onsdag 17 februari 2021

Stockholm Design Week 2021, forts...

Uppmärksammat samarbete mellan designstudion Folkform och Roland Hjort, grundare av modemärket Whyred, i en lysande tolkning av tekniken att plissera textil. Lamporna ingick i utställningen Inside Swedish Design på Auktionsverket i Stockholm.

Designpromenad i februarisnö

Visst fanns en hel del att kika på under bokade möten och utställningar - men summeringen av designveckan blir ändå tämligen mager. 

Så vi saknar mässmyller, möten och montersnack! 

Någon större ordning lär det inte bli förrän vi med vaccinationspass i handen kan röra oss fritt igen. På plats ta del av den internationella smältdegel av färg, form, material, hantverk, koncept och fantastiska skapelser som visas på inredningsvärldens cat-walk. 

Till dess - ett litet svep från en designpromenad en frostig februaridag i Stockholm.


Utställningen Inside Swedish Design är ett samarbete mellan Trä- och Möbelföretagen, TMF, Beckmans Designskola och branschorganisationen Svenskt Trä med mål att lyfta fram företag och formgivare med designprofil.
Utställningen kurerades i samarbete med Auktionsverket i Stockholm. I fönstren mot Nybrogatan exponerades bland andra karmstolen Viva, formgiven av David Regestam för Gärsnäs samt loungestolen Barr i lackad stål från Smålandsbaserade tillverkaren Fabrikant.   

Utvalda möbler och föremål auktionerades efter utställningen. Sara Sjöbäcks ljusskulptur Lights Out, skapad i återvunna neonlysrör, med utrop SEK 60 000 klubbades för SEK 36 000.
 Acid Chandelier i giftgrönt och vitt, är bland annat tillverkad i frigolit och formgiven av Jonatan Nilsson.
Stolen Corso, design Peter Andersson, är nominerad till utmärkelsen Born Classic 2021. Tillverkare är Lammhults. 

Läcker glasform av Lisa Reiser/Studio Reiser.  

Svart skönhet för hemmakontoret (ja, tack!) i massiv bok med lädersits. Hilma Spinn är namnet, formgiven av David Ericsson för Gemla. 

Multikulörer på sittmöbeln Big Talk, formgiven av Adam Goodrum för Blå Station. Här som solitär, men med finurlig form som går att bygga på till en slingrande konstruktion i fram- och bakvänd variant.  

Av briefen en fåtölj som ska fungera överallt skapade Stefan Borselius och Thomas Bernstrand den fina lilla varianten Jackson, en personlig favorit från Blå Station.
I en presentation berättade formgivarna om designprocessen, intervjuade av Johan Lindau, designchef och ledare för Åhusbaserade producenten Blå Station. 
Filmen ingick i Stockholmsmässans digitala presentation och var designveckans absolut bästa sändning.
Proffsig, informativ, rakt-på-sak sändning från Blå Stations showroom Fatburen på Södermalm. 
Utan manus och med en spot-on tagning - bravo!


Uppdaterade showroom & lunch i rött

Dahls Agenturer representerar en mängd leverantörer inom mattor, belysning och möbler. Företagets showroom på Östra Järnvägsgatan i Stockholm har fått en uppdatering. 

Här kikade vi in... 


En välkomnande loungeavdelning med textil från Astrid, fåtöljer Cadaqués, bord Subeybaja från Santa & Cole. Från samma tillverkare kommer belysningen, bland andra lilla Sylvestrina på bordet.    

Dahls agenturer erbjuder arkitekter och inredare oändliga möjligheter och support. Mood-board på väggen visar en pyttedel av alla tillgängliga produktprover för inredningsprojekt. 

Återvunna PET-flaskor och elefantgräs är material i pendeln Bolgatanga, handvävd i Ghana, leverantör PET-lamp. På väggen en av många varianter på naturfärger i utbudet vävda ullmattor från Tisca. 

Moodboard med mattor och vägglampor Pikul, tillverkade av återvunnen PET samt bambu/PET-lamp.

Sällskap i Dahls showroom av stylist Agneta Törnqvist. Pendlar Tekiò Vertical, design Anthony Dickens för Santa & Cole.


Parisvibbar...

Slinker in på Raw Sushi & Grill för krispylax till lunch. 
- Det känns som Paris, utbrast Agneta glatt trots kylan. 

Javisst, uteserveringens fladdrande plastväggar, under en röd markis och i infravärme - nog kände vi vibbarna från kylslagna mässdagar i den franska designstaden. 

Rött och svart. Stol Masters Chair, design Philippe Starck och Eugeni Quitllet för Kartell. 

Dekoration av slokande rosor lyser upp designdagens lunchbreak. 


Premiärbesök hos Capsule

Dagen avslutas längst ner på Rörstrandsgatan där Capsule Interior Studio har showroom. Capsule drivs av Fredrik Hedvall och Valdo Törnstrand, båda med mångårig erfarenhet av retail. Nu vill de växla bana mot agentur- och inredningsverksamhet.

Capsule startade i fjol och är svenska representanter för möbler och belysning från Danese Milano, Frama, Stua, Galerie Maison Premiére, LK Hjelle, BD Barcelona och Pallucco och Estiluz. 

Interiörstudion är även agenter i Norge för belysningsproducenterna Pallucco och Estiluz samt möbeltillverkaren BD Barcelona. 

Capsule showroom ligger i samma lokaler som fotograf Kalle Gustafsson har sin fotostudio. Gustafsson driver också Galerie Maison Première, som samlar och förmedlar originalmöbler formgivna av franske designern Pierre Jeanneret.

Här kliver vi in i Capsules showroom...

Stolar Chair 01 och Farmhouse Table från danska Frama. Lampa (tv i fönstret) Egg, formgiven av Enrico Franzolini för italienska Pallucco. Lilla portabla lampan Circ på bordet är formgiven av Nahtrang Studio för spanska Estiluz.  

Bänk, bord och pall Tresle från Frama, lampa i hörnet Falkland, design Bruno Munari från Danese Milano. Foto: Kalle Gustafsson. Bilden är tagen i Argentina och har blivit omslag till Bruce Springsteens album Western Stars. Capsules utställning är kurerad i Gustafssons fotostudio. 

Spanska Stua är ett av Capsules varumärken, för formgivningen står Jesús Gasca och sonen Jon Gasca. Här karmstol Libera samt satsbord Eclipse. Lampa Estiluz, keramik Blue Happy Susto, design Jaime Hayon/BD Barcelona. Lampa Tangent, design Jenkins & Uhnger/Pallucco.

Vackert vinterljus i fotostudion/showroom. Fåtölj Richardt Chair, design Kim Richardt, Frama. 

Skrivbord ur Pierre Jeannerets ikoniska 1950-talskollektion för urbana projektet Chandigarh. Stol Gas Swivel, Jesús Gasca/Stua.  

Möbler från Frama, belysning från Estiluz och Pallucco hos Capsule Interior Agency.

 PS!

Möblerna i samlingen hos Galerie Maison Première daterar sig från 1950-talet då Pierre Jeanneret formgav möbler till sin kusin Charles-Edouard Jeannerets (aka Le Corbusier), arkitektprojekt i indiska Chandigarh. 

Staden, idag Unescoklassad, planerades och ritades av Le Corbusier i sann urban modernistisk stil och kusin Pierre bistod med möbler. Idag är dessa skribord, stolar, bänkar, bokhyllor unika och efterfrågade ikoniska objekt. 

söndag 14 februari 2021

Snökristaller på mattan!

Krispiga vita snökristaller borstas in över kelimmattans blomster. Vilket härligt sätt att möta vårvintern!


Vacker vit städdag!

Mjuka vita drivor inbjuder inte enbart till skidåkning i backar och spår. Ett lika säkert som beprövat sätt att fräscha till mattor är nämligen att tvätta dem i snö. 

Farmor gjorde detta varenda vinter när jag var liten. Då var ju vintrarna snöfyllda och ett vitt täcke täckte trädgården kring vårt stora hus i månader. 

Med farfars hjälp drog farmor ut alla mattorna i snön, låg på knä och skrubbade fram- och baksidorna med en rotborste. Så fick de ligga till sig lite, innan det tunga bestyret att skaka ur snökristallerna tog vid. 

Men så fint det blev och med stora ögon såg jag hur smuts och damm såg kvar i snön.

Så nu när vi - äntligen! - fick en riktigt vacker, vit och kall vinter gör jag som farmor och borstar in snökristaller i mattan. 

Kika här... 
 
Invid rådjurens spår på husets baksida ligger vardagsrummets stora matta i snön. Nu ska den lätta, torra snön borstas in över kelimblommorna.

Det känns så rätt, lite gammeldags och en smula hälsosamt att skotta vit snö över textilen. Snön får ligga i någon liten halvtimme innan det är dags att snöskura. 

Verandans snökvast funkar fint, skurar fram och tillbaka, innan det är dags att vända mattan och göra om proceduren. 

Lite work-out att skaka ur och få upp den stora mattan på en klädställning. Ren, vädrad och vårvinterfin i väntan på att läggas på plats igen. 


PS! 

Välj en dag med torr snö för mattvätten. Visst går det att tvätta i tösnö, men räkna då med att mattan riskerar att blå rejält blöt och måste torka ordentligt. 


 

torsdag 11 februari 2021

Stockholm Design Week 2021

Detalj av mattan Påfågel, formgiven av Berit Woelfer 1971 med ett mjukt grafiskt mönster i svart/vitt. Woelfer inledde sitt samarbete med Kasthall på 1950-talet, en av många skickliga formgivare som genom decennier gjort avtryck i Kasthalls designtradition.


 Premiär för designsvep!

Stockholm Design Week har kickat igång, men i år blir det något helt annat än tidigare. Pandemin har släckt strålkastarna över montrar och mässgångar. Skandinaviens viktigaste designevent - den internationella mötesplatsen Stockholm Furniture & Light Fair - är inställd.

I stället anordnas digitala visningar, i Stockholmsmässans regi samt via PR-byråer med varierad kvalitet i innehåll och format. Månne en tuff uppgift att växla in på rörlig bild i stället för pressevent med influencerlockande goodiebags. Men lite mer proffsigt krut och eftertanke hade lyft en del visningar på hemmakontorets skärm. 

Dock - inget ersätter mänskliga möten - vilket vi alla kan konstatera efter ett drygt pandemiår. Därför så extra roligt, spännande och inspirerande att i designkarantän erbjudas bokade visningar. 

Vi startar rapporteringen från designveckan med ett besök i Kasthalls showroom och utställningen Collective Impressions, så fint iscensatt av norsk-italienska set design-studion Kråkvik&D´Orazio.  

Häng med på ett bildsvep! 

Utställningen presenterar såväl nyheter som mattor från tre olika decennier, framtagna med orginalmönster ur Kasthalls fantastiska arkiv. Kasthall i Kinna grundades redan 1889 och har ett starkt och stolt dna baserat på kvalitet, hållbarhet, form och tradition.

Skönheter böljar på utställningens rundade fonder och golvet, ett härligt sätt att se skiftningar och ljusspeglingar i mönster och material.
Bild ovan: På väggen mattan String i ull/linne. Nya mattan Naomi i ull och lin med sitt spetsmönster finns i sju möjliga färger. 

Stylistduon Kråkvik&D´Orazio twistar inspiration från naturen och använder stenar och material i fina installationer. Fonderna är målade med färger från norska Jotun.
Bild ovan: Vävda ullmattan Bardot med antydan till just den berömda Bardot-rutan. 

Formgivaren Ingrid Dessau anställdes vid Kasthall i mitten på 1950-talet och var en stor kreativ och produktiv kraft. Hon skapade många av företagets bästsäljande och prisade mattor som nådde ut i världen. 
Balders hage är en av dessa ryktbara mönster och mattan lanserades 1961.
Nu har Balders hage lyfts ur arkivet och i utställningen Collective Impressions blir det tidlösa rutmönstret i naturnyanser helt enkelt maffigt!

En cylinder bunden med vass och torkade fröställningar matchar Balders hages handtuftade täta ragg i ull och lin. 

Nya mattan Kate (uppkallad liksom Naomi efter berömda fotomodeller) har ett lite oregelbundet och busigt rutmönster, diskret med ändå distinkt. Mönstret är liksom Naomi framtaget i Kasthalls design studio. 

Slingrande kurvor skapar gallerikänsla i Kasthalls fina utställning av stylistduon Kråkvik& D´Orazio. Kika in om ni har vägarna förbi Ingmar Bergmans Gata 4 i Stockholm. Utställningen pågår fram till och med mars - så missa den inte!

Härligt lyster i mattan Feather i ull- & linbouclé som i fjol fick utmärkelsen Wallpaper Design Award. I år lanseras mattan i ytterligare två färger.

Stort tack! till designchef Lena Jiseborn och Annika Rutegård, säljchef, för en proffsig, trevlig och inspirerande guidning i Kasthalls utställning Collective Impressions...
  
...som jag besökte tillsammans med Agneta Törnqvist, set designer.Fler bokade visningar väntar - stay tuned!