Utställningen Talents 10 + 1/Tendence 2012. |
Till skillnad från Milano, där utställarna hyr sin monter, är det gratis att ställa ut att ställa i Talents. För den designtalang som passerar mässans granskning, kan det vara ett raskt kliv framåt i karriären. I specialutställningen Talents 10+1 presenterades ett urval unga formgivare som via Talents nått framgång och uppmärksammats internationellt.
Ett exempel är österrikiska designduon Polka Designstudio (Monica Singer/Marie Rahm) som för några år sedan ställde de ut en innovativ lampa på Talents. Lampan kom i produktion hos Innermost och följdes av fler designsamarbeten med det brittiska företaget.
I anslutning till utställningen ger mässan ut boken 10 + 1 - 11 Years of Young Design in Progress, skriven av Hansjerg Maier-Aichen, professor i industridesign vid designhögskolan i Karlsruhe. Här återfinns ytterligare goda exempel från Talents tio första år.
Unga designtalanger på Tendence 2012. |
Bidragen visades i två utställningar i inrednings- respektive smycken och presentavdelningarna på mässan. Svensk talang i den senare utställningen var svenska Sägen (Elin Sigrén) som ställde ut sina smycken i silver och porslinsskärvor.
Bland årets Talents träffade bloggen kinesiske designern Frank Chou. Han är 25 år, bor i Beijing och presenterade ställde ut några välproducerade prototyper: Fåtöljen Angela, stolen Crackers och bordet Simple.
Frank Chou från Beijing på Talents 2012 i Frankfurt. |
Frank Chou är utbildad vid Beijing Forestry University och följde upp utbildningen med arbete hos lokala möbelsnickerier i Beijing.
Ambitionen har varit att producera kvalitet och stolen Angela, tillverkad i amerikansk valnöt, är ett exempel på en lång och klurig produktutveckling, där kunskaper och gott samarbete kring kvalitet varit avgörande.
Fåtölj Angela, design Frank Chou/Tendence Talents 2012. |
Ett av Frank Chous uppdrag inom offentlig miljö har varit att ta fram nya stolar till föreläsningssalarna vid Polimoda, Milanos högskola för mode och marknadsföring. Stolarna produceras i samarbete med kinesiska leverantörer och tillverkningen sker via Chous producentkontakter i Beijing.
Stolar från Kina i Polimodas föreläsningssalar i Milano. |
Stolen går att transportera i platt paket och hela produktionsprocessen, från material, tillverkning, spill, tyngd, förpackning till transport, montering och användning viktiga parametrar vid sidan av själva designutseendet i Frank Chous holistiska syn på möbelproduktion.
Stolen Simple, design Frank Chou, Tendence Talents 2012. |
Sedan årtusenden har Kina stått för en fantastisk hantverksskicklighet, som bland annat historiskt inneburit skyddstullar för kinesisk import, exempelvis av porslin och keramik till Europa. Något annat är dumt att tro.
Men kommer man från väst, langar upp sina produkter och säger: "Det här vill vi ha, men det ska inte kosta något..." Ja, då får man också vad man betalar för.
Vi återkommer i rapporteringen från Tendence med härligt hantverk och avslutar nu med ytterligare några unga designers från Talents.
Återvunnen bok blir förvaringsbox samt lampa med trompe l´oeil-effekt, gjuten i betong. Aust & Amelung/Tendence Talents 2012. |
Hög finish i möbelhantverket hos Mizko Design från Schweiz. Tendence Talents 2012. |
Tekanna i blåvitt porslin, design Maria Volokhova. Talents Ambiente 2010. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar