måndag 10 september 2012

Rivieranostalgi på Senequier

Boken om Rivierans röda café av Frank Leclerc/Verlhac Editions. 
I 125 år har uteserveringen Senequier lockat besökare till Saint Tropez, den lilla fiskebyn i en bukt invid Medelhavet som satte trender som den internationella jet-set världens mesta vattenhåll. Ingen som besökt Saint Tropez missar det röda cafét med sina skuggande markiser invid hamnen.

Senequiers historia finns nu på pränt i en ny jubileumsbok, Senequier - Saint-Tropex 1887-2887, skriven av Frank Leclerc och utgiven på franska förlaget Verlhac. Med text på både franska och engelska berättas historien om familjeföretaget Senequier, som nu drivs i fjärde och femte generation.

Starten gick 1887 då den unge konditorn Martin Senequier slog sig ner i Saint Tropez och startade tillverkning av nougat. En blygsam uteservering öppnades i hamnen, nougat såldes liksom kaffe och drinkar. På den vägen är det...


Senequiers uteservering på 40-talet med de karakteristiska markiserna. Bilden är tagen på 40-talet, innan tyskarna bombade sönder hamnen. Senequier/Verlhac Editions. 

Berättelsen om Senequier speglar synonymt historien om Saint Tropez och det glamourösa kändislivet. Det var i Saint Tropez de rika och berömda festade på sina båtar i den lilla trånga hamnen. Här amerikanska filmstjärnor redan på 30- och 40-talen firade sommarlov på sina hyrda båtar och politiker, rockstjärnor, modeskapare flockades under kommande decennier.

Personalen på Senequier var under lång tid enbart kvinnor. Bland dem Mauricette, som började på uteserveringen redan 1951. Foto ur boken Senequier/Verlhac Editions. 
Brigitte Bardot blev från 50-talet och decennierna framöver Saint Tropez mest lysande stjärna. Filmen Och Gud skapade kvinnan, regisserad av maken Roger Vadim kom 1956 och blev inte bara Bardots stora genombrott. Filmen, som spelades in i Saint Tropez, lyfte den lilla medelhavsorten till internationell kännedom.


Senequier 1964. Foto ur boken Senequier/Verlhac Editions. 
Festerna i Bardots sommarvilla La Madrague var omtalade och storslagna, diskolivet blomstrade med trendsättande klubbar som som Byblos och Papagayo långt före Studio 54 i New York. Dagtid kunde Senequiers publik se berömheten BB flanera förbi med sitt entourage, tätt åtföljd av papparazzis.

Röda trekantiga stolar inbjuder till cafésittning. Bild ur boken om Senequier/Verlhac Editions. 
Under senare år har modefolk dragits till Saint Tropez och Senequier. Förra året presenterade exempelvis Karl Lagerfeld Chanels Cruise Collection med modeller paraderande längs de röda stolsraderna och med Vanessa Paradis i publiken.

Tips! Riveran är ett utmärkt resmål i september. Larmet, stöket och bilköerna är borta, luften varm och det azurblå Medelhavet lockar till ljumma bad. Många lågprisflyg landar i Nice, hotellen längs kusten lockar med specialpris liksom hyrbilsfirmorna. Njut rivieralivet lite off season och missa inte Senequier på vägen!

                             www.verlhaceditions.com 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar