelen. Rynka och sy fast kjolen i fram- respektive bakdel på hängseldelen.

Kjolen är rynkad mot linningen och öppen någon centimeter i sidorna för att kunna knäppas.

Lägg upp kjolen och sy fast hällor och ficka. Klart!

Såhär fin blev jag i min nya klänning!

 Tips!

Bra material att rynka till en kjol är bomull, flanell, tunt linne och tunt ylle. Väljer du rödrutig flanell blir det en klänning för vintern, med ett tunnare bomullstyg får bebisen en fin sommarklänning. 


onsdag 27 juli 2022

Färgfokus på Heimtextil

Svävande hållbara textilier tar modemässig form i trendutställningen Next Horizons på Heimtextil i Frankfurt. 

     Hållbar framtid på Messe Frankfurt

Visserligen ett specialevent i svensk midsommartid - men så roligt att efter tuffa pandemiår vara tillbaka i mässhallar och utställningar på Frankfurtmässan!

Inget ersätter mänskliga möten, hur bra vi än är på att träffas digitalt. Att känna på material, lära om innovation, tala med experter, skapa nya kontakter, göra affärer, snubbla över det oväntade - allt som erbjuds på den stora marknadsplats en branschmässa i grunden är. 

Heimtextil Summer Special arrangerades som ett joint venture med de tre mässorna Techtextil, Texprocess & Heimtexil. När mässhallarna stängde hade 2 3000 utställare från närmare 120 nationer presenterat innovation, teknik och trender för 63 000 besökare. 

Ett gott resultat, summerar mässledningen, då utställare och besökare från Ryssland och delar av Asien inte deltog. Men framförallt viktigt att nu återstarta mässorna efter pandemin.

Hemtextil noterade dock en nedgång, under det att mässhallarna för Techtextil och Texprocess var välbesökta. Antalet utställare på Heimtextil var också färre än normalt. 

Det genomgripande temat var hållbarhet. Messe Frankfurts stipulerade hållbarhetsmål som världens ledande mässarrangör lyftes fram vid den inledande presskonferensen, där även FN:s globala samarbete klimatsamarbete presenterades. 

Sedan mässan i juni har Europa och USA drabbats hårt av torka och bränder, vilket än understryker vikten av klimatsäkra åtgärder, teknisk innovation och hållbar produktion.  

Klara färger, mönster och handarbete blir tydligt inom inredningsmodet kommande säsonger. 

         

            Trendtema Next Horizons

Heimtextil Trend Council är ett samarbete där tre trendagenturer gemensamt mejslar ut tendenser och riktningar i det globala textila inredningsmodet. Här medverkar brittiska FranklinTill Studio, nederländska stijlinstituut amsterdam och danska SPOTT Trends & Business

Redan i oktober lanserades Heimtextil Next Horizons 22/23. (Se tidigare inlägg i bloggen under rubriken Mässaktuellt i Arkivet). Men med januariiupplagan av Heimtextil inställd, blev det i stället under specialeventet i slutet på juni som trenderna presenterades. 

Trendutställningen var det bästa inslaget på Heimtextil. En fint curerad utställning av Anja Bisgaard Gaede från trendbyrån SPOTT, där de fyra riktningarna för kommande säsonger visades i en inspirerande och färgstark presentation. 


Anja Bisgaard Gaede på plats i Frankfurt för att presentera temautställningen under Heimtextil. 

    Återbruk, hantverk & nya material 

Trendtemat Next Horizons visualiserar fyra bärande riktningar, där Beyond Identity och Empowered Identity redan är klart synliga i ett kommande inredningsmode med starka färger, mönster och inslag av hantverk. 

Under designdagar och möbelmässa i Milano i juni var tendenserna tydliga, i Hemtextils utställning blev det än mer accentuerade via fina textila podier och väggarnas färgkartor. 

Häng med på ett svep i utställningen...

Visst har vi längtat efter färg! Empowered Identity lyfter fram hantverk som en viktig riktning för hållbarhet. Broderi, vävning, mixade textilier i trendigt återbruk.  

Klarblå bas med softade milda accenter och ränder i vävd textil inspirerar i trendutställningen. Färgtemat är baserat på Pantones system med exakta färgkoder.  

Lapptäcken blir på modet, som här där tygsjok sammanfogats till draperier. Empowered Identity som tacksam riktning för återbruk går att applicera i stort som smått, billigt och dyrt för såväl inredningstextil som modeskapande. 

Beyond Identity står för samma grundidé - återbruk - men nu i form av återvunnen textil, baserad på plast, cellulosa och där nya, miljömässig färgning av textilier ingår. Återigen en bas av blå/grå nyanser med med orange och gul som accenter. 

Växtfärgning av textilier går hand-i-hand med naturhänsyn. Via forskning och ny teknik når vi bättre resultat kring växtfärgning i industriell textil produktion. På podiet råmaterial i form av lökskal och rödbeta.

Återvunna och tekniska fibrer matchas i vävda textilier som i sig blir blickfång med stark naturkänsla. Som här i en väv med drag av friskt korallrev i avdelningen Beyond Identity.

Litet svep med kommande säsongers färger i vävda och mönstrade textilier med struktur.  

Nya textila landvinningar skapar även nya möjligheter till mode. I trendtemat Hyper Nature fanns exempel på hur tekniska fibrer går igen i modemässig form. 

Trendtemat Deep Nature föreslår naturnära nyanser i brunt, grönt och beige mixad med softade varianter på lavendel, petrol och plommon. 

Här återigen färgerna i Hyper Nature där lysande grönt blir accent. Pantone 15-0343 TCX är koden. 

Här gukla toner i Beyond Identity-avdelningen. Besökare kunde vira av en egen liten bit av de stora trådrullarna som färginformation. Samtliga textilier i utställningen möter fastlagda hållbarhetskrav och var lånade från utställare på mässan. 

Att se, känna och jämföra textila material i verkligheten kan aldrig ersättas via digitala visningar. En branschmässa är en sann marknadsplats och arena för inköp, kontakter och inspiration. 

Avslutningsvis i svepet ett häng med textil i avdelningen Hyper Nature där flytande mönster och naturlika strukturer skapas via tekniska fibrer.  

           Mer om mässorna 

Kika på: heimtextil.messefrankfurt.com för mer info om trenderna.

Nästa Heimtextil arrangeras 10-13 januari 2023 på Messe Frankfurt.

Mässorna Techtextil & Texprocess arrangeras 23-26 april 2024 på Messe Frankfurt.  


måndag 9 maj 2022

Blomsterfest hos Tricia Guild!

I sin nya bok Moody Blooms bjuder inredningsdrottningen Tricia Guild på kreativa tips kring hur blommor skapar atmosfär och känsla i inredningen. 
 
    INRED MED BLOMMOR & BLAD 

I drygt femtio år har Tricia Guild verkat i designvärldens topp. Ständigt aktuell med nya färgstarka kollektioner där vi möter blommor och blad, stjälkar och stammar i mönster på tapeter, tyger och textilier. 

Men ingen inredning blir komplett utan blommor in natura i vaser och krukor. Så när Tricia Guild nu lanserar Moody Blooms, sin tjugonde inredningsbok i ordningen,  blir det en inspirerande hyllning till blommor och natur. 

Undertiteln Designing With Nature är precis vad som utlovas: att formge små och stora arrangemang i vaser och krukor. Allt för att lyfta inredningen och skapa hemkänsla.
   
Blommande mönster från Designers Guilds kollektioner möter i ett rikt bildmaterial i nya boken Moody Blooms (ACC Art Books).


När Tricia Guild grundade sitt företag och öppnade butik på Kings Road 1970 var det med ett för tiden helt nytt och kreativt koncept. Äldre föremål mixades med hennes egen unika formgivning, en bohemisk inredningsstil präglad av färg och mönster. 

Inspirationen hämtade Tricia Guild från sina resor och sin stora kärlek till blommor, odling och trädgård. 

Vi hörs via mejl några veckor innan boken lanseras i Sverige. Blommor har alltid varit ett stort personligt intresse, alltsedan barndomen berättar hon. 

- Ett av mina första minnen är när jag odlar med mina morföräldrar. Jag fick en liten plats i deras trädgård där jag fick göra vad jag ville.

- Jag kommer ihåg hur jag satte frön, hur de växte och jag vattnade. Det fanns en stor wisteria i trädgården och jag minns hur jag tittade upp mot dessa underbara lila blommor och såg den blå himlen skymta bakom. 

– Det berörde absolut mitt hjärta och jag har alltid älskat blommor, trädgård och odling.  

"Det är något alldeles speciellt att använda egenodlade blommor. Det blir en särskild känsla att plocka, klippa, arrangera och pyssla med blommor du lagt omsorg och möda på" Citat Tricia Guild ur boken Moody Blooms.


I boken finns många arrangemang med blommor från Tricia Guilds egen trädgård - den stora personliga favoriten dahlia, zinnia, fänkålsblomma och doftpelargon bland andra. 

– Det är en glädje att välja frö eller ta skott och plantera, driva upp och skörda dessa skönheter.

Finns det några blommor som du undviker att använda i inredning?

- Hela poängen med att använda blommor hemma och att dekorera tror jag är att det är väldigt personligt. Min favorit kanske inte är din. 

- Jag använder alltid blommor säsongsmässigt, så att ta vad som än blommar just för stunden är ett bra tips.


Boken Moody Blooms är generöst illustrerad med bilder på blomsterarrangemang och dessutom förstärks inspirationen via dubbelexponeringar på blommor och vaser. 

Succulenter är några få krukväxter i boken. Föredrar du att använda snittblommor i inredningen?

- Inte alls, det är faktiskt så att jag använder jag mycket krukväxter hemma och på kontoret. De är särskilt underbara under vintermånaderna, när det inte finns så mycket snittblommor tillgängligt. 

Vad är viktigast att tänka på när vi inreder med blommor?

- Följ ditt hjärta, säger Tricia Guild frankt. 

- Känn inte att du måste köpa väldigt dyra blommor. Ibland är en underbar doftblandning av örter lika vacker. Undvik att pressa in blommor i floristskum (oasis) utan ta hand om dem i stället.  

- Byt vatten i vasen, trimma stjälkarna, klipp och gruppera om. På så sätt kommer dina blommor att vara vackra och hålla längre innan de vissnar. 


Här ett arrangemang ton-i-ton med den blommiga tapeten och blommorna blir knappt synliga med stjälkarna i sina vaser av klarglas. Bild ur boken Moody Blooms. 

Tips och idéer kring rummens blommande inredning berättar Tricia Guild i kommenterande bildtexter i boken. Ett plus är fakta kring det 60-tals blommor som vi ser i vaser och krukor på bilderna. 

Det finns även flera exempel på hur vi kan använda kvistar, blad och vilka blommor när vi skapar blomsterarrangemang. 

Är det något du tycker man bör undvika?

- Personligen gillar jag inte särskilt mycket rosor som inte har någon doft och som odlas i stor omfattning för att se enhetliga ut. Jag tycker de är ganska själlösa och ledsna.

- Välj hellre stjälkar och växter, blommor och blad som får dig att känna dig glad och på bra humör, tipsar Tricia Guild. 

I bokens bildtexter kommenterar Tricia Guild personligt hur arrangemangen är tänkta, samt vilka blommor som har använts. Bild ur boken Moody Blooms. 

Med en stor kärlek till trädgård sedan barndomen och efter femtio år med företaget Designers Guild - har ditt intresse och inställning för blommor förändrats?  

- Nej, om något så har min kärlek till blommor intensifierats. Att odla och vårda blommor och växter är en av mina stora glädjeämnen, säger Tricia Guild avslutningsvis.

        Kika här för mer inspiration...

Tricia Guilds favorit är dahlia, men hon är lika hängiven sin samling med doftpelargoner, skriver hon i boken. 


På tapeten blommor i lila och plommon mixade med blad från eukalyptus och ormbunke. Samma toner i vasernas buketter med ljuslila klematis, jätterams och orkidé. Bild ur boken Moody Blooms. 


Att blanda grönt och blått ansågs stilmässigt helt fel när Tricia Guild började sin inredningskarrär. Men kombinationen blev något av hennes kännetecken, här manifesterad i mönstrad tapet, blåtonade vaser och gröna blad, bland annat från doftpelargon. Bild ur boken Moody Blooms.  

Några tonade små vaser i olika storlek och blad från ormbunke och doftpelargon - svårare än så behöver de inte vara. Bild ur boken Moody Blooms.

En solitär vacker dahlia mixas med en grön kvist från trädgården. Bild ur boken Moody Blooms. 

Succulenter med sina färg- och formskiftningar blir utmärkta små arrangemang och tittgodis i inredningen. Plantera i små krukor, lätta att gruppera. Bild ur boken Moody Blooms. 


Zinnia är en favorit hos blomsterälskande Tricia Guild. Här enkelt matchad med de vågiga bladen från en doftpelargon. Bild ur boken Moody Blooms. 

PS 

Moody Blooms Designing With Nature av Tricia Guild (ACC Art Books) finns hos Akademibokhandeln samt på nätet (Bokus och Adlibris).  




onsdag 30 mars 2022

Thonet fixer-upper!

Mönstret Butterfly Thistle från John Derian/Designers Guild skapar  en stilenlig vintagekänsla på auktionsfynd från Thonet.  


       Fynda fin form på auktion

Designmöbler är väl värt att köpa på auktion. Inte enbart de nötta och slitna formfavoriterna. Välgjorda klassiker i mer samtida tillverkning säljs ofta till bra priser. 

Vi ropade in ett parti Thonetstolar i en ovanlig modell. Med nytt tyg på sitsarna fick vi en skön vintagekänsla på de bekväma - och snygga - auktionsfynden. 

Såhär gick det till..

Sex karmstolar från Thonet värderade till 4 000 kronor och med utgångsbud 3 000 kronor dök upp på Auktionsverkets on-line auktion. Slutbudet blev 3 600 kronor, totalsumman inklusive provision och slagavgift drygt 5 100 kronor.

Ett riktigt fyndpris för sex stadiga och snygga karmstolar.  

Sex stolar i behov av ny klädsel.

Stolarna var stämplade i sargen med Thonet och siffran 87 och i fint skick, men i behov av ny klädsel.  

Den ovanliga modellen Thonet No 81 med triangulär sits och tre ben ritades någon gång på tidiga 1900-talet. I den anrika möbeltillverkaren Gebrüder Thonets katalog från 1904 finns modell 81 listad. 

I stolarnas mjukt svängda, men samtidigt lite strama formgivning, anas influenser från en spirande tysk jugend.  

Karmstolen med tre ben och mjukt svängda former är tidstypisk för 1900-talets början.

         Från sarg till sits... 

Svartlackad stomme, tom sarg och sits i väntan på renovering. 

Originalklädseln hade tagits bort då stolarna varit omklädda tidigare. Rester av lim och gammalt täcktyg fanns kvar på undersidan av stolarna. 


Det var ett drygt jobb att lossa och dra ut häftklamrar, avlägsna gammalt tyg, tvätta, limma och slipa sitsarna.

Extrajobb blev det också, eftersom delar av originalklädseln satt kvar med sina häftklamrar! Att fuska med underarbete lönar sig aldrig...





... men med de rätta verktygen och stort tålamod så befriades sitsarna från allt gammalt tyg, stoppning och häftklamrar. Sprickorna i de formpressade träsitsarna limmade vi med starkt trälim. 


    Fjäril vingad på Thonet 

Sitsarnas nya klädsel måste dels skapa en fin vintagekänsla, men samtidigt ge stolarna ett coolt och personligt intryck. 

Valet föll på ett mönstrat linnetyg från Designers Guilds samarbete med John Derian, vars specialitet är att leta upp gamla mönster och illustrationer till tapet, textil och inredningsaccessoarer. 

Fixer-upper med ny textil, vadd till, saxar och tapetserarnålar. 

Mönstret Butterfly Thistle med dansande fjärilar i blått, brunt och rött, är tryckt på grovt gråtonat linne. Med ny vadd till sitsarna och tapetserarnålar var det dags att klippa till och häfta fast det nya tyget. 

OBS! Viktigt att tänka på är mönstret. Givetvis skulle fjärilarna fladdra och dansa upp på sitsarna. 

Ett tips är att alltid först fästa en mönstrat tyg med nålar och kolla av - innan det häftas fast. 

Tapetserarnålar fixerar tyget mot vadden, ett bra sätt att få textilen att ligga jämt när den häftas fast med häftpistol på baksidan. 

           Sitt vackert!

Thonet No 81 i ny kostym.

Stolarnas fina linjer kom än mer till sin rätt med de dansande fjärilarna på sitsarna. Den trekantiga mönstrade sitsen lyfter modellen och skapar ett mer personligt intryck än en enfärgad textil. 

Slagbord ur Ikeas serie Leksvik i grått (numera utgången), väggfärg Moody Grey (Designers Guild), hylla i smide inköpt på Myrorna. 

Fina fjärilar i färg lyfte Thonetstolarna som med mjuka böjträlinjer...


... är fina även med ryggen mot publiken. 


              
Mer om Thonet              

Varumärket Thonet är ett av inredningsvärldens mest välkända, specialister på tillverkning av möbler i böjträ och senare stålrör. 

År 1819 grundade Michael Thonet det företag som baserades på hans innovativa teknik att böja trä med värme. Nu ritade och utvecklade Thonet mängder av möbelmodeller, varav några blivit de mest eftertraktade och som fortfarande hittar hem världen över. 

Men långtifrån alla böjträstolar kommer minsann inte från samma tillverkare, även om de heter Thonet och tillverkar samma modeller. 

              Lite historik...

Genom åren har det ursprungliga företaget Thonet dels drivits vidare av Michael Thonets söner under namnet Gebrüder Thonet. Men även senare delats upp, fått nya ägare eller via krig och expropriering utvecklats till de idag tre möbelföretag som på ett eller annat vis tillverkar Thonet-möbler. 

Våra auktionsstolar är tillverkade av Thonet GmbH, baserat i Frankenberg i Tyskland. Företaget har mer än 200 år på nacken och äger idag rättigheterna till namnet Thonet i de flesta länder i världen. 

Thonet tillverkar fortsatt många originalmodeller i böjträ och stål, samt vidareutveckling av dessa. 

I produktportföljen finns Thonet-modeller för såväl hem, som arbetsplatser, hotell och offentlig miljö. 

Men hur är det då med de möjligen mer allmänt kända designmärkena TON och Gebrüder Thonet Vienna, GTV

Båda har Thonet i företagsnamnet och båda tillverkar bland annat den ikoniska böjträstolen No 14 i originalutförande som Michael Thonet ritade den 1859.

Välkänd designikon Thonet No 14. 

1861 etablerade Michael Thonet tillsammans med sina söner en andra fabrik utanför Tyskland för böjträmöbler. Fabriken byggdes i staden Bystritz, belägen i Transsylvanien som då tillhörde Rumänien. Fabriken ligger kvar, men staden tillhör i dag Tjeckien. 

Det tjeckiska företaget TON fick enligt uppgift ta över produktionen via expropriering av fabriken efter andra världskriget. På fabriksområdet ligger kvar en stor och pampig villa som byggdes 1873 av några av Michael Thonets söner. 

TON producerar flera av Thonets originalmodeller, men har även idag en egen möbeltillverkning av trämöbler i nya modeller.  

Så kommer vi till företaget Gebrüder Thonet Vienna, som grundades 1939 av den österrikiska grenen av familjen Thonet. För några år sedan såldes företaget, och är inte relaterat till den tyska producenten Thonet GmbH på något sätt. 

GTV tillverkar även de många ursprungliga Thonet-modeller, som stol 14 och karmstolen Wiener Stuhl. Men företaget har jobbat hårt senare år för att knyta till sig samtida formgivare och vidareutveckla form och tillverkning av möbler i böjträ och rotting.