fredag 29 juni 2012

Artipelag i världsklass

Träbron leder väg till Artipelag när vi kommer sjövägen. Foto: Charlie Bennet. 
Vita, vackra och fint renoverade m/s Gurli vänder stäven ut från Nybroviken med destination HålluddenVärmdö. Vi är på väg till Artipelag - Stockholms och Sveriges nya konstmuseum. Byggt på initiativ av familjen Jakobson, grundare och ägare av framgångsrika företaget Baby-Björn.

Båtfärden tar oss ut genom Stockholm förbi Gröna Lund, Djurgården, Fjäderholmarna på babord och Danviksklippan och Nackalandet på styrbord. Vi far igenom Skurusundet, under mäktiga brospann, svänger babord och kommer ut över Baggensfjärden. Någon kvart senare och vi är framme vid Artipelags egen brygga.

En trägång leder längs vattnet upp över klippor och genom tallskogen till byggnaderna med stora glasade fasader ut mot himmel, hav och skärgård.

Artipelag mot sjösidan. Foto: Carl Bennet.
Det var för omkring tolv år sedan som Björn Jakobson fick den visionära idén att skapa en vacker byggnad för konst- och kulturupplevelser i Stockholms skärgård och det blev på Hålludden i Värmdö kommun som visionen förverkligades.

Artipelags entré  från landsidan. Foto: Carl Bennet. 
Arkitekten bakom Artipelag är Johan Nyrén som skapat en enastående naturnära byggnad mitt bland tallar och klippor. Byggnaden möter med tjärade furuplankor och betong, snedställda väggar, ljus och rymd, en väldig mångtusenårig berghäll i restaurangen, ja, det är fantastiskt coolt.

Arkiteknestorn Johan Nyrén gick tyvärr ur tiden innan Artipelags premiär i början av juni, men detta hans sista stora verk kommer att skriva in sig i arkitekturhistorien. Det är helt enkelt magnifikt.

Vandra in i Artipelag. Foto: Carl Bennet. 
Glasade fasader förstärker närheten till skärgårdens natur och skapar ett skönt samspel mellan upplevelser av konstnärliga verk, mänskliga möten och god mat innanför Artipelags väggar och artipelagens hav och himmel. Världsklass, tycker vi!
Ljus och rymd, sten, betong och den lite karga skärgårdsnaturen. Foto: Carl Bennet. 
På söndag, 1 juli,  öppnar Artipelags andra stora utställning med fotografiska verk av Candida Höfer. Det är första gången som hennes fotokonst visas i en större utställning i Sverige. Bloggen fick en liten förhandsvisning av den Höfers utställning  Affinities med omkring 100 foton från 1968 fram till idag.

Candida Höfer är född i Tyskland, men begav sig i slutet av 60-talet till Liverpool som då var ett kreativt centrum i Europa, inte minst musikaliskt. Här fotograferade hon på ett närmast dokumentärt sätt olika miljöer och här lades grunden till hennes konstnärliga bana - och intresse och vision att visualisera miljöer, byggnader, arkitektur.

Höfer utbildade sig vid Kunstakademie Düsseldorf och är idag bosatt i Köln. Ett stort intresse för arkitektur och nära samarbete med ett arkitektkontor innebär att Höfner även tar stol del i utformandet av sina utställningar.

I Artipelags utställning presenteras det fotografiska verket (utan några överskrifter eller förklarande rubriker) i ett spännande bildspel, på parad i vitriner och inramade i ljusa träramar hängda på de vita väggarna. En stilig exposé.

Några exempel på Candida Höfers verk ur Affinites på Artipelag.
Liverpool XIII.  Foto: Candida Höfer. 

Neues Museum Berlin XXV 2009. Foto: Candida Höfer. 

Stadtbibliothek Stockholm 1993. Foto: Candida Höfer. 

Monasterio San Martin Pinario Santiago de Compostela 2010.  Foto: Candida Höfer
Missa inte ett besök på Artipelag - bloggen rekommenderar varmt detta nya utflyktsmål för konst och kultur!

Utställningen Affinites med Candida Höfer pågår fram till och med 28 oktober. Premiärutställningen Platsens själ pågår till och med 30 september.

                                          www.artipelag.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar