onsdag 13 oktober 2021

Heimtextil - Next Horizons

Återvunnen textil, broderi och hantverk influerar och inspirerar i trendtemat Empowered Identity på Heimtextil i Frankfurt i januari.



                OBS! 
På grund av pandemin är Heimtextil 2022 framflyttad med nya datum 21-24 Juni. 
Mässan arrangeras då tillsammans med Techtextil och Texprocess i ett specialevent på Messe Frankfurt. 
 


        Hållbart på Heimtextil


Världens ledande mässarrangör Messe Frankfurt öppnar portarna efter pandemin. Först ut är Heimtextil med textil för hem och offentlig miljö. Mässan, som arrangeras 11 - 14 januari 2022, presenterar bland mycket annat trender för kommande säsonger. 


Heimtextil Trend Council blickar framåt och föreslår fyra riktningar under samlingsnamnet Next Horizons. I första hand vill man verka för ett långsiktigt och cirkulärt fokus. Enkelt uttryckt hellre tänka efter före tillverkning - än att enbart lösa problem med avfall i själva produktionen. 



Genomarbetade trendtema överskådligt presenterade på Heimtextil hjälper inköpare att handla rätt och hållbart för framtida säsonger.  



Dags alltså att starta från scratch med insikten att världens ekonomier är inbäddade i naturen. Designens uppgift måste omfatta form, funktion och återbruk hand-i-hand med en cirkulär ambition i all produktion för att inte skapa avfall fastslår Heimtextils trendspanare. 


Heimtextil Trend Counci
l är ett samarbete mellan danska SPOTT trends & business, Stiljinstituut Amsterdam och den Londonbaserade studion FranklinTill. 

För säsongen 22/23 har de tre trendbyråerna tillsammans mejslat ut fyra bärande riktningar - Deep Nature, Hyper Nature, Beyond Identity och Empowered Identity
 

Vi startar presentationen med Empowered Identity - ett lättillgängligt tema som möjligen får störst påverkan inom inredningsmodet kommande säsonger. 

Temat har en ambition att skapa hållbara kulturella synergier, men med en twist för framtiden och en ny generation inredningskonsumenterHistoriska textiler och vintage kombineras med hantverkstekniker som tuftning, broderier, applikationer och korsstygn.

Färgkartan pekar mot korall, gråtoner och mättade lila nyanser. Multifärger är en nyckel i temat. 
 
Skandinavisk textil inspirerar, som här där scarfs från Fanø bildar ett lapptäcke med sina tidlösa rutor och färger. Foto: SPOTT/Copenhagen. 

Skandinavisk vintagetextil med korsstygnsbroderier dyker upp i konstfärdig modifierad form, inspirerad av danska målaren Asger Jorn. Foto: Christina Ensig/SPOTT 

Exempel på handens verk i trendtema Empowered Identity: Vikbara korgar i bivax/Wiesi Will. Kudde Kjellerup Vaeveri och lapptäcksfilt av Christina Ensig. Foto: SPOTT

Beyond Identity - ett hoppfullt tema som knyter samman innovation med ett mjukt trots mot normer. Återvunnet syntetmaterial, vintage silke och satin, naturfärgade textilier och nya cellulosabaserade material skapar känsla. Via en okontrollerade färgprocess tillåter pastellfärger att flyta. Färgskalan presenterar en rad dämpade ljusa kulörer, kompletterat med en välkänd grå och blek khaki som dämpande inslag. 

Flytande färger visualiseras för kommande säsongers inredningstextil i trendtema Beyond Identity på Heimtextil i januari. Foto: SPOTT

Mikrofibrillerad cullulosamassa är råmaterial i textilen SPINNOVA. Här i mjukt quiltat täcke, design Christina Engsig. Foto: SPOTT

Hyper Nature - Tekniska fibrer, vätskemönster och mikroskopisk struktur beskriver material och textilier i temat. Här lurar också en digital hjälpreda som smälter natur med teknisk innovation. Bioscience ger inspiration till färgsättning i ljusa, klara och suddiga nyanser av grönt och grått. 
Reflexer och artificiellt ljus nyskapar färger från rymd och natur. Korall, laxrosa och ljusrött är bärande kulörer i Hyper Nature.

Textil med teknik. Segelduk, formgiven av Middle of Nowhere/Busk A Agesen. Blank textil design VIA University. Foto: SPOTT 


Reflexterade textil VIA University. Foto: SPOTT



Deep Nature - lär om, lär nytt och ekorätt. Temat utforskar vårt ekosystem olika strategier. Vi måste lära och ge efter för en framtid av innovation. En långsam process med med naturliga texturer och strukturer i material och färger. 

Färgskalan har ett harmoniskt och mjukt uttryck i en ofta naturbaserad mönstertillverkning. Växtbaserade kulörer och nyanser i blått och ljus rost skapar ett lugnt och jordnära uttryck.


Textil installation av spillbitar och band från raffiapalmen, design Christina Engsig. Foto: SPOTT

Naturfärger, ekotryck, solblekning och digitaltryck på textilier från VIA University, Design & Business. Foto: SPOTT 

PS 

Inte sällan känns trendtema lite konstruerade och spretiga. Men via tydliga materialbord och utställningar under mässdagarna på Heimtextil blir riktningarna lättare att förstå. 

Möjligheten att känna på material, lära om innovativ produktion, mönster, tekniker och färgskalor leder vidare till inspiration och ökad kunskap. Något som blir än viktigare för att vi ska möta klimatförändringar och nya konsumtionsmönster.

För första gången erbjuder Frankfurtmässan nu möjligheten att i förväg ta del av trender, filmer, intervjuer inför Heimtextil. 

Kika in på www.heimtextil-trends.com


söndag 10 oktober 2021

Supersalone - back on track!

Äntligen tillbaka under Rho Fieras böljande glastak för specialmässan Supersalone. 


             Mässa i Milano!

Prasslande löv i parkerna, septemberhetta och obligatoriskt munskydd - mycket var sig olikt när designstaden Milano efter 18 månader åter slog upp portarna till möbelmässan Supersalone.

Med ett nedtonat mässkoncept, iscensatt av arkitekten Stefano Boeri och ett internationellt designteam, infriades de initialt låga förväntningarna med råge. 

Hållbarhet, transparens i produktion, solidaritet präglade de fyra mässhallarna där både de stora, tunga italienska designföretagen och nyutexaminerade formgivare samsades. 

Supersalone välkomnade vid entrén med en skog av gröna träd, planterade i enkla träboxar av återvunnet trä. Mässmontrarna var öppna med exponering på podier och väggar. 

Gröna träd i återvunnet trä för utplantering i Milanos parker efter mässan. 

Utställarna hade begränsade monterutrymmen, vare sig man var en stor producent, eller ett mindre företag. En del producenter valde att visa endast en möbelnyhet alternativt en designikon. Några lyfte möbelklassiker och hyllade sina formgivare, viktigast var varumärket - och att vara med på mässan.

Via QR-koder kunde designintresserad allmänhet handla möbler till mässpris och utställarna kopplade platsen under Rho Fieras glastak till sina öppna showroom i centrala Milano under FuoriSalone. 

Blå Station var enda svenska utställare med dubbla monterytor och fin utställning. Här exponeras stolen stolen Maximus i massivt trä, formgiven av Johan Asander.


Supersalone förblir ett unikt arrangemang för Milano. Trots att en stor del av världen inte kunde resa lockade mässan drygt 
60 000 besökare och blev en viktig kick-start för den italienska möbelindustrin som drabbats hårt under pandemin. 

Starka färger, mjuka linjer, hållbara uppdateringar - häng med på ett bildsvep från designdagarna i Milano!


Syns vi så finns vi! Solidariska utställare visade sina varumärken i mässmontrarna under Supersalone. 


Glada lacker på badrumsinredningar...

...och grön signal hos Moroso som visade nya bokhyllan Secret Cubic Shelves, design Olafur Eliasson. 

Uppåt väggarna. Bosniska Zanat exponerade Café Tatto Chair, design Gert Wingårdh och Sara Helder i sin mässmonter på Supersalone. 

Obligatoriskt munskydd och vaccinpass skapade inte minsta problem under mässbesök eller visningar i showroom. Här hos Edra i Palazzo Durini. 

A´mare heter Edras nya utemöbler, formgivna av Jacopo Foggini. Material av policarbonate (PC).

Paola Navone har uppdaterat franska Chaises Navelle med nya modeller av de ikoniska metallmöblerna. Här utställda i hennes eget galleri i Via Tortuna. 

Mönstrade småbord i kollektionen Salon Nanà, design Annabel Karim Kassar för Moroso. 

Som alltid, spännande och kreativt i Rossana Orlandis härliga galleri på Via Matteo Bandello. Ett måste vid varje besök i Milano! 

Svenska Hem var en av få utställare under designdagarna och hade hyrt in sin fina utställning i lokaler på Via Garibaldi. 


Mer från Milano

Kika in på husohem.se - missa inte bloggens trendspaning!




 

tisdag 22 juni 2021

Ikea vintage fixer-upper!

 

Retrofåtöljen från Ikea omklädd i tyg Manzoni Hemp i bomull/linne från Designers Guild. Ett auktionsfynd väl värt att satsa på.  


Favorit från förr i ny kostym 


Fåtöljen i safarimodell ropades in på auktion. Informationen var knapphändig för modellen från 1960-70 med fläckad klädsel och utan kuddar. 

Visserligen var fåtöljen sliten, men med en stabil, hopfällbar stomme och fin patina - ett fynd värt att fixa till. 

Utgångspris var 2 500 kronor, klubbat pris blev 2 255 inklusive auktionistens påslag. 


Troligen Ikea upplyste auktionsfirman för stolen i safarimodell med armstöd i läder. Foto: Bukowskis  

Retrofåtöljen med trästomme i safarimodell från 1960-70 var "troligen Ikea" trodde auktionsfirman. 

Efter sökande på nätet och kontakt med ikeamuseum.com fick vi besked. Visst var det en Ikeastol vid namn Kongo! Formgiven av Åke Fribyter och en katalognyhet från 1972. 


Lanserad i Ikeakatalogen 1972 som en "drömmöbel för mysiga lyor, gästvänliga vardagsrum, soliga altaner och lata fritidshus".
Hopvikbara fåtöljen Kongo i brunbetsad massiv bok med knappade plymåer i polyeter. För formen står arkitekt SIR Åke Fribyter och ville man köpa till den matchande pallen så kostar den 39 kronor.
 


Sprätta, klippa, sy, nita & spika!


Fyndet bärgades hem. Den slitna väven i sitsen gav med sig rätt snart efter lite provsittning. 

Men med nytt tyg till stomme och kuddar, häftpistol och möbelspik - nu var det dags för renovering! 

Såhär gjorde vi...

Dags för ny kostym. Vi valde tyget Manzoni Hemp/Designers Guild i bomull/linne på 142 cm bredd till sits/rygg och nya kuddar.


Den gamla klädseln var nitad och spikad. Ett drygt jobb att varsamt ta loss. Oumbärliga verktyg är alltid tänger, skruvmejsel och morakniv.  

Den trasiga klädseln fungerade perfekt att klippa till efter. Vi la det nya tyget dubbelt för extra bärighet i sits/rygg. Delar syddes och nitades fast med häftpistol.
För extra styrka fästes sitsen i fram- och bakkant med en rad dekorativ möbelspik.  


Varsågod och sitt!
Ikeamodellen Kongo -72 blev en inbjudande och formfin modern fåtölj i ny kostym.
Sittkudden sydde vi i mått 60x60 med 2 cm vinge i ytterkant. Ryggkudden har mått 60x45 och här sydde vi en något bredare dekorkant.
Tyg Manzoni Hemp i bomull/linne/Designers Guild. Innerkuddar HM Home, matta Ikea. Avokadoträd uppdraget från kärna. 

Ikea modell Kongo från 1972 hade ursprungligen en hel plymå som täckte fåtöljens sits/rygg. Vi valde dock att inte återställa enligt ursprung, utan sy nya kuddar. Ullpläd från Pendleton.

Tips! 

Safarifåtöljen Kongo från Ikea såldes ursprungligen med en knappad, täckande polyeterplymå i stolen. Men vi valde att i stället sy nya kuddfodral till lösa kuddar i sits och rygg.

Att välja lösa kuddar  skapar en större flexibilitet i inredningen. Det blir snyggt och enkelt att variera och förnya med olika kuddfodral. 

Kika här för mer inspiration...


Byte av ryggkudde, nytt intryck. Kudde Cuzco Citrone (William Yeoward/Designers Guild)i linne viskos,mått 60x45 cm. Matta Ikea, beige ullpläd privat.  


Nytt format på ryggkudde, nytt intryck. Kuddfodral Fiorela Spice/William Yeoward i jute/bomull, mått 60x60. 

Broderad kudde med matchande pläd från Pendleton. 

Blått är flott! Ny matchning med kuddfodral Almacan Peacock (William Yeoward/Designers Guild) i jute/bomull, mått 60x45. 

Checka dina loppisfynd! 

Genom åren har Ikea samarbetat med såväl framstående och namnkunniga formgivare, som med nya designtalanger. Möbler och produkter ur företagets tidigare kollektioner är idag eftertraktade på andrahandsmarknaden. 

En fin service erbjuder ikeamuseum.com som lagt ut äldre Ikeakataloger digitalt. Här går det att bläddra, känna sig lite nostalgisk, leta fakta och botanisera i inredningsmodet genom decennierna. 

Kanske har du en verklig dyrgrip från Ikea i förrådet? Eller hittat på loppis, köpt på Blocket eller fått ärva av tidigare generation?

Kanske har du ett verkligt vintagefynd - så missa inte att kolla! 


Här i katalogen från det tidiga 70-talet hittade vi auktionsfyndet, safarifåtöljen vid namn Kongo. Annars var det mycket stålrör i modellerna på den tiden. ikeamuseum.com



Modell Kongo, formgiven av Åke Fribyter, tillverkades i bok, lackad natur respektive brunbetsad och med sandfärgad klädsel.  

Nyttig info i sökandet efter auktionsfyndets ursprung. 

Proviniens är viktigt. Att få reda på ursprung på vårt auktionsfynd var extra roligt och värdefullt när vi började renoveringen. 
Safarifåtöljen Ikea Kongo årgång -72 uppklädd och redo för återbruk i modern tid. 


lördag 29 maj 2021

Stig Lindberg på parad!

 

Färgfyrverkeri! Emaljerade eldstäder samt väggskivor som en gång varit stänkskydd på en hamburgerrestaurang i Stockholm. I dag några av alla eftertraktade samlarobjekt, signerade Stig Lindberg.  

                      Färg, form & fantasi

När Millesgården i Stockholm öppnar upp för Stig Lindberg blir det med den troligen hittills mest omfattande utställning av verk från en av våra verkliga folkhemsikoner. En superkändis som miljoner svenskar i alla åldrar stött på.
 
Har man inte vuxit upp och själv inrett med keramik, textil och föremål av Stig Lindberg, har man kanske fått i arv eller är en nutida samlare. Hur omfattande produktionen och formarvet efter Stig Lindberg är står klart efter en vandring runt i Millesgårdens fint kurerade utställning. 

Här visas målningar och skisser från formgivarens tidiga Paris-vistelse, den vackert bemålade keramiken som blev ett tidigt genombrott, mängder med serviser, vaser, keramiska objekt, textil, teckningar, unika objekt och mycket, mycket mer. 

Åren som huvudlärare i keramik vid Konstfack och Stig Lindbergs verksamhet vid Gustafsbergs porslinsfabrik, ägd av Konsumentföreningen gav formgivaren och illustratören rollen som folkhemmets verkliga fixstjärna.

Utställningen omfattar runt 400 objekt, somligt aldrig tidigare visat offentligt, och pågår fram till 30 januari 2022. 

Missa inte! 

Häng med på ett litet bildsvep från Stickans värld... 

Stora utställningssalen med de emaljerade verken i fonden och skisser, föremål och objekt fint placerade i tidsenliga teman.


Skisser och målningar från Stig Lindbergs tidiga år och vistelser i Paris. 


En av de tidiga verken alldeles i början då Stig Lindberg fick sitt genombrott som formgivare. Hans lekfulla figurativa dekor bröt helt mot tidigare strama och tunga stilideal.  

Skisser till den grafiska stil och det formspråk som så starkt blev Stig Lindbergs signum. Visst känner vi alla igen det idag klassiska modellerna av vaser och objekt.

Lennart Hellsing, en nestor i barnböckernas värld slog sig samman med Stig Lindberg kring Krakel Spektakel. Lindbergs illustrationer av den gänglige figuren Krakel har drag av formgivaren själv. Yngst i en syskonskara av fem, smal och tanig blev smeknamnet givet - Stickan. 

Stora emaljskyltar som tillverkats som stänkskydd på dåvarande hamburgerrestaurangen Calle P i Kungsträdgården i Stockholm. Eftertraktade och dyra samlarobjekt, inlånade från privat ägare i Finland. 

På gallerihyllan i Millesgårdens utställning finns lite av varje, exempelvis den här fina väggdekorationen. Såhär, utan Lindbergs tidstypiska färger blir uttrycket ett annat. 
Hur den ser ut i färg? Ja, det får den som besöker utställningen se, alldeles intill finns samma objekt med Lindbergs färgsättning...

Stig Lindberg arbetade med design för Luma, men de här lamporna stannade på prototypstadiet. Skulle kunna sättas i produktion i dag av vilket glasbruk som helst! Några av bloggens personliga favoriter i Millesgårdens stora utställning. 

Hemma hos Stickan!

Millesgården har till utställningen upplåtit det lilla Annes hus på nedre terassen till att bli Gunnel och Stig Lindbergs hus. 
Här är nu inrett med möbler, textilier, föremål från familjen Lindbergs verkliga hem - ett personligt och fint inslag i utställningen. 
 
Vardagsrum hemma hos formgivarfamiljen Lindberg med keramik, textil, objekt och dekorationer. Dåtida och samtida allt-i-ett blir blir intrycket tidlöst hemtrevligt. 


Bokhylla med Lindbergiana, exempelvis Bonniers lexikon Guldäpplet, formgivet av Stig Lindberg och i produktion 1961-67.

Här står middagsbordet dukat hemma hos Lindbergs med stolar klädda i mönstret Melodi. 

Stig Lindberg hade målat taket i familjens hem, här kopierat i utställningens matrum. Så unikt och vackert där varje ruta är ett konstverk i sig. Ännu fler personliga favoriter i utställningen. 

Stig Lindberg arbetade i fabriken hela dagarna och i flera timmar varje kväll vid arbetsbordet i hemmet där nya beställningar skissades fram och finslipades. 

Lars Dueholm-Lindberg är son till Stig Lindberg och förvaltare av hans arv. Lars har varit medkurator till Millesgårdens utställning och tillsammans med sin man sköter han den stora personliga samlingen av Stig Lindbergs formarv. I detta uppdrag har de stor konkurrens kring objekten som många gånger blir väldigt dyra på auktionsmarknaden. 

Någon bra far var inte Stig Lindberg, berättar sonen Lars.
- Han hade helt enkelt inte tid för oss barn. Stig arbetade jämt, skulle vi på familjesemester var det till något glasbruk eller fabrik Stig skulle besöka i jobbet. Han var borta hela dagarna och satte sig att arbeta efter middagen fram till sena kvällen. 

Barnen Lindbergs mamma Gunnel var textilare. I utställningens lilla bostad finns en vävstol och även två fina små vävda verk, signerade med båda makarna Lindbergs initialer. 

Ett av Lars Dueholm-Lindbergs favoritobjekt i Millesgårdens utställning är en matta, ett vackert vävt objekt där pappa Stig Lindberg står för mönstret och mamma Gunnel Lindberg för det vävda hantverket. 


Men Berså, då..?!

Lugn, bara lugn.Den galet kända och omhuldade Stig Lindberg-servisen finns såklart med i Millesgårdens stora utställning. 
Fattas bara. Men Berså i alla sina delar har fått en alldeles egen plats i ett litet växthus i museets skulpturpark. 

Stig Lindberg skapade formen på servisen, men mönstret ritades faktiskt av Krister Karlmark som var Lindbergs assistent som även varit elev till Stig Lindberg vid Konstfack. 
Mönstret kom i produktion på servisen som tillverkades 1961-74. Det tokkända och populära Berså-mönstret återupptogs i tillverkning 2005, bland annat i kaffekoppar.  


          millesgården.se