fredag 14 september 2012

Smyckeskatt på Nordiska


Missa inte denna utställning!
I dag öppnar Nordiska Museets stora utställning Smycken med 1 000 smycken från 1500-talet fram till våra dagar. Bloggen fick en förhandstitt på utställningen som är bred och härlig och visar allt från kungliga ringar och halsband till allmogens dräktsmycken, bijouterier och punkiga nitarmband. 

Armband från 1630-talet med vapensköldarna för ätterna Stake och Oxehufwud. Fram till mitten på 1800-talet barn armband i par, ett på varje handled. 
Det är ett rejält grepp Nordiska Museet har tagit i den smyckeskatt på omkring 10 000 olika smycken som finns i samlingarna. Förtjänsten med utställningen Smycken är indelningen i såväl tidslinjer, som guldkorn och det rika urval av högt och lågt.

Utställningen Smycken är inrymd på Kröningsläktaren i Nordiska Museet i Stockholm. 
Via Ipad finns möjlighet att kika, snurra och förstora ett urval av dyrgriparna, ett välkommet sätt för besökare att se vackert hantverk på riktigt nära håll.
Kedja av brons, bergkristall och oxhud, tillverkad omkring 1650-1750, och upphittad i jorden vid   Långlöts prästgård på Öland. 
Bredden i utvalet smycken inkluderar såväl sorgsmycken, hårprydnader, broscher, spännen, skärp som pärlor, brudkronor, diamanter och smycken i slipat stål. De senare något som vi i Sverige varit alldeles extra skickliga på att tillverka.
Stiligt slipat stål i skärpspänne från 1800-talets mitt. 
Utställningen Smycken har tagit cirka ett och ett halvt år att producera och kommer att visas under en par år framöver. Bloggen rekommenderar varmt ett besök, eller flera, för att upptäcka, tjusas och lära mer om smycken!

Här är några personliga favoriter...
Örhängen och ring i onyx och silver och hängsmycke och armband i bergkristall, onyx och silver. Design Wiwen Nilsson och skönheter tillverkade mellan 1938 och 1943. 

Maffig länk i tungt silver, tillverkat omkring 1900. 

Samtliga bilder: Mats Landin/Nordiska Museet.

                                 www.nordiskamuseet.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar