måndag 17 september 2012

Big city BoConcept

Fina former från BoConcept Collection 2013. 
Urban livsstil är konceptet för danska franchisekedjan Bo Concept som i år firar 60-årsjubileum. I dag finns 260 butiker i 60 länder. Starten gick 1952 då två finsnickare öppnade en liten möbelfabrik i den lilla orten Herning i Danmark. Visionen var hantverksmässig tillverkning av funktionella samtida möbler.

Sidobord, byråer och stolar var bärande produkter under flera decennier. Verksamheten växte, företaget satsade mycket på bokhyllor och gick under en period under namnet Denka Møbler. 1992 grundades franchisekedjan BoConcept och året efter öppnades en första Brand Store i Paris.
Vit rymd och gladfärgad matta ur BoConcept Collection 2013. 
Till Sverige kom BoConcept i juni 1999 då bröderna Johan och Magnus Schönborg öppnade en butik i Göteborg. I dag finns åtta svenska BoConceptbutiker (se www.boconcept.se) och franchisekonceptet är detsamma som i övriga världen - att erjuda ett brett inredningssortiment skapat för moderna storstadsmänniskor.

Soffa Fargo och stol Ogi, design Anders Nørgaard/BoConcept.  
Anders Nørgaard är en av BoConcepts mångåriga designer och ligger bakom flertalet modulbaserade soffkoncept samt stolar. I år, lagom till 60-talsfirandet, tar BoConcept upp en textilkollektion signerad danska Vibeke Klint, formgiven redan på 1950-talet.

Tygkollektionen Klint tillverkas i Danmark och textilierna finns bland annat med diskret distingerad rut i grått och grönt som valbar klädsel till några soffor och stolar.

Svart design i grafiskt inredningsmode. BoConcept Collection 2013. 
Andra namnkunniga formgivare bakom produkter i BoConcepts sortiment är Morten Georgsen, Henrik Pedersen samt Karim Rashid. Sortimentet andas modern samtid med visst retrostuk. Visst anar vi Svanen och Oxchair i formgivningen, men BoConcept skapar en egen medveten twist på de gamla godingarna.

Soffa Fargo i turkos/BoConcept Collection 2013.
BoConcepts tidlösa samtid uttrycker sig i en internationell inredningslook där möbler, belysning och accessoarer väl låter sig placeras i villor och lägenheter hos storstadsmänniskor.

Same, same är tanken, oavsett om man bor i Norden, Europa, Asien, Afrika, Mellanöstern, Canada eller USA. Visst funkar det fint, precis som all lite avskalad nordisk design möter närmast som standard i många moderna internationella hem.
Kök i storstadsmiljö/BoConcept 2013. 
                                     www.boconcept.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar