tisdag 30 juni 2015

Trädgårdstisdag

Sista dagen i sommarmånaden juni och äntligen! släpljus i kvällningen över trädgårdens grönska.

Tomater, tomater, tomater...!

Alla spirande små tomatplantor är nu omplanterade från sina odlingslådor och satta på tillväxt i växthusvärmen...växer så det knakar dag-för-dag...

...i en balja av zink...

...i tomatlåda från snabbköpet...

...och i en blänkande plåtkantin. 

Mer pyssel. En stuvbit tyg från Manuel Canovas blev perfekt till växthusstolarnas nya sitsar... 
...och de renoverade caféstolarna från fjolårets sommarprojekt (se Renovera mera) tar plats...

...på verandan. Bara att njuta solens vackra strålar i den härliga junikvällen! 


lördag 27 juni 2015

Trädgårdslördag

Sommarprojekt på g...
 Äntligen..!

Möjligen är det att utmana vädergudarna - men en lördag utan regnskurar och kyla måste ju bara utnyttjas till fullo.

Planterar om de späda tomatplantorna så rötterna får lite bättre plats. Än står de i växthuset, men kanske (om vädret tillåter :-) får de ta plats utomhus framöver.

Till sommarens skrapa-slipa-måla-projekt hör att göra i ordning några gamla fönsterbågar med spröjs. Ett kul projekt att återkomma till lite då och då under sommaren för att avsluta med att måla i fina nyanser.

                                     Trevlig sommarlördag! 



Prunkande blommande gräslök...

... och sommarsol genom körsbärsträdets lövverk. Äntligen!

fredag 19 juni 2015

Midsommarvackert

Blomsterunderverk. En av årets magnifikt blommande pioner. 
Pionfrossa i duggregn...

Aldrig tidigare har pionbuskarna vuxit sig så höga och de första blommande skönheterna är om möjligt mer magnifika än någonsin.

Lagom till midsommar slår de första blommor ut på pionplantan invid husknuten. En liten knöl,  inköpt på blomstermarknaden invid Seine i Paris för några år sedan.

Regnet faller ihärdigt denna midsommarafton, de tunga blommorna viker sig ner mot gräset. Tre stänglar klipper jag av och sätter i klarglas. Doftande och praktfull blomsterfägring.

                                  Glad midsommar! 

Tre skönheter i midsommartid. 




söndag 14 juni 2015

Månviol i blomstersnår


Söndagsbukett med akleja och månviol. 
Frösådd färgprakt

Ett idogt samlande av blomsterfrön säsong efter säsong (se inlägg Frösådd/Grönt är skönt) har givit resultat...

Månviol i pastellnyanser och allium bildar blomstersnår invid garaget. 

Månviol, allium och akleja bildar ett frösått prunkande blomstersnår invid hasselträden och stenmuren i slänten nedanför garaget.
Den kyliga, sena och regniga våren har varit ultimat i min trädgård som nu står inför en sen blomning, men med växter, buskar och träd mer frodiga och höga än någonsin...

Frösådda alliumbollar och fyrbladiga, skira blomsterklassar av månviol (lunaria rediviva) funkar fint tillsammans med... 
När vi flyttade till nya huset för snart åtta år sedan var den sluttande plätten invid garaget ett trist och oansenligt hörn av trädgården.

Ogräs frodades invid hasselträdens stammar, invid den gamla stenmuren hade syrenskotten skjutit i höjden och maskrosorna slagit rot.

Men kvällsljuset som letade sig in under hasselträdet och slog in över den här delen av trädgården var alldeles fantastiskt och läget i halvskugga alldeles för bra att inte utnyttja till plantering.

...aklejaklockorna på sina långa stänglar. Den lilla oansenliga slänten invid garaget har via ett idogt samlande av frön förvandlats till prunkande blomstersnår. 

Efter att ha rensat och frilagt sommarstugetomtens gamla stenmur, blev det här den alldeles perfekta platsen för ett blomstersnår. Här spred jag ut torkade frön sent i oktober och på vårkanten. Hit flyttade jag även aklejaskott från andra delar av tomten.

Främst är det månviol, akleja och allium som frösått sig med bravur - men här blommar även rudbeckia och såpnejlika senare i sommar.

Månviol och akleja i en doftande kombo.
Samlandet fortsätter såklart! - i höst kommer fler frökapslar än någonsin att skördas i trädgården, torkas och sparas till en ny blomning!

PS Månviol heter lunaria rediviva på latin och tillhör släktet korsblommiga växter. En variant är lunaria annua som ibland kallas ibland Judas silverpenningar. Frökapslarna är nämligen stora, platta och lite skimrande med små, svarta frön.

En av sommarens härliga blomsterskördar från egen täppa! 

söndag 7 juni 2015

Pärlor på Artipelag

Nytjärad fasad på Artipelag.
Kust, klippor, berg & hav...

Med konstmuseet ArtipelagVärmdö har Stockholm ett utflyktsmål i absoluta världsklass.

Entreprenören Björn Jakobson förverkligade med Artipelag sin dröm och investerade i ett konstmuseum i skärgården.

Arkitekt Johan Nyrén ritade den coola, strama byggnaden med sköna vinklar, stora fönsterpartier ut mot skärgården och material som ohyvlat trä, betong och sten.

Bara att tacka och ta emot! Artipelag bjuder inte bara en skön utflykt i sig, museet lyckas också locka med flertal spännande och intressanta utställningar och event.

Nyligen öppnade utställningarna Land möter vatten och Carouschka - Kvinnan på ön är värda både ett och två besök på Artipelag i sommar - missa inte..!


Skärgård på vägg och bortom fönsterpartier på Artipelag i sommar. Verk av Stuart Klipper. Bild: Jean-Baptiste Beranger. 
Utställningen Land möter vatten visar drygt 300 verk av fyrtiotalet europeiska och amerikanska fotografer, verksamma från mitten av 1800-talet fram till idag.

Storheten som Ansel AdamsLee Friedlander samt far och son Edward och Brett Weston visas tillsammans med svenska, mindre kända Sune Jonssons superfina landskap i snö och Stuart Klippers dokumentation av museets närliggande svenska skärgård.

Stockholms skärgård dokumenterad av Stuart Klipper. 
Utställningen är curerad av Peter Galassi och spänner över verk från fotografins barndom till dagens digitala teknik, ett spännande och generöst urval.

För att riktigt kunna ge de många fotografierna rättvisa har delar av utställningshallarna byggts om och verken exponeras dels med utstikt mot skärgårdsnatur, men även i slutna rum.

Naturen som tavla, på Stuart Klippers foto och genom Artipelags fönster. Bild: Jean-Baptiste Beranger. 

Verk i digital teknik mixas med antikt foto i den ombyggda utställningshallen. Bild: Jean-Baptiste Beranger. 

Utställningens äldsta fotografier, naturscenerier från Yosemite Valley i USA, tagna av Carleton E Watkins i mitten på 1800-talet. Bild: Jean-Baptiste Beranger. 

Digital teknik förändrar motivet. Hendrik Zeitlers foto över Surtesjön i nio variationer. 

Bruno Mathson design i pausgrupp med utsikt och fotoböcker att bläddra i. 
Land och hav är högst aktuella i Artipelags parallellutställning Carouschka - Kvinnan på ön. Här visas verk, bilder, video och stillben av arkitekten och konstnären Carouschka Streijffert.

Längst ut i havsbandet, utan el och rinnande vatten, har Carouschka ritat och byggt ett hus. Här bor hon och lever spartanskt delar av året. Skapar objekt, snidar i trä och resultatet är ett störtflöde av kreativa uttryck.
Som en spiral ringlar sig objekt och stilleben signerade Carouschka i utställningshallen på Artipelag

Samlande och skapande i mängder med material; trä, sten, rep, textil, metall, papper...
Bröd i zinkhink, träobjekt snidade av skärgårdens tallar. Ibland blir träsniderierna målade, laserade och får ett närmast organiskt levande uttryck i konstnären och arkitekten Carouschkas handfasta kreativitet.  


Missa inte en utflykt till Artipelag i sommar!

Utställningen Carouschka - Kvinnan på ön pågår fram till 28 juni och utställningen Land möter vatten pågår fram till 27 september.  Kika in på www.artipelag.se för mer info. 

lördag 6 juni 2015

Lördagsgodis

Maffiga jättevallmo papaver orientale i vas från Serax.
Knopp i close-up... 

Hårda vindar i en oberäknelig försommar knäckte en av trädgårdens vallmostänglar med sin stora, luddiga blomknopp.

I morse hade bladen börjat veckla ut sig, en välkommen tjuvstart på juni månads trädgårdsprakt.

Det kommer mycket mer...!

fredag 5 juni 2015

...and more!

Magnifika minnesmärket och panoramatornet One World Tower.
Till fots i stor stad

Bästa sättet att uppleva en storstad är till fots. Att helt enkelt välja ett område - eller fler - och bara strosa runt med blicken i när och fjärran.

Här är några säkra stråk i New York...
Sköna, gröna järnvägsparken High Line sträcker sig nu från 34: gatan ner till Gansevoort Street med strålande utsikt över skrapor, gator och West River. Ta järnvägsparken steg-för-steg ner mot...
...nya Whitney Museum, supercool byggnad som ligger som ett skepp med kommandobrygga förankrad invid floden i Meatpacking District. Arkitekten är italienske Renzo Piano som även bland mycket annat skapat läckra New York Times Building i Midtown New York. 

Broadway är promenadvänlig genom Flatiron district från 28:e gatan ner mot Greenwich Village och SoHo. Här ligger bland annat ikoniska Flat Iron Building och intill inredningsbutiken Restoration Hardware. Kedjan har bytt namn till RH och lagt om kursen till ett mer sofistikerat sortiment med maffiga, stoppade linnemöbler och massiva träbord.

Mörkt trä i bokhyllan och stilleben i papper och gips hos inredningskedjan RH på Broadway. 
Missa inte handelsboden Fish Eddy, fullproppad med köksprylar, husgeråd och inredningsdetaljer. Här mängder av glasbukar och flaskor intill hyllor dignande av porslin. Ett stort utbud handplockade vintageserviser finns för den som vill köpa med sig en souvenir hem i handbagaget...
Varuhuset ABC Carpet & Homes är ett måste-stopp på Broadway. På ena sidan ligger mattvaruhuset i fyra plan, på andra sidan gatan inredning, vintagekläder, lunchrestauranger i en läcker gammal fastighet. Mängder med inspiration i fina utställningar, nu i juni fokus på mattor i folkloremönster och sköna färgställningar.
Lunchstopp på italienska Eately rekommenderas. Eller slink in för en glass och en fika. Här är takterrassen på 14:e våningen, populärt så reservera bord. Värt ett stopp för stämning och svalka i  New York-hettan.
Promenera över Brooklyn Bridge över till Dumbo och Brooklyn Bridge Park. Här trafikeras East River av turistbåtar och utsikten över Manhattans sydspets är väl värd promenaden över som under helgerna tenderar till att flyta på i gåsmarch.

Fransk design och urban arkitektur. Fermob karmstol Luxembourg i fina nyanser i nybyggda Brooklyn Bridge Park - området som skadades svårt i orkanen Sandy. 

Missa inte blå timmen i New York. En såhär skön syn i rost och blått får den som lyfter blicken i en av världens härligaste städer!