fredag 24 augusti 2012

Frank på tapeten

Dyrgripar i Svenskt Tenns arkiv - Josef Franks orginalskisser och anteckningar.


"Starka färger och kraftfulla mönster kan häva känslan av instängdhet. Till och med en kyffig skrubb kan bli spännande med en effektfull tapet"

                                                                Citat Josef Frank 1947.


I arbetet med att ta tillvara och utveckla arvet efter Josef Frank lanserar nu Svenskt Tenn formgivarens tapetmönster. För att återskapa detaljer och färger som blivit otydliga genom åren har stor möda lagts vid att arbeta igenom Josef Franks originalskisser - en designskatt i sig.

Tapetmönster Krysantemer i lila - bloggens personliga favorit i den nyanserade tapetkollektionen, design Josef Frank/Svenskt Tenn. 

Josef Frank var starkt influerad av den brittiska Arts & Crafsrörelsen där dess främste företrädare William Morris. Mönstren skulle blomma med stor detaljrikedom i hemmets textilier. Hos formgivaren Frank fanns också en väl utmejslad filosofi, exempelvis fick aldrig blomstermönster användas för mattor.

"Blommor trampade man inte på", menade Josef Frank.


Tapetmönster Vårklocka. Josef Frank/Svenskt Tenn. 
För Norrköpings Tapetfabrik skapade Josef Frank på 1940-talet sex mönster, vilka kom att bli de enda tapeter han formgav under sin livstid. Namnen klingar vackert: Vårklockor, Krysantemer, Paradiset, Eldblomman, Sagoträdet och Söndagsmorgon. I olika färgställningar består tapetkollektionen totalt av elva tapeter.

Svenskt Tenn nytrycker Frankkollektionen vid fabrik i Ulricehamn och tillverkningen sker med  med traditionellt limfärgstryck, en teknik som skapar en taktil och levande känsla i mönstret.


Limfärg i hantverksmässig tapetproduktion i Ulricehamn. Bild: Svenskt Tenn. 
Först ut i butik nu i augusti kommer mönstren Söndagsmorgon och Sagoträdet, ritade på 1940-talet. Samtidigt trycks tapeten Eldblomman för första gången i en blå färgställning. Tapeterna är 53 cm breda och kostar 845 kronor/rulle 10 meter.

Nytryck i äkta limfärg av Josef Frankmönstret Vårklockor på vit botten. Bild: Svenskt Tenn. 
Den nya tapetkollektion är initierad dels av en ökad efterfrågan på tapeter hos Svenskt Tenns kunder, men är även ett led i katalogiseringen av Josef Franks mönsterskatt. Satsningen att bygga ut den anrika butiken på Strandvägen i Stockholm har också slagit mycket väl ut och Svenskt Tenn kan glädja sig åt ett kraftigt uppsving och nya kundgrupper.

Att förvalta och ta tillvara ett designarv samt nysatsa på svensktillverkade limfärgstapeter är ett utmärkt exempel ansvarsfullt företagande - all heder åt Svenskt Tenn tycker bloggen!

Tapetmönster Paradiset på svart botten. Josef Frank/Svenskt Tenn. 
Tapetmönster Eldblomman i orange. Josef Frank/Svenskt Tenn. 
                                      www.svenskttenn.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar