tisdag 17 december 2013

Cape Town in December

Designfokus redan i ankomsthallen på Cape Town International. MaXhosa är den sydafrikanske desginern  Laduma Ngxokolos herrmodemärke med traditionella xhosamönster. 

Tack, Madiba Mandela..! 

Sydafrika i mitten av december 2014 möter med minnet av Nelson Mandela - fången, fredskämpen, landsfadern, statsmannen som nu lämnat världen.

I den varma bris som sveper in redan i ankomsthallen på Cape Town International fylls
luften av sång och musik och teveskärmarnas direktsändningar rapporterar kring hyllningar och manifestationer.

Det är stort, viktigt och värdigt och en historisk händelse med djup allmänmänsklig betydelse för folk över hela världen.


En unik människa hyllas världen över. Här på bild mot det gula fältet i Sydafrikas flagga och iklädd i en av de få kostymer han någonsin bar efter de 27 åren i fångenskap. 

I flygplatsens ankomsthall välkomnar stortavlor med logotypen för Cape Town Design Capital 2014. Strax intill reklam för MaXhosa, ett herrmodemärke grundat av den sydafrikanske designern Laduma Ngxolos.

Plaggen har traditionella mönster med rötter hos xhosa, ett av de största folken i Sydafrika. I dag bärs de stickade plaggen inte enbart av xhosa, utan har nått en internationell marknad.

Annons för sydafrikanska herrmodemärket MaXhosa, design Laduma Ngxolo. 

Nelson Mandela tillhörde xhosafolket och levde sina tidiga år i Qunu i östra Sydafrika. Här togs hans kista emot inför begravningen i söndags och draperades med ett lejonskinn. En oxe slaktades och familjens äldste talade enligt uråldrig stamtradition till Mandelas ande.

Nelson Mandela gjorde också ett avtryck i sydafrikansk designhistoria med sin unika klädsel. Efter frigivningen och de 27 åren i fångenskap var det sällan han uppträdde i kostym. I stället blev mönstrade skjortor de plagg Mandela bar i alla olika sammanhang.

Designen bakom skjortorna heter Sonwabile Ndamase och han började skapa skjortor för Mandela redan 1994.

– Kostymer blev för tungt att bära för Mandelas kropp efter åren i fångenskap. Skjortorna var lätta och bekväma och syddes för både vardag och officiella framträdanden, berättar Ndamase.


Minnesböcker, blomster och levande ljus på hotell, restauranger, torg, museer, vid sevärdheter och invid vägkanten - överallt firas minnes av världens store stadsman och fredskämpe. 
Med sin klädsel förenade Mandela därmed inte bara det traditionella med det moderna. När han lämnade den västerländska kostymen för afrikanska mönstrade skjortor blev traditionella inslag i modebilden, African Chic, ett växande begrepp.

Nya designföretag och formgivare etablerades inom mode, textil och inredning där gammalt och modernt mixades i nya produkter.

Ett nytt licensierat herr- och dammodemärke - 46664 - etablerades. Numret är Mandelas fångnummer under åren på Robben Island. På välskräddade linneskjortorna sitter märkets diskreta logotype. En liten  handflata som möter designmärkets devis: "It´s in our hands"

I Sydafrikas - och världens - händer ligger nu att förvalta arvet efter Nelson Madiba Mandela.



När Mandela lämnade världen 95 år gammal var det väntat. Tidningsmakare, politiker, företagare, reklammakare, designer hade sina minnesbilagor, tal, kampanjer och objekt inte enbart planerade, utan i stort sett klara.

Den välregisserade begravningen blev också  den en rörande och enande ceremoni.

I fonden Mandelas varma leende i porträttet format likt pärlor trädda på trådar som i den urgamla afrikanska hantverkstraditionen. 95 vita, vackert brinnande blockljus i blänkande glas.

Ett magnifikt uttryck för design - när det som allra bäst behövs.

Bloggen återkommer med mer om design från Cape Town Area - missa oss inte!                                          




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar