onsdag 30 mars 2022

Thonet fixer-upper!

Mönstret Butterfly Thistle från John Derian/Designers Guild skapar  en stilenlig vintagekänsla på auktionsfynd från Thonet.  


       Fynda fin form på auktion

Designmöbler är väl värt att köpa på auktion. Inte enbart de nötta och slitna formfavoriterna. Välgjorda klassiker i mer samtida tillverkning säljs ofta till bra priser. 

Vi ropade in ett parti Thonetstolar i en ovanlig modell. Med nytt tyg på sitsarna fick vi en skön vintagekänsla på de bekväma - och snygga - auktionsfynden. 

Såhär gick det till..

Sex karmstolar från Thonet värderade till 4 000 kronor och med utgångsbud 3 000 kronor dök upp på Auktionsverkets on-line auktion. Slutbudet blev 3 600 kronor, totalsumman inklusive provision och slagavgift drygt 5 100 kronor.

Ett riktigt fyndpris för sex stadiga och snygga karmstolar.  

Sex stolar i behov av ny klädsel.

Stolarna var stämplade i sargen med Thonet och siffran 87 och i fint skick, men i behov av ny klädsel.  

Den ovanliga modellen Thonet No 81 med triangulär sits och tre ben ritades någon gång på tidiga 1900-talet. I den anrika möbeltillverkaren Gebrüder Thonets katalog från 1904 finns modell 81 listad. 

I stolarnas mjukt svängda, men samtidigt lite strama formgivning, anas influenser från en spirande tysk jugend.  

Karmstolen med tre ben och mjukt svängda former är tidstypisk för 1900-talets början.

         Från sarg till sits... 

Svartlackad stomme, tom sarg och sits i väntan på renovering. 

Originalklädseln hade tagits bort då stolarna varit omklädda tidigare. Rester av lim och gammalt täcktyg fanns kvar på undersidan av stolarna. 


Det var ett drygt jobb att lossa och dra ut häftklamrar, avlägsna gammalt tyg, tvätta, limma och slipa sitsarna.

Extrajobb blev det också, eftersom delar av originalklädseln satt kvar med sina häftklamrar! Att fuska med underarbete lönar sig aldrig...





... men med de rätta verktygen och stort tålamod så befriades sitsarna från allt gammalt tyg, stoppning och häftklamrar. Sprickorna i de formpressade träsitsarna limmade vi med starkt trälim. 


    Fjäril vingad på Thonet 

Sitsarnas nya klädsel måste dels skapa en fin vintagekänsla, men samtidigt ge stolarna ett coolt och personligt intryck. 

Valet föll på ett mönstrat linnetyg från Designers Guilds samarbete med John Derian, vars specialitet är att leta upp gamla mönster och illustrationer till tapet, textil och inredningsaccessoarer. 

Fixer-upper med ny textil, vadd till, saxar och tapetserarnålar. 

Mönstret Butterfly Thistle med dansande fjärilar i blått, brunt och rött, är tryckt på grovt gråtonat linne. Med ny vadd till sitsarna och tapetserarnålar var det dags att klippa till och häfta fast det nya tyget. 

OBS! Viktigt att tänka på är mönstret. Givetvis skulle fjärilarna fladdra och dansa upp på sitsarna. 

Ett tips är att alltid först fästa en mönstrat tyg med nålar och kolla av - innan det häftas fast. 

Tapetserarnålar fixerar tyget mot vadden, ett bra sätt att få textilen att ligga jämt när den häftas fast med häftpistol på baksidan. 

           Sitt vackert!

Thonet No 81 i ny kostym.

Stolarnas fina linjer kom än mer till sin rätt med de dansande fjärilarna på sitsarna. Den trekantiga mönstrade sitsen lyfter modellen och skapar ett mer personligt intryck än en enfärgad textil. 

Slagbord ur Ikeas serie Leksvik i grått (numera utgången), väggfärg Moody Grey (Designers Guild), hylla i smide inköpt på Myrorna. 

Fina fjärilar i färg lyfte Thonetstolarna som med mjuka böjträlinjer...


... är fina även med ryggen mot publiken. 


              
Mer om Thonet              

Varumärket Thonet är ett av inredningsvärldens mest välkända, specialister på tillverkning av möbler i böjträ och senare stålrör. 

År 1819 grundade Michael Thonet det företag som baserades på hans innovativa teknik att böja trä med värme. Nu ritade och utvecklade Thonet mängder av möbelmodeller, varav några blivit de mest eftertraktade och som fortfarande hittar hem världen över. 

Men långtifrån alla böjträstolar kommer minsann inte från samma tillverkare, även om de heter Thonet och tillverkar samma modeller. 

              Lite historik...

Genom åren har det ursprungliga företaget Thonet dels drivits vidare av Michael Thonets söner under namnet Gebrüder Thonet. Men även senare delats upp, fått nya ägare eller via krig och expropriering utvecklats till de idag tre möbelföretag som på ett eller annat vis tillverkar Thonet-möbler. 

Våra auktionsstolar är tillverkade av Thonet GmbH, baserat i Frankenberg i Tyskland. Företaget har mer än 200 år på nacken och äger idag rättigheterna till namnet Thonet i de flesta länder i världen. 

Thonet tillverkar fortsatt många originalmodeller i böjträ och stål, samt vidareutveckling av dessa. 

I produktportföljen finns Thonet-modeller för såväl hem, som arbetsplatser, hotell och offentlig miljö. 

Men hur är det då med de möjligen mer allmänt kända designmärkena TON och Gebrüder Thonet Vienna, GTV

Båda har Thonet i företagsnamnet och båda tillverkar bland annat den ikoniska böjträstolen No 14 i originalutförande som Michael Thonet ritade den 1859.

Välkänd designikon Thonet No 14. 

1861 etablerade Michael Thonet tillsammans med sina söner en andra fabrik utanför Tyskland för böjträmöbler. Fabriken byggdes i staden Bystritz, belägen i Transsylvanien som då tillhörde Rumänien. Fabriken ligger kvar, men staden tillhör i dag Tjeckien. 

Det tjeckiska företaget TON fick enligt uppgift ta över produktionen via expropriering av fabriken efter andra världskriget. På fabriksområdet ligger kvar en stor och pampig villa som byggdes 1873 av några av Michael Thonets söner. 

TON producerar flera av Thonets originalmodeller, men har även idag en egen möbeltillverkning av trämöbler i nya modeller.  

Så kommer vi till företaget Gebrüder Thonet Vienna, som grundades 1939 av den österrikiska grenen av familjen Thonet. För några år sedan såldes företaget, och är inte relaterat till den tyska producenten Thonet GmbH på något sätt. 

GTV tillverkar även de många ursprungliga Thonet-modeller, som stol 14 och karmstolen Wiener Stuhl. Men företaget har jobbat hårt senare år för att knyta till sig samtida formgivare och vidareutveckla form och tillverkning av möbler i böjträ och rotting. 



       

fredag 25 mars 2022

Salone del Mobile calling!

En av sex posters som tagits fram av illustratören Emiliano Ponzi inför Milanos möbelmässa som firar 60 år. 

                                          Möbelmässa i Milano

I juni är det dags. Då öppnar Milano för världens viktigaste designevent I Salone, den internationella möbelmässan som i år firar 60-årsjubileum. 

Efter två dryga år av pandemi och nedstängningar kraftsamlar nu designstaden Milano, italiensk möbelindustri, skolor och organisationer för framtiden. 

När riktlinjerna inför mässans juniupplaga presenterades för pressen stod det klart att framgångarna med specialeventet Supersalone i september i fjol såväl sporrat som inspirerat till nytänk i mässkonceptet. 

I fonden en av illustratören Emiliano Ponzis posters för mässan, på scen Maria Porro, som förra året tillträdde som ordförande för I Salone

Maria Porro är den första kvinna och tillika den yngsta person på posten som chef för mässan. Hon är uppväxt i den italienska möbelindustrin och familjeföretaget Porro, där hon är marknads- och kommunikationschef.

Mässchef Maria Porro med Emiliano Ponzi (tv) samt moderator journalist Luca Umberto Dondoni (th). Foto: Andrea Mariani 

              Hållbarhet i fokus

I sitt öppningstal poängterade Maria Porro möbelmässan som en katalysator för innovation, kreativitet och positiv energi. 

Kriget i Ukraina har chockat världen, men stärker I Salones ambition som ett centrum och vägval för kultur och design, öppen för alla, sa Maria Porro bland annat. 

Mässans partner Federlegno Arredo (föreningen för importörer, handlare, agenter inom trämöbler)samarbetar nu med FN:s livsmedelsprogram kring en donation och bistånd till krigets offer och vi har många möbelföretag med oss, berättade Porro. 

Den ryska invasionen i Ukraina påverkar Italien som dels använder rysk naturgas i sina fabriker och där italienska möbelföretag under decennier haft god tillväxt på marknader i Ryssland och Asien. 

Milanomässans viktiga arrangemang med upplagor i städer som Moskva och Shanghai, möbelindustrins energitillgång och råvarupriser får nu konsekvenser av kriget i Ukraina. 

Exakt hur vet ingen idag. Men en osäker framtid spelar in för mässans koncept, som enkelt kan beskrivas som positivt nedtonat med hållbarhet och innovation i fokus. 

Claudio Feltrin, ordförande för FederlegnoArredo samt vd för möbelföretaget Arper och Maria Porro, chef för Milanos möbelmässa. Foto: Andrea Mariani 


          Vad vi kan vänta oss...

Design with Nature är temat för en stor utställning på mässan, formgiven av arkitekt Mario Cucinella. Utställningen (här en redering)  understryker mässans fokus på hållbarhet och blir en plats för besökare att vila trötta mässfötter. 


Möbelmässan i Milano arrangeras 7-12 juni. Omkring 2 000 utställare väntas ansluta, varav runt 600 unga designer. 

Kriterier kring hållbarhet har gått ut till alla deltagare:

Så långt som det är möjligt presentera nya produkter framtagna med omsorg om energitillgång och material (FSC- och PEFC-certifierat)som antingen är återvunnet eller går att återvinna. Det gäller nyheter såväl som monterbyggen.

SaloneSatellite välkomnar unga designer under mottot Designing For our Future Selves. I år kommer SaloneSatellite att få ny placering i mässhall 1 och öppna upp mässan för besökare.

Design with Nature är temat för en installation på 1 400 m2, formgiven av arkitekt Mario Cucinella. Utformningen med mjukt organiska inslag understryker mässkonceptet kring hållbarhet. 

Parallella plattformar på mässan: 

Workplace 3.0 presenterar nya idéer och format för arbetsplatser. EuroCucina/FTK visar utställare inom kökssegment och teknik och Bathroom Ambience Fair samlar innovativa produkter och lösningar för exempelvis hållbarhet inom badrum. 

Designstaden Milano öppnar upp för Milano Design Week med utställningar, filmvisningar, butiksevent och specialarrangemang - alltid spännande, innovativt, coolt & roligt!

             salonemilano.it