onsdag 19 mars 2014

Ambiente - all in! (3)


Premiär på Ambiente i Frankfurt för Densan, organisationen för traditionellt japanskt hantverk, som i flera fina utställningar visade fantastiska exempel på den japanska hantverkstraditionen. 

Japan calling..!

Årets partnerland vid den stora inrednings- och designmässan Ambiente i Frankfurt i februari var Japan. Ett gott val av mässarrangörerna - och en härlig möjlighet att i utställningar och mässmontrar möta en mängd exempel på japanskt traditionellt hantverk och nutida design av hög kvalitet.

I Messe Frankfurts Galleria fanns en fin utställning iscensatt av Densan, en organisation med uppgift att just internationellt marknadsföra det traditionella japanska hantverket och traditionen bakom hantverksindustrin.

Kimonotextil vävt av Sumiko Aragaki
Organisationen Densan bildades 1975 och är knuten till motsvarande ekonomi-, handels- och industridepartementet i Japan.

I dag finns närmare 220 traditionella japanska hantverksföretag inom områden som textil, keramik, lack och papperstillverkning erkända av staten och organisationen Densan.

Några av dessa företag och hantverkare fick chans att presentera sina utsökta produkter i Densans två utställningar på mässan...

Kimono i tryckt mönster Plum tree av Masayuki Egami

Vikskärm i papper med tryck i Densans utställning på Ambiente. 

Gjutjärn i denna vackra gryta av Katsuhisa Sato

Sakeset Old Pine Tree i lack med guldinläggningar signerad Otake Shikkiten i Densans utställning på Ambiente

Fyra tekniker kombineras i silverhantverket från Tokyo-Ginki som visade både bruksvaror och smycken i Densans utställning. 

Drag av svenska svepaskar har askarna i cederträ, tillverkade av hantverkskoperativet Odate-Magewappa. Föremålen är vackra, lätta och tillverkade för att användas i vardagen.  

Cloisonne, tekniken att skapa mönster av koppartråd och emalj är urgammal och förekommer i Kina såväl som i Japan. I Densans utställning på Ambiente presenterades utsökt hantverk från Nagoya Cloisonne Co-Op

Japanska företaget Showa Aircraft Industry startade som tillverkare av flygplan 1937. På Ambientemässan presenterade företaget sitt samarbete med arkitekten och designern Motomi Kawakami som skapat vidskärm, bokhylla, bord och skål med företagets honungskaklika aluminiumskivor. Ett skönt exempel på hur högteknologiskt industrimaterial når nya marknader via design. Projektet presenterades på Ambiente i utställningen Japan Creative

I Japan Creative presenterades den här bänken, ett samarbete mellan brittiske designern Peter Marigold och den ledande japanska snickerifabriken Hinoki Kogei, grundad 1977 av Chuzo Tozawa. I den massiva bänken har uråldrig teknik används i konstruktionen. 
Smycken tillverkade via en virkteknik presenterade japanska företaget Triple O. Produkterna går under samlingsnamnet Kasamori Lace och premiärvisades på textilmässan Premiére Vision i Paris 2007. På Ambiente visades såväl kragar som långa halsband i guld och svart samt andra smycken i Triple Os monter. 
I regionen Asahikawa i Japan finns sedan decennier många små möbel- och hantverksföretag som arbetar i trä. På Ambiente presenterades enskilda hantverkare i en samlingsmonter. Produkterna - pallar, bord, hyllor, bruksvaror och presentobjekt - i mycket hög kvalitet.  Kika in på www.asahikawawoodworking.com för mer info.  
Lap-top väskor i trä med läderhandtag, design Yujiro Sasaki för företaget Sasaki Kogei i utställningen Asahikawa Woodworking på Ambientemässan i februari. 




Nästa upplaga av Ambiente arrangeras på Messe Frankfurt den 13 till 17 februari 2015.

Partnerland vid Ambiente 2015 blir USA som mässmanifesterar i Europa med specialutställningar och event.

                            www.messefrankfurt.com 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar