fredag 10 augusti 2012

Myran make-over

Oj, väldigt shabby, shabby...
Vintage i alla ära, men allt slitet är minsann inte särskilt snyggt. Bloggens Myranstolar, inköpta 1990 på Nordiska Galleriet i Stockholm, är typexempel på hur illa det kan gå när tidens tand gnager galet fel.

I stället för inredningsmagasinens uttjatade formuleringar om skönt slitna ytor sticker vår Myranduo ut med fula märken efter jeansnitar och skärpspännen i sitsarna.

Väga på stolar bör man ju helst inte syssla med överhuvudtaget, men sker det på en dansk designad laminatstol, tja, då knakar det i ryggen...  på stolen!

Limmad laminatrygg och repor i väntan på spackel. 
Rädda det som räddas kan. Stolarna behövde en rejäl make-over. Det är svårt att få sprucken laminat att  få tillbaka sin funktion, men vi limmade ryggen på den skadade stolen och lät torka under press. De otaliga sprickorna fylldes igen med finspackel.

Sen var det bara att slipa, slipa - och slipa lite till...

Färdigslipat och dags för sprejmålning. 
Så till det roliga i renoveringen - målning! Vi köpte sprejfärg av märket DecoMax i en blågrå nyans à 84 kronor burken. Tre burkar gick åt till målningen. Totalt med slippapper kostade arbetsmaterialet 284 kronor.

Tips!  För bäst resultat spreja i flera lager som får torka ordentligt mellan varje sprejtillfälle. Se till att maskera noga det som inte ska sprejas och håll gärna till utomhus eller där det är god luftväxling.

Myranfavoriter i ny blågrå kostym - stiligt!
Myran är ursprungligen formgiven av Arne Jacobsen och firar i år 60 år! Denna rediga designklassiker ritades redan 1952,  ursprungligen för personalmatsalen hos det danska läkemedelsföretaget Novo Nordic.

Myran tillverkas av danska möbelproducenten Fritz Hansen, finns i en mångfald material och färger och kostar runt 3 200 kronor styck.

Fint grundarbete gav en jämn färgyta. 
Resultatet av Myran make-over blev över förväntan så nu får våra favoriter hänga med ett tag till!

                                     www.fritzhansen.com

1 kommentar: