torsdag 12 mars 2015

Lyngby´s klassiker

Lyngbylampan ritades 1961 av Esben Klint och relanseras nu med vit veckad Le Klint-skärm. 

Lyckad relansering 

Dagens pryl är den räfflade Le Klint lampan, en klassiker hos danska porslinsfabriken Lyngby Porcelean.

Lampan med sin räfflade porslinsfot och veckade skärm kommer nu i nyproduktion och är en efterlängtad designikon vid sidan av den räfflade Lyngbyvasen och den lilla lockförsedda bonbonnieren.

Alla är de produkter från fabrikens storhetstid under 1940-talets funktionalismen då Lyngby Porslin skrev in sig i den danska formhistorien.

Lyngbyvasen - en dansk designikon i nyproduktion. 
Porslinsfabriken Lyngby grundades redan 1936 i orten Kongens Lyngby och fick flera lyckosamma decennier av hantverksmässig tillverkning av bruksvaror av hög kvalitet.

År 1969 stängde fabriken, men produkterna levde kvar i dansk formhistoria. Så när verksamheten åter drog igång 2012 var det en självklarhet att åter sätta designikonerna i produktion.

I dag finns alltså vas, lampa och bonbonniere åter på marknaden för nya designkonsumenter, en lyckosam relansering av ting från förr.

Men Lyngby vågar sig också på nya formsamarbeten...

Designer Milia Seyppel har formgivit de fina pastelliga små förvaringsburkarna Chapeau för danska porslinstillverkaren Lyngby. 

Drag av både macaron och små bulliga, flygande tefat har Milia Seyppels porslinsburkar Chapeau, fina i sina matta pastellfärger, en och en eller i grupp.

Praktisk förvaring och skön brukskonst från Lyngby porslinsfabrik som väl förvaltar arv och tradition.

                                 www.lyngbyporcelain.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar