onsdag 14 augusti 2013

On This Earth...

Utställningen On This Earth, A Shadow Falls med Nick Brandts verk på Fotografiska i Stockholm

... A Shadow Falls

Julisolen bränner. Sakta rör sig människor fram i det dammiga gruset mellan rader av bilar på en av sommarsveriges många bakluckeloppisar.
– Det är äkta elefantskinn, känn här! Rösten är ivrig och mannen bredvid mig håller upp en grådaskig, fyrkantig klump som visar sig vara en väska.
För en stund stannar folkströmmen upp, händer sträcks fram och fingrar på den grå ytan. Någon öppnar spännet och kikar lite nyfiken in under locket. Aha, elefantskinn...!
– Starkt, tåligt, en unik väska köpt i Afrika, argumenterar säljaren inför en intresserad, smått förtjust  publik.
Köpslåendet pågår en bra stund, de första sällskapen droppar av och nya intressenter lockas till det dignande loppisbordet. Elefantväskan blir en snackis i loppishettan.
Men så banar han sig fram, en yngre man med allvarsam blick.
– Hur känns det att stå här och sälja en väska av elefantskinn..?
Mumlet runt bordet tystnar tvärt. Säljaren säger något om en lagligt inköpt vara, något om att man tar tillvara självdöda djur...
Den unge mannen skakar på huvudet och går vidare. Publiken kring loppisbordet skingras lite skamset.
Kanske blev den obehagliga, obrukbara och olagliga souveniren såld till slut, kanske inte.
Men att väskan i elefanthud överhuvudtaget var till salu är en skam.

                                                                        *

I vintagevågen och inredningsmodets hyllade stilblandning med exotiska inslag ökar sorgligt nog marknaden för unika objekt tillverkade av jordens hotade djurarter.

Föremål av hudar, tänder, klor, betar, ben. Konstfärdigt hantverk, väskor, armband, skärp, jackor, smycken, skålar, ramar, mattor av det som en gång var elefanter, noshörningar, gorillor, leoparder...


Fotoboken Across The Ravaged Land är den tredje och sista volymen i fotograf Nick Brandts triologi som dokumenterar den hotade naturen och djuren i östra Afrika. Bokens titel kompletterar meningen som börjar med de första två böckerna: On This Earth, A Shadow Falls, Across The Ravaged Land


Antikviteter och nytillverkade objekt - allt finns till salu för den som är villig att betala. Trots internationella överenskommelser tjuvjagas jordens utrotningshotade djur och blir till illegala konst- och inredningsobjekt.

Det går inte att säga att man inte visste - för visst vet man! Såhär står det på Jordbruksverkets hemsida:

" På många håll i Asien och Afrika finns elfenben, i form av betar eller andra produkter som till exempel smycken och inredningsföremål, men även andra produkter från elefant att köpa. Handeln med elfenben är dock starkt begränsad och CITES-tillstånd krävs alltid. Smycken tillverkade av elefanthår kan se ut som skinn eller plast, och bland annat skor och väskor kan vara tillverkade av elefantskinn.

Var därför uppmärksam på vilket material din souvenir är tillverkad av. Både den afrikanska och den asiatiska elefanten är akut hotad. Via internationell och organiserad brottslighet skjuts elefanter av tjuvjägarna i ökande omfattning idag. Därför är det extra viktigt att undvika souvenirer av elefantben eller andra produkter som kommer från elefanter...
                                                                                              www.jordbruksverket.se


Under de senaste åren har rapporter kablats ut om stora beslag av elfenben på väg till, eller lossade i Kina. Under 2011 beslagtogs drygt 46 ton elfenben som enligt organisationen Traffic var det värsta året  på länge.

Vid ett av beslagen fann man 7,7 ton illegalt elfenben, som kom från 800 tjuvskjutna elefanter. Bilden nedan visar ytterligare resultat av slakten på Afrikas savanner. Lådor med betar som en gång tillhörde stora, vackra, fredliga elefanter - jordens pelare.

Ur Aftonbladet Dagens bilder 7 augusti 2013: "En grupp fotografer filmar ett gigantiskt beslag av elfenben i Hong Kong. Lådorna påträffades på ett fartyg och det sammanlagda värdet av lasten uppskattas till 5,3 miljoner dollar. "
Foto: AP
Fotografen Nick Brandt har fotograferat de vilda djuren i Amboseli i Kenya i Östafrika. Ett ekosystem i skuggan av Kilimanjaro med en av världens största populationer av elefanter.

Men även här, på det som ska vara ett skyddat område, har djur jagats och slaktats.

Betar och horn kapas, blir prydnader eller mals till pulver, hudar och fötter bli väskor och skålar och - i den växande trenden med bush meat - giraffer, zebror, antiloper och apor serveras som exotiska maträtter...

År 2010 grundade Nick Brandt biståndsprojektet Big Life Foundation för att samla in pengar och utbilda och utrusta bevakningsteam i parken. Intäker från utställningar, böcker, afficher går till verksamheten.

Brandts bild på den stora elefanten vid vattenhålet blev själva symbolen för biståndsprojektet som finansieras via inkomster från fotoutställningar och böcker.

Men det är en tuff kamp. Tjuvjägarna erbjuds allt högre summor, tar större risker och den svarta marknaden med utrotningshotade djur ökar - liksom människors ignorans kring jordens framtid.

Fortsätter den illegala jakten i samma utsträckning som i dag kommer de stora, vilda djuren på Afrikas savanner att vara borta om en generation.


Fotoboken On This Earth, A Shadow Falls omfattar de två första delarna i triologin med Nick Brandts dokumentära bilder. Boken kostar 1 350 kronor.  Affischer med ett urval av Nick Brandts bilder kostar 120 kronor. www.fotografiska.eu

Elefanthonan på Nick Brandts bild på omslaget till fotoboken On This Earth, A Shadow Falls fotograferades 2007 när hon drack ur sitt vattenhål. Två år sedare sköts hon till döds av tjuvjägare i nationalparken.

De flesta av de stora elefanter som Nick Brandt fotograferat för sina böcker är i dag döda, ihjälskjutna med kapade betar.

Efterfrågan på elfenben från Kina och Fjärran Östern har ökat och kilopriset på elfenben rusat från 200 dollar till 5 000 dollar på tio år.

Experter beräknar att 35 000 elefanter, tio procent av Afrikas totala antal elefanter, slaktas varje år för sina betars skull. Än värre är det med noshörningarna, vars horn mals till potenspulver och säljs på en galopperande marknad i Asien till priser långt över vad motsvarande gram guld kostar.

Den illegala jakten på noshörningar efterlämnar ohyggliga vittnesmål i form av döda, eller halvdöda lemlästade såriga djur med kapade horn.

                                                                              *

Det är en skön kväll i sommarstockholm. Rosévin i glaset och en sol i dalande.
Jag berättar om elefantväskan på loppisbordet. Hur skamligt det är att sälja ett sådant föremål, att det borde lämnas till polisen eller förstöras.
Inte säljas vidare.
– Men skadan var ju redan skedd, det är väl ändå bättre att väskan kommer till användning?!
– Tror inte det spelar någon som helst roll att väskan säljs, förresten vet ju inte du om den inte tillverkats av en självdöd elefant?
Diskussionen hettar till.
– Men herregud, elefanterna i Afrika blir ju inte fler om väskan skulle brännas upp..!

Jo, jag hörde samma argument vid loppisbordet - och hur fel och falsk och dumt och aningslöst det också är, säger jag...

                                                                            *

Varje gång du säljer ett illegalt tillverkat objekt, som en väska i elefantskinn, profiterar du återigen på det där magiska, magnifika och majestätiska vilda djuret som inte fick vandra vidare på savannen.

Varje gång du köper ett illegalt tillverkat föremål understödjer du en svart marknad. Det är alltid någon i något led i kedjan som får ta konsekvenserna för din dumdryga och aningslösa konsumtion.

Ingen är fri från ansvar när det gäller hur, var, varför och på vad vi lägger våra pengar.

Köp inte antikviteter och loppisprylar tillverkade av exotiska djur och träslag! Hur coola och moderiktiga de än skulle se ut på soffbordet.

Läs och lär och stöd istället biståndsprojekt för jordens utrotningshotade djur och växter. Se en utställning, köp en affisch, skicka ett bidrag och gör skillnad.

                             www.nickbrandt.com
                             www.biglife.org
                             www.traffic.org
                             www.jordbruksverket.se
                             www.fotografiska.eu




2 kommentarer:

  1. Det här inlägget är så fint och sorgligt och tänkvärt.

    SvaraRadera
  2. Ja, visst är det sorgligt. Men förhoppningsvis blir det fler och fler som sprider kunskap, engagerar sig och bidrar till biståndet för jordens utrotningshotade djur. Tack för att du kikat in på bloggen!

    SvaraRadera