tisdag 10 mars 2015

Juhl i Paris

Reading Chair, ritad 1953 av danske formgivaren Finn Juhl och tillverkad i ek, med rygg antingen i teak eller valnöt
Mästers form jubilerar

Gillar du dansk formgivning och tänker möta våren i Paris är ett tips att kika in på varuhuset Bon Marché. Under april presenteras den danske arkitekten och möbelformgivaren Finn Juhl i en specialutställning på det parisiska varuhuet.

Finn Juhls designarv är ständigt aktuellt, men just i år är det 75 års sedan den stoppade fåtöljen Pelikan lanserades, vilket firas såväl av Bon Marché som under möbelmässan i Milano.

Stolen Reading Chair, ritad av Finn Juhl 1953, kommer i två nya utföranden och presenteras i Milano av danska producenten Onecollection som i dag tillverkar Juhls designklassiker.

Finn Juhls designklassiker är inte enbart just formikoner, utan även i högsta grad resultat av skickligt möbelhantverk. Företaget Onecollection har exempelvis flyttat en betydande del av produktionen till Japan. 
copy_2_3
Jubilar. År 1940 ritade danske designern Finn Juhl den lilla stoppade fåtöljen Pelican/Onecollection. 
För några år sedan var faktiskt urskickliga möbelsnickeriet Kitani en av utställarna på möbelmässan i Stockholm.  Det var dock tyvärr få som vid det tillfället uppmärksammade detta fantastiska företag, placerat som det var på en tämligen anonym plats i mässans C-hall. 

Få i den svenska inredningspressen hittade till montern och skrev om Juhls japansktillverkade möbelkonstverk som fanns utställda på svensk mark. 

Trist var det. Men inte oväntat, eftersom media ofta är på samma sockerbit samtidigt och den snitslade banan löper bland det välkända och förväntade...

Hursomhelst, i den japanska staden Takayama ligger Kitani som driver hantverket kring Finn Juhls möbelform vidare. I staden har man dessutom invigt en identisk kopia av Finn Juhls danska hem. 

Återkommer till Finn Juhl, jubileum och Onecollections produktion i mässrapport från Milanos möbelsalong i april. Stay tuned..!

                                   www.onecollection.com 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar