lördag 1 september 2012

Talangernas Tendence

Utställningen Talents 10 + 1/Tendence 2012. 
Innovativa unga formgivare är ett stående inslag på världens inredningsmässor. Möbelmässan i Milano har exempelvis en särskild mässhall, Salone Satellite, vikt för internationella unga designer. Sedan 11 år tillbaka satsar även Messe Frankfurt på unga designtalanger. Konceptet heter Talents och presenteras på mässorna Tendence och Ambiente.

Till skillnad från Milano, där utställarna hyr sin monter, är det gratis att ställa ut att ställa i Talents. För den designtalang som passerar mässans granskning, kan det vara ett raskt kliv framåt i karriären. I specialutställningen Talents 10+1 presenterades ett urval unga formgivare som via Talents nått framgång och uppmärksammats internationellt.

Ett exempel är österrikiska designduon Polka Designstudio (Monica Singer/Marie Rahm) som för några år sedan ställde de ut en innovativ lampa på Talents. Lampan kom i produktion hos Innermost och följdes av fler designsamarbeten med det brittiska företaget.

I anslutning till utställningen ger mässan ut boken 10 + 1 - 11 Years of Young Design in Progress, skriven av Hansjerg Maier-Aichen, professor i industridesign vid designhögskolan i Karlsruhe. Här återfinns ytterligare goda exempel från Talents tio första år.

Unga designtalanger på Tendence 2012. 
Designfaktorn varierar dock rejält hos de unga formtalangerna. Drygt 300 bidrag kom in till årets mässa och 39 av dessa passerade mässans granskning, där konceptuell design i viss mån har företräde. Det förklarar att vissa utställare mer presenterar en skojig idé, än riktig vass och produktionsfäig design.

Bidragen visades i två utställningar i inrednings- respektive smycken och presentavdelningarna på mässan. Svensk talang i den senare utställningen var svenska Sägen (Elin Sigrén) som ställde ut sina smycken i silver och porslinsskärvor.

Bland årets Talents träffade bloggen kinesiske designern Frank Chou. Han är 25 år, bor i Beijing och presenterade ställde ut några välproducerade prototyper: Fåtöljen Angela, stolen Crackers och bordet Simple.
Frank Chou från Beijing på Talents 2012 i Frankfurt.  
Frank Chou hörde talas om Messe Frankfurt, kikade på hemsidan och hittade en inbjudan till Talents. Han skickade ett kort mejl och en länk till sin hemsida och fick snabbt svar att han antagits till Talents. En verklig lyckträff, säger han själv.

Frank Chou är utbildad vid Beijing Forestry University och följde upp utbildningen med arbete hos lokala möbelsnickerier i Beijing.

Ambitionen har varit att producera kvalitet och stolen Angela, tillverkad i amerikansk valnöt, är ett exempel på en lång och klurig produktutveckling, där kunskaper och gott samarbete kring kvalitet varit avgörande.
Fåtölj Angela, design Frank Chou/Tendence Talents 2012. 
Att ställa ut på Talents är en viktig chans att nå ut med sin egen design, berättar Chou, som annars verkar som producentansvarig och kontroller för internationella företag som söker kvalitetsproduktion av möbler i Kina.

Ett av Frank Chous uppdrag inom offentlig miljö har varit att ta fram nya stolar till föreläsningssalarna vid Polimoda, Milanos högskola för mode och marknadsföring. Stolarna produceras i samarbete med kinesiska leverantörer och tillverkningen sker via Chous producentkontakter i Beijing.

Stolar från Kina i Polimodas föreläsningssalar i Milano. 
Stolen Simple är ytterligare exempel på Frank Chous egen formgivning. Stolen med sin låga rygg är framförallt tänkt som arbetsstol. Höga stolsryggar inbjuder till att vi sjunker ner i en tillbakalutad arbetsställning, menar Chou, som skapat en stol med en låg, och bekväm, rygg.

Stolen går att transportera i platt paket och hela produktionsprocessen, från material, tillverkning, spill, tyngd, förpackning till transport, montering  och användning viktiga parametrar vid sidan av själva designutseendet i Frank Chous holistiska syn på möbelproduktion.
Stolen Simple, design Frank Chou, Tendence Talents 2012. 
Ambitionen, entusiasmen, kunskaperna och insikten hos Frank Chou ser vi som ett tecken i tiden. Västvärldens märkliga syn på Kina som ett illvillig producent av undermåliga produkter börjar slå tillbaka. Pendel svänger, såklart! 

Sedan årtusenden har Kina stått för en fantastisk hantverksskicklighet, som bland annat historiskt inneburit skyddstullar för kinesisk import, exempelvis av porslin och keramik till Europa. Något annat är dumt att tro.

Men kommer man från väst, langar upp sina produkter och säger: "Det här vill vi ha, men det ska inte kosta något..." Ja, då får man också vad man betalar för. 

Vi återkommer i rapporteringen från Tendence med härligt hantverk och avslutar nu med ytterligare några unga designers från Talents. 
Återvunnen bok blir förvaringsbox samt lampa med trompe l´oeil-effekt, gjuten i betong.  Aust & Amelung/Tendence Talents 2012.
Hög finish i möbelhantverket hos  Mizko Design från Schweiz. Tendence Talents 2012. 

Tekanna i blåvitt porslin, design Maria Volokhova. Talents Ambiente 2010. 
                                  www.messefrankfurt.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar