måndag 10 mars 2014

Ambiente - all in! (2)

Ljuslykta i vit keramik från franska Atelier Murmur i avdelningen Talents på mässan Ambiente i Frankfurt

Hantverk och återvinning

Här fortsätter bloggen rapporteringen från branschmässan Ambiente i Frankfurt. Rubriken för inläggen -  Ambiente - all in!  - säger en hel del om vad det är fråga om. Ambiente är en av världens ledande branschmässor och produktutbudet är enormt...

I mässmontrar och i utställningar och show-in-show presenteras produkter för en global massmarknad men även ny, innovativ design och konsthantverk. Intresset är stort från såväl fackbesökare som internationell media, men för alla krävs en rejält genomtänkt strategi kring inköp - och rapportering.

Bloggen valde att under mässdagarna bland annat kika lite extra på nya talanger, mindre entreprenörer och designföretag.

Mitt i uppbådet internationell media skymtar professor Hansjerg Maier-Aichen (i grått hår och svart kavaj) som guidar runt under schemalagda designturer på Ambientemässan. 

Under mässdagarna guidar professor Hansjerg Maier-Aichen delar av det stora internationella pressuppbådet runt i mässhallarna. Maier-Aichen är verksam vid Högskolan för design i Karlsruhe och som designer för tyska producenten Connox bland annat.

Tema för turerna är ett ständigt designfokus med monterstopp hos företag och formgivare aktuella med varianter på klassiska tillverkningsmetoder, återvinning, hantverk och innovation.

Hongkongbaserade JIA Inc mässmanifesterar för första gången på tre år med ett helt nytt monterkoncept, byggt med väggar och takstolar i ruff spånskiva.

Företagsnamnet JIA är kinesiska och betyder hem och mässtemat på Ambiente är Home, where the heart belongs to...

JIA är stora tillverkare av produkter för matlagning och visade bland annat serien Steamer Pot för ångkokning i terrakotta och bambu.

JIA Steamer Pot i terrakotta och bambu förenar urgammal kinesisk tradition med ny uppdaterad design. 

Metoden att ångkoka mat sträcker sig tillbaka tusentals år och började användas under Han-dynastin i Kina. Med enkla verktyg i bambu och trä spred sig metoden och ångkokning är i dag en av de äldsta och mest använda sätten att laga mat i Kina.

JIA Steamer Pot förenar det asiatiska formspråket i en uppdaterad variant såväl i design som material. I korgen har den  traditionella botten i bambu ersatts av en platta med hål  i terrakotta. Leran är ett naturligt material och absorberar bättre överskottsånga under processen.

Terrakotta är dessutom ett mer värmetåligt material än traditionellt stengods, produkterna går att maskindiska och att använda över gaslåga och i microugn.

Kika här för mer Ambientenytt...

Professor Hansjerg Maier-Aichen leder pressuppbådet till nedslag i avdelningen Talents som presenterar unga formgivare vid Ambientemässan. Här intervjuar Maier-Aichen bland andra Adam Zelezny (t v) som visade keramik tillverkad enligt en urgammal peruansk metod att med ett verktyg banka ut föremålen ur leran. Info wrought.ferrum.name

Koboltblå dekor på tryckt mönster i porslin formgivet av Martina Zilova i Talents/Ambiente

Produkter av återvunnet glas är affärsidéen i designföretaget Samesame, ett samarbete mellan formgivaren Laura Jungmann och glasblåsaren Cornelius Réer.  Ett exempel är de vaser, ljusstakar och objekt som skapas av vanliga flaskor för vatten och vin. Företagets hantverksmässigt tillverkare produkter säljs via den egna hemsidan och i designbutiker.  

Red Dot-belönade Puzzle Dinner Tray presenteras i uppdaterad variant i rosa/blått för pojkar och flickor. Men bloggen gillar bättre den ursprungliga färgsättningen med drag av 50-tal. Producent är holländska Royal VKB.

Ett finurligt raster håller frukten fräschare, smart nyhet i montern hos Royal VKBAmbientemässan


New York-baserade designern Sandy Chilewich är grundare och kreativ chef för företaget Chilewich som hon driver med sin man Joe Sultan. Affärsidéen är produkter för golv och bord, bland annat i textil och vävd vinyl. Merparten av företagets produkter tillverkas i USA. På Ambientemässan tilldelades Chilewich vävda tabletter och löpare Ribbon utmärkelsen Design Plus 2014

Tablett Dahlia, design Sandy Chilewich för egna företaget Chilewich visades på Ambientemässan i Frankfurt i februari. 

Holländska porslinsfabriken Royal Delft etablerades redan 1653 och har sedan dess varit den ledande producenten av det blåvita Delftporslinet. Sortimentet omfattar dels klassiska kollektioner och mönster, men fabriken har på ett övertygande och skickligt vis lyft kvalitetshantverket in i vår tid.

Kollektionen Blue D1653 förenar tradition med innovation i bruksföremål där mönster och former utvecklats till helt nya uttryck. Serierna Blue Collar Bottles och Double Heritage är med sina rundade former och räfflor ett lysande exempel för Royal Delfts förnyelseförmåga. 

Här en serie med bringade och muggar från Royal Delft där formgivarna lekt med signaturer och stämplar ur den anrika porslinsfabrikens historia. Liknande idéer har vi även sett hos Royal Copenhagen, en annan av Europas gamla porslinsfabriker där hantverksskickligheten borgar för kvalitetsproduktion in på 2000-talet. 

Svenskt inslag i montersvepet - här textilföretaget Ceannis som på Ambiente i Frankfurt visar säsongens färgstarka kuddar, väskor, plädar och accessoarer. Kuddarna tronar på designer Emma Olbers uppmärksammade pinnsoffa Greta tillverkad av Tre Sekel

Tyska Guaxs presenterar inredningsdetaljer - vaser, skålar, lampor - i metall, trä, sten och munblåst glas. Genomsikt i objekten och sköna pastelltoner tillsammans med räfflor, bubblor och kantiga ytor känns moderiktigt på glasobjekten som är munblåsta i Indien
Danska By Nord bygger framgångsrikt på gråtrenden och nordisk naturinspiration i sina textila nyheter. Här finns igelkottar, hjortar, isbjörnar och fjädrar tryckta på bäddtextilier och plädar och täcken ton-i-ton i många nyanser av grått... 

Mer nordiskt hos danska möbeltillverkaren Skagerak som bland annat visar kollektionen Cutter, design av Niels Hvass med pallar, bänkar och hyllor tillverkade med ribbor. 
Georg Bench, design Christina Liljenberg Halstrøm för Skagerak. Pallen Georg Stool i samma utförande belönades med utmärkelsen Design  Plus 2014 vid Ambientemässan

Vad har vi här tro..?! Jo, en typ av multimöbel - fot- och sittpall och liten gosig kompis - allt-i-ett enligt designer Hanna Ernsting som ställer ut pallarna Petstools i avdelningen Talents för unga formentreprenörer på Ambiente

Det vaddstickade materialet och de rörliga, fluffiga formerna på Petstools djur (gris, får, elefant) skapar utrymme att bädda in frusna fötter. 

The New Old Light är namnet på den här coola lampan tillverkad i metall, papper och trä. För designen står taiwanesiska designgruppen Kimu som visar i avdelningen Talents/Ambiente.  

Tyske designern Bert Löschner skapar konceptuell ny form genom att leka med formpressade trädgårdsmöbler. Han har ställt ut sina objekt i diverse olika designsammanhang bland annat i Milano. I avdelningen Talents vid Ambientemässan i Frankfurt visar Bert Löschner bland annat den här gungan, tillverkad av just en platsstol. 

Här blev det en dubbelsoffa av två plaststolar som håller varandra axlarna... Kika in på www.bertloeschner.com för mer humoristisk formgivartwist.  
Bland det bästa som visades i avdelningen Talents var de hantverksmässigt tillverkade textilföremålen och keramiken i montern hos Brut Cake. Företaget är baserat i Shanghai i Kina och skapar härliga produkter av kinesiska vintagetyger och individuella kermaikserier, allt i begränsad upplaga. 

Brut Cake är grundat och drivs av designer Nicole Teng  och visionen är att skapa unika föremål i små serier och av naturmaterial och äldre kinesisk handvävd kinesisk textil, tillverkad med de urgamla och komplexa metoder som skulle göra tygerna hållbara. Återvinning av hantverk i nytt hantverk, suveränt tycker bloggen! 
Keramik i fina former och toner från Brut Cake. Kika in på www.brutcake.com för mer information om föremål och företag. 

Gammal hantverkstradition i bokbinderi bygger italienska Slow Design sin affärsidé på. Slow Design består av designer Roberto di Filitto och modeentreprenören Nathalie Schneider som med bas i Toscana i Italien samarbetar med lokala hantverkare i sina kollektioner som omfattar produkter i återvunnet glas, porslin, läder och trä samt anteckningsböcker i FSC-certifierat papper. 

Serierna är helt hantgjorda, men infärgade eller tryckta omslag och bundna enligt tradition. Kika in på www.slow-design.it för mer information.


Picknick i rutor i italienska Salettis mässmonter på Ambiente i Frankfurt. Här hittar vi också en hel del hantverksinspiration och återvunnet material i de nya produkterna. 

Lampor av återvunnet papper med sladdar i textil och infärgade skärmar som på bilden ...

.... eller som här i natur kikar vi på i Salettis mässmonter som byggts av spånskivor. Det är naturtema och återvunnet även för Saletti vid årets Ambientemässa

Grytunderlägg av halm som på mormors tid i Salettis naturinspirerade mässmonter. 


Bloggen återkommer till Ambientemässan och fler nyheter i kommande inlägg. Japan var partnerland vid årets Ambiente och det fanns mycket unikt hantverk och sköna kvalitetsprodukter i montrarna hos de japanska företagen. Missa oss inte!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar