lördag 7 mars 2015

Till fots i Windy City

På promenad i favoritstad. 
Byggnader, bränder & Frank´s eskapader

Kikar igenom bilderna från senaste besöket i en av mina favoritstäder - Chicago.

I mitten av november var hösten fortfarande mild i Windy City med sol och blå himmel - långt till minusgrader och Lake Michigans prövande isiga vindar.

Som upplagt för strövtåg och nya upplevelser i en världsstad med en dramatisk och unik historia.

Arkitekternas egen stad skapad med urbana visioner.
Att bara strosa runt, område för område, kvarter för kvarter och ständigt mötas av en spännande, urban stadsbild med variation i arkitekturen är härligt.

Chicago är inte för inte en arkitekternas stad. Framförallt har stora privata förmögenheter och entreprenörgiganters investeringar möjligjort ett visionärt stadsbyggande.

Chicago River kantad med vackra skyskrapor. 
Under hela 1800-talet byggdes det överallt i Chicago. Den lilla handelsposten och tack vare ett kanalbygge kom att länka samman hela norra USA och Kanada med mellanvästern och sydstaterna och blev en storstad i världen.

Men till en början byggdes det i trä och bränder var vardag i 1800-talets Chicago.
Trump Tower, drygt 350 meter och Chicagos näst högsta byggnad efter Willis Tower (f d Sears Tower) rymmer hotell och lyxvåningar. 
I oktober 1871 rasade under tre dagar den dittills största branden. En tredjedel av den centrala delen av Chicago ödelades i lågorna.

Mirakulöst nog krävde branden trots den stora omfattningen endast några hundratal offer.

Under de kommande femtio åren skapas en ny stad. Tekniska landvinningar, internationella influenser och dåtidens topparkitekter tävlade om makt och inflytande i Chicago som såg de första skyskraporna födas.

Häng med på en rundtur...!

Chicago Riverwalk med majskolvsliknande Marina City i blickfånget. Ritad av Bernard Goldberg 1959, färdigbyggd fem år senare. Hisnande visionära parbyggnader med parkeringsplatser i de 13 nedersta våningarna, mittplan med tvättstugor och förråd och så - upp till himlen - lägenheter med knappt en enda rät vinkel!
Roströda broar med dekorerade gjutjärnsräcken leder tåg och bilar över Chicago River. Egentligen ett system av grävda kanaler och mindre floder som skapade en farbar handelsled från de stora sjöarna i norr via Missisippi ner till Mexikanska Gulfen. 
Stadsbild speglad i stålskulpturen Cloud Gate, eller The Bean, som den kallas för sin bönlika form. Skulpturen skapades av Anish Kapoor och står i Millennieparken, ett säkert selfiestopp i Windy City! 
Merchandise Mart, en megabyggnad i art decó, signerad arkitekterna Graham, Anderson, Probst & White stod klar 1930 och var då den största byggnaden i världen. Ett gigantiskt handelpalats för tusentals grossist- och handelfirmor som verkade i dåtidens Chicago. I dag rymmer byggnaden bland annat restauranger och butiker. 
Gammalt möter nytt i en ständigt föränderlig stadsbild...
...där även globala modemärken sätter avtryck i världsstaden med känt rutstuk. 
Saknas autentisk atmosfär återskapas den, som här i brittiska modemärket AllSaints Spitalfields flaggskepp på shoppingstråket Magnificent Mile (Michigan Avenue).
Rufft trägolv, vitputsade väggar, spinnerimaskiner och 800 gamla Singer symaskiner i AllSaints entré.  
Arkitekt Daniel Burnham startade projektet, de fyras gäng Graham, Anderson, Probst & White avslutade och 1925 stod Chicago Union Station klar. 
Ett mästerverk i sten och marmor, med tunga snidade bänkar i väntsalen...
...och blänkande ornamenterad mässing i ledstänger som minner om Chicagos blomstrande tider som en av världens rikaste och snabbast växande städer. 
Chicagos storhetstid möter i centrala The Loop där överdåd präglar de stora pampiga gamla hotellen och skänker en stuns av lyx även till nutida resande i sneaker och jeans. Mitt hotell, Palmer House, byggdes ursprungligen som en bröllopsgåva från entreprenörmagnaten Potter Palmer till hans unga hustru Bertha Honore. Tretton dagar efter det att hotellet öppnat 1871 rasande storbranden och tog med sig byggnaden i lågorna..! 
"Some guys have all the luck..." och Potter Palmer tycks även ha haft etablissemang och banker med sig. Redan några dagar senare, med röken fortfarande pyrande ur förödelsen, lyckades han låna upp den hisnande summan av 1,7 miljoner dollar (cirka 13 miljoner kronor) med endast sin namnteckning som säkerhet... Hotellet återuppbyggdes, men nu i massiv sten i varenda vägg! Dåtidens alla pampiga element finns kvar i den överdådigt dekorerade foajén. Palmer House är USA:s äldsta hotell med en obruten verksamhet sedan 1873. 
På Astor Street i området Gold Coast går strövtåget längs rader av 1800-talsbyggnader. Hus i sten med burspråk, grindar och staket i gjutjärn. 
Här i Chicagos gräddhylla slog sig den förmögna societeten ner liksom rika entreprenörer och hotellmagnater som Potter Palmer. Gatstumpen Astor Street är i dag klassad som historiskt minnesmärke - stilmässigt finns här en stor tidstypiska privathus från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. 
Men det är den här porten jag stannar upp vid. En dörr i ekträ med smidda ornament i art nouveau eller den stil som vi i Sverige kallad jugend. 
Ekporten sitter i en husfasad med blyinfattade fönster, en utskjutande balkong med pelare...

...och över dessa ett takslut i två sektioner med skarpa, raka vinklar. 
Ja, det är arkitektgeniet Frank Lloyd Wrights skapelse - Charney House - som totalt olikt alla andra hus på gatan stod klart 1891. Huset på Astor Street blev en kick-off för en osannolik arkitektkarriär. 
Frank´s eskapader

Med självstudier och stora visioner i bagaget hade Frank Lloyd Wright i slutet på 1880 anställts som ritare vid den erkända arkitektfirman Adler & Sullivan i Chicago.

Tillsammans med Louis Sullivan ritar Lloyd Wright ett hus på uppdrag av James Charney och år 1891 står huset klart på Astor Street.

Huset var något alldeles extra och sensationellt. Olikt i varje detalj övriga hus på gatan. Men Charney House blev en kick-off för Frank Lloyd Wright som, med stöd av Sullivan, några år senare startade en egen arkitektstudio.

Arkitektgeniet Frank Lloyd Wright. 
I området Oak Park i västra Chicago ritade Lloyd Wright ett flertal privathus i den renodlade stil som kom att kallas Praire House.

I början på 1900-talet hade Lloyd Wright ett 50-tal olika projekt i full swing! Allt gick dock långtifrån på räls. Tvärtom, det var ständiga konflikter och ekonomiska problem kring den efterfrågade arkitekten.

Kärlek & social skandal
Frank Lloyd Wright var också föremål för en av det tidiga 1900-talets verkligt präktiga skandaler. Ett socialt haveri som gav eko även internationellt.

Lloyd Wright inledde ett förhållande med Mamah Borthwich Cheney, hustrun till en av sina klienter. Tillsammans övergav paret sina respektive familjer och reste iväg till Europa, där de fångades av frisinnade, intellektuella och konstnärliga strömningar.

Mamah Borthwick Cheney hamnade också en period i Sverige, då hon sökte upp Ellen Key och bodde hos henne i hemmet Strand vid Vättern.

Läsvärt! 
Verkligheten överträffar inte sällan dikten. Historien om Frank Lloyd Wrights tidiga karriär och Mamah Borthwicks förhållande med den egensinnige arkitekten är skickligt berättad i boken Kärleken till Frank av författaren Nancy Horan (Bonniers).

Boktips om en social skandal och arkitektur. 
En läsvärd och spännande story om arkitektur, politik, samhällsutveckling och social skandal - och den ohyggliga händelse som blev slutet på kärleken till Frank.

Tips! Boken utkom för några år sedan och är den slut på förlaget så sök på www.antikvariat.net. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar