torsdag 20 mars 2014

Trädgårdsdags!

Finaste utställningen på Nordiska Trädgårdar mötte hos Swedish Society of Public Parks & Gardens med ett bord dukat för grundarna till Sveriges främsta parker. 

Nordiska trädgårdar öppnar upp

Kanske var det ett ödets nyck att just som den stora snösmockan slår till och snön faller tung och blöt över Stockholm - så slår Nordiska Trädgårdar upp dörrarna på Älvsjömässan. Men inget stoppar den allt större skaran trädgårdsentusiaster - kön ringlade lång till entréspärrarna..!

Media fick en tidig förhandstitt innan startskottet för mässan i morse. Det var en härlig kontrast mot snöskottning och slask att mötas av Swedish Society of Public Parks & Gardens vackra bord med ståtliga tallar, statyer och en omgivande bädd av vita tulpaner.

Gästerna vid det fiktiva middagsbordet, var och en med sitt eget personliga kuvert, var grundarna till Sveriges främsta parker och i högsätet fick vi föreställa oss värden själv - Carl von Linné...

I högsätet i utställningen iscensatt av Swedish Society of Publick Parks and Gardens tronar blomsterkungen Carl von Linné. 
Vilken blomma är så intimt förknippad med svensk hemtrevnad som pelargoner..? Ständigt kommer det nya sorter, varje år vinner en av många varianter pris som Årets pelargon. I år heter den Katy 13 och har rosa blommor och rikligt med gröna blad.

Pelargoner i stor mängd möter på Nordiska Trädgårdar och att döma av publikens kassar är det alltid någon liten ny fining som får följa med hem till fönsterbrädet...

Bloggen är dock svårflirtad - inget slår en Mårbacka! (Se Mårbackamani under etikett Grönt är skönt)

Pelargoner i blom på Nordiska Trädgårdar i Älvsjömässans regi.  
Plelargoner mötte också i Plantagens stora utställning där ett stort uppbåd press fick ta del av blomsterkedjans nya koncept och trendspaning.

Plantagen är norra Europas största trädgårdskedja och aviserade vid morgonens pressträff ett nytt affärskoncept där utbudet breddas bland annat med mer snittblommor, odling och ett mer personligt tilltal och kunderbjudande där butikerna även får delvis ny utformning.

I rapporten Växttrender listar Plantagen bland annat självodlat, mormorsblommor och krukväxter med färg och karaktär som up-and-coming...

Enkla redskap, trälådor, zinkbalja och pelargoner i Plantagens stora mässmonter på Nordiska Trädgårdar

Hortonom Johan Orre har arbetat i flera av Plantagens butiker och är idag ansvarig för Plantagen vid Frescati i Stockholm. Han tipsar om att både de gröna 70-talsväxterna som exempelvis monstrea och bladrika mor och barn och doktor Westerlunds blomma får ett uppsving.

Precis som vi lite till mans mer och mer börjar odla våra egna grönsaker, tillbringar mer tid utomhus i inredda trädgårdsmiljöer där vi nyplanterar växter som lockar bin och fjärilar...


Flikbladiga och doftande hälsoblomman Doktor Westerlund är en av bloggens favoriter. Lättodlad, tålig och dekorativ. Tips! Ta gärna ett enstaka vackert blad och sätt i vatten. Snart får bladet rötter och kan stå länge i en vas. 

Blåvita krukor och pärlhyacinter på grå betong i Plantagens monter. 

Små gröna kamrater med olikformade blad sitter fint på trädgårdssoffan! 

Här kikar vi in hos Koloniträdgårdsförbundet där pallkragarna fyllts med mullig jord och gröna, sköna spirande växter.  Så härligt! 
Temat för Nordiska Trädgårdar 2014 är Urban Fägring som hänger på den stora trenden med den grönskande staden.

Det är ett faktum att Stockholm, liksom många av världens huvudstäder, ser alltfler invånare som odlar på balkong och terass, inreder uterum och planterar på grönskande gårdar. Temat följs upp av i en utställning med idébalkonger.

Tolv individuellt inredda balkonger med en yta av tio kvadratmeter finns på mässan, att inspireras av och att även rösta på.

Bloggens solklara favorit är The Plant, skapad av André Strömqvist med en välsynkad syn på just det urbana temat och en lek med den dubbla betydelsen av engelska ordet plant som betyder både planta och fabrik.

Idéträdgården The Plant, skapad av André Strömqvist med lite ruff industrikänsla, retromöbler och lite rostiga hyllplan. 

Inspirationen till sin monter har Strömqvist nämligen hämtat från staden Detroit i USA som gjort en förfallets resa från blomstrande industristad till förfallna ruiner och övergivna bostadskomplex.

Men här - som i andra utsatta områden i USAs storstäder - spirar nya livsformer. Människor flyttar in i förfall, rustar upp och odlar i de tidigare övergivna trädgårdarna.

Växthus på ben, snickrat av gamla fönsterbågar, och kryddväxter i konservburkar i André Strömqvists idébalkong The Plant på mässan  Nordiska Trädgårdar i Stockholm.  

Blomsterkonstnären Gunnar Kaj har skapat utställningen Frökens Fabulösa Gemak för Huseby Bruk. Här en fin spiral av taklök i sköna nyanser med en spretig agave i mitten. 

Doftande, vackra bondsyrener hos Koloniträdgårdsförbundet - snart, snart är det vår! 

Mässan Nordiska Trädgårdar pågår på Stockholmsmässan 20 till 23 mars och är öppen för allmänheten. 
                                     
                                            www.nordiskatradgardar.se




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar