onsdag 29 augusti 2012

Tendenser på Tendence

Blå, blå blommor i mässans cafétema. Tendence 2012/Messe Frankfurt.
Bloggen har varit på branschmässan Tendence i Frankfurt som avslutades i går. Tendence är en av världens största inköpsmässor för inredningsaccessoarer, presenter och dekorationer, omkring hälften så stor som giganten Ambiente - men inte desto mindre viktig för inköp exempelvis inför den kommande julen och vår/sommar 2013..

Som många av västvärldens mässarrangörer ser Messe Frankfurt vikande antal utställare. Recessionen märks här liksom vid Formexmässan i Stockholm, som stängde med sämre siffror än tidigare år. Men för det stora flertalet utställare och inköpare vid mässorna är det business as usual i montrarna och en försiktig optimism att vi ser bättre tider komma.

 Vackra glasytor i vaser och burkar lockar till inköp på Tendence 2012 i Frankfurt. 
Hur ser då det kommersiella inredningsmodet ut för nästa sommarsäsong? Ja, en rätt kvalificerad gissning är att vi fortsatt ser fyra teman, väl utmejslade i montern hos holländska giganten Kaemingk, av av Tendence största utställare.

Blooming Day - Blommigt, doftande, feminint och romantiskt med vackra blomster i vaser och krukor, snirkliga trädgårdsmöbler och porlande vatten i uterummet.

Garden Love - Bygger vidare på temat ovan med rustika möbler i trä och metall, detaljer och dekorationsobjekt med inspiration av drivved och saker som kan ha glömts kvar i gamla växthus.

Happiness - Gladfärgade trädgårdsmöbler i rosa, orange, lila mixas med matchande mönstrad och randig textil. Ett tacksamt färgtema helt enkelt som gärna dröjer sig kvar över säsongerna.

Pure Living - I motsats till happy-go-lucky söker vi i denna moderiktning ett estetiskt lugn och inreder med väl valda och få objekt i trä och glas. En nedskalad variant av industrial retro för uterummet kort sagt.

De här fyra riktningarna finns redan i omlopp - om än inte lika uppenbart kommunicerade som i Kaemingks monter.

Danska inredningsföretag som Lisbeth Dahl, House Doctor, Au Maison, Hoptimist och Rice har exempelvis ett stort utbud temasäkra produkter, presenterade bland annat vid Formex i Stockholm för några veckor sedan.
Rökfärgade, transparenta glasvaser på parad i många mässmontrar. 
Färgmässigt är redan modebranschen inne på att vi har en, två och möjligen tre gråa säsonger att vänta. Med allt mer läckande skott mellan mode och inredning är gråskalad på plats även i Tendence mässmontrar dessa augustidagar. Vi ser grå toner matchas med framförallt gult, men även orange (läs Hérmesnyansen) och mättad petroleum.

Ett snyggt, sobert och säljande färgtema, här några snap-shots som exempel på vad som väntar i vår...



För andra året presenterar Tendence utvalda afrikanska producenter i en särskild utställning. Tjugo företag från länder som Etiopien, Kenya, Mozambique, Sydafrika och Zanzibar bland andra presenterade högklassigt hantverk inom hemtextil, smycken, accessoarer och mindre inredningsobjekt.

Utan tvekan var också utbudet av mycket god kvalitet, men givetvis förbehållet en liten smal grupp av inköpare. Markeringen kring kvalitet ser vi dock som ett viktigt inslag i den stora internationella trenden kring hantverk som även Tendence fokuserade på i årets monterutbud och utställningar.

Bloggen återkommer till hantverket på Tendence i fler inlägg, men här är några exempel från mässans utställning Africa Chic.
Traditionell smyckedesign/Africa Chic Tendence 2012. 

Taktilt läderhantverk och pärlor/Africa Chic Tendence 2012. 
Tendence är som sagt en viktig mässa för inköp och leveranser till den kommande julen. Vi spanade in ett afrikanskt tema även bland julklappspaketen och snappade upp lite tips kring juldekorationerna i mässans hall 8.0 - Seasonal Decoration.
Savannens djur på julpaketen. 
Två moderiktningar landade i juldekorationernas topp: Ett nygammalt tema kring röda paket, gröna barr och bruna pepparkakor, säkert presenterat i monter och utställning hos tyska Scholtissek.

Rost, rött och grönt för julen 2012. 

Räven raskar i idéutställningen hos tyska företaget Scholtissek. 

Pepparkaksgubbar i rostig metall matchar gröna blad och barr  i jul. 

Julens andra temat går i vintervitt med transparent, dekorerat glas, silver och naturinslag som björk, kottar och mossa. Stiligt och vackert tycker vi!

Kika här för inspiration....
Silverblänk för julbordet. 

Fina vita björkstammar lirar utmärkt med vita band och skinande stjärnor. 

Julkulor och dekorationer i utsirade filigransvarianter - fint! 

Vitt, vitt, vitt på transparent glas i vackraste julkulorna.

Mer metalliskt blänk för en sparsmakad industriretro jul. 
Prylar med djurmotiv är ett säkert tema på världens alla inredningsmässor, så även Tendence. Det finns en galen uppsjö kuddar, gardiner, textilier, burkar, askar, keramik, porslin, tvålar, skålar och bestick i form av djur - renar, fiskar, ekorrar, kossor, fåglar, tja, i stort sett vilka två- eller fyrbenta, simmande och flygande vänner som helst dyker upp.

Välj ut din favorit och vips! så ser du en alldeles egen moderiktning - nema problema!

Bloggen vill inte vara sämre än vilken självutnämnd trendspanare som helst, så här är två personliga favoriter...

Mjuk, stor och gosig uggla hos Africa Chic/Tendence 2012. 

Liten trubbnäsa Boston på Iphonefodral hos Belly Moden. 
I nästa inlägg från Tendence berättar vi om nya designtalanger, blåvitt porslin, goda exempel på högklassigt hantverk och en och annan helt galen pryl - missa oss inte!

                       Logga in på - www.messefrankfurt.com - för mer info om Tendence 2012.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar