måndag 24 september 2012

Kokboksfrossa!

Praktverk från en av våra mesta kokboksförfattare. 
I snitt lär det utkomma en kokbok - om dagen! - i Sverige. Fascinerande fakta i ett land där alltfler samtidigt  tycks få allt svårare att få tiden att räcka till att laga mat för egen hand.

Bloggen har botaniserat i höstens kulinariska bokflod och tipsar om två nya kokböcker: Monikas vardagsmat, av Monika Ahlberg (Lind & Co Förlag) samt 10 tekniker, 100 recept, av Nils Norén (Ica Bokförlag, se nedan).

Gemensamt har böckerna en ambition att lära ut matlagning, inspirera och förmedla recept för vardag och fest. Kunskap, råd och tips för novisen vid spisen, enkelt uttryckt. Men författarna tar sig an konceptet på två helt olika sätt.

Flitiga Monika Ahlberg syns i teve och har hittills utkommit med 15 kokböcker. Starten gick med kultboken Rosendahls trädgårdscafé, den första egentliga livsstilsboken kring matlagning, fylld med recept och coola, vackra stämningsbilder med miljö, mat, människor och Monika...

Pastaposering/Monikas vardagsmat (Lind & Co Förlag).

Nya  Monikas vardagsmat med titeln i glittrande guld på omslaget, frontar författarinnan med stajlade, burleskt läckra foton på omslag och kapitelstarter av fotograf Carl Bengtsson. För fina och inspirerande matbilder svarar fotograf Wolfgang Kleinschmidt.


Laxfärsbiffar och röd fisk ur  Monikas vardagsmat/Lind & Co Förlag.  
Monikas vardagsmat innehåller råd och bastips, samt kapitel om exempelvis soppa, pasta, fisk, fågel, kött och vegetariskt med närmare 200 recept beräknade för fyra personer. Innehållet är lättläst, inspirerande och överskådligt enligt Monika Ahlbergs grundfilosofi:

... "vardagsmaten är rolig, vacker och snabb, smakar lördag fastän det är måndag - och ska kunna lagas utan större ansträngning..."


Färsbiffar på spetsduk, Monikas vardagsmat/Lind & co Förlag. 

Redan omslaget till 10 tekniker 100 recept av New York-baserade kocken Nils Norén skiljer ut sig bland övriga kokböcker med sitt grafiskt lekfulla uttryck och silverblänk i detaljerna.

Medförfattare är journalisten Eva Nyqvist, fotograf Paul Brissman och för bokens form står grafiska formgivaren Daniel Carlsten.

Stramt, snyggt och silverglittrande kokboksomslag. 
Nils Norén är en toppmeriterad kock med en internationell karriär. Han har ett förflutet bland annat vid  restaurang Aquavit i New York som som huvudlärare vid French Culinary Institute i samma stad. Norén har även samarbetat med välkände Marcus Samuelsson, som i ett förord presenterar sin mångårige kollega.

Konceptet för 10 tekniker 100 recept är att  pedagogiskt lära ut kokkonst i stort och smått samt presentera recept på Noréns noggrant utvecklade matlagningskonst.


Pedagogiska snitt och grepp. 

I boken lär vi allt från att organisera och hantera redskap till att skära, sautera, grilla, rosta, bräsera, pochera, baka, ånga och konservera. Lättfattligt, redigt och illustrerat med svartvita gör-så-här bilder.

Lockande även för den mindre matlagningskunnige läsaren, helt enkelt.



Grillade ärtskidor och grillad biff med bräserad ättika och misosmör. Ur boken 10 tekniker 100 recept/Ica Bokförlag. 
Hundratalet recept och snygga, strama och redovisande matbilder presenterar de tio teknikerna omsatta i välkomponerade rätter. Här får matlagningen ta tid, Noréns anslag är långtifrån någon köksregionernas quick-fix.


Kapitelstarter med grafiska illustrationer. 

I årets skörd av kokböcker lirar 10 tekniker 100 recept i en liga för sig, inte minst för det i branschen ovanliga greppet att varken ha författare eller mat på omslaget.

Plus även för det pedagogiska och lättfattliga anslaget kring det svåra i att laga god mat på rätt råvaror med riktigt handlag, frankt förmedlat i de korta texterna och överskådliga recepten.


Oljepocherad lax och chicken hainanese ur 10 tekniker 100 recept/Ica Bokförlag. 

Nätpris för Monikas vardagsmat är  242 kronor. Boken 10 tekniker 100 recept är kostar 199 kronor (www.bokus.com).

                                    www.formabooks.se
                                    www.lindco.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar