fredag 6 mars 2015

Emil Nolde´s Färgstormar

Vallmo och röda kvällsmoln. Olja på duk. Emil Nolde 1943, ur utställningen Färgstormar på Waldemarsudde
Retrospektiv Emil Nolde

Efter den nyligen avslutade fina Matisseutställningen blir det åter dags att styra stegen till WaldemarsuddeDjurgården i Stockholm.

Sedan intendent Karin Sidén tog över chefsskapet för museiverksamheten vid målarprinsen Eugens konstnärshem har inspirerande, intressanta, vackra och breda utställningar avlöst varandra och lockat besökare till en av Stockholms härligaste platser.

Vårens stora utställning Färgstormar med verk av den tyske expressionisten Emil Nolde är en ny härlig fullträff för Waldemarsudde.

Blomsterträdgård (Ringblommor). Olja på duk. Emil Nolde 1919, ur utställningen Färgstormar på Waldemarsudde
Bristen på färg i rådande gråtonade inredningsmode blir så uppenbar vid en rundvandring bland Noldes magiskt läckra verk - ett mäktigt, närmast självlysande färgfyrverkeri.

Motiven med blomster, hav och horisonter hanteras med samma skickliga hand i olja och akvarell där de starka färgerna skapar kompositioner som helt slår knock på betraktaren!

Hög sjö - ovädersmoln. Olja på duk. Emil Nolde 1948, ur utställningen Färgstormar på Waldemarsudde.
Emil Nolde var bondson och växte upp i orten Nolde nära dansk-tyska gränsen. Tidigt valde han konstnärsbanan och målade i starten av karriären bland annat motiv från Berlins nattliv.

Men naturens scenerier med landskap, hav och blommor dominerar konstnärsskapet.

Nolde anlade också blomsterträdgårdar både på den lilla ön Als i Östersjön, där han i början av 1900-talet bor med sin danska hustru Ada, och vid sina senare bostäder och ateljéer i Tyskland.

Grönt Hösthav. Akvarell. Emil Nolde, ur utställningen Färgstormar på Waldemarsudde. 
Blommorna utanför husknuten, hav och sjö, himmel och horisonter är fantastiska toppnummer i Waldemarsuddes Noldeutställning och värda att uppleva flera gånger om.

Skönt inspirerande är även inramningarna, med exempelvis enkla, breda svartbetsade träramar  mot flammande röda vallmo och violetta stormskyar.

Det är fyrtio år sedan Emil Nolde senast visades i Stockholm. När konstnären nu åter uppmärksammas finns även religiösa motiv, grotesker och grafik representerade i utställningen.

Röd vallmo. Akvarell. Emil Nolde, ur utställningen Färgstormar på Waldemarsudde.
Konstnären Emil Nolde var kontroversiell som medlem i det tyska nazistpartiet, en medlöpare som önskade tjäna nationalsocialismen i sin konstnärsgärning.

Så blev det inte. Tvärtom listades Noldes konst som degenererad, tavlor beslagtogs och han fick yrkesförbud.

Under flera år målade han under-cover, visionära verk som visas i utställningens akvarellavdelning Unpainted Paintings. Några av dessa skissliknande verk blev senare också utförda på nytt i stort format.
Bok Färgstormar om Emil Nolde, utgiven på Carlsson Bokförlag. 
Mer om Emil Noldes konstnärsliv och verk finns i fina boken Nolde - Färgstormar, utgiven av Carlsson Bokförlag i samarbete med Waldemarsudde.

Boken innehåller fakta, artiklar, bilder på Noldes verk och samtida fotografier och går att beställa från förlagets hemsida. Pris 330 kronor.

Utställningen Färgstormar visas på Waldemarsudde i Stockholm fram till 30 augusti och öppnar därefter på Göteborgs konstmuseum den 3 oktober  - missa den inte!

                             www.waldemarsudde.se
                             www.carlssonbokforlag.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar