onsdag 8 januari 2014

Japansk minimalism

Stor design på liten yta. Arkitekten heter Kenji Ido och huset ligger i Osaka i Japan.
Box living i Osaka

Årets första inlägg hämtar vi från det australiensiska nätmagasinet Est som i veckan presenterar ett lysande exempel på samtida arkitektur. Liten, men naggande god, tycker bloggen om arkitekt Kenji Idos coola stadsvilla i Osaka i Japan.

Huset är ett ypperligt uttryck för yteffektiv design, skapat för en familj på två vuxna och två barn.

På en tomtyta av knappt 43 kvadratmeter reser sig en rejält läcker stadsvilla i fyra våningar med en total bostadsyta på 94 kvadratmeter...

Köket är måttinpassat på millimetrarna. Till höger trapphuset med ljusinsläpp. 
Kenji Idos ljusa och höga hus med moderna, skarpa linjer och stora fönster sticker ut i området Tamatsu som i övrigt består av en mix av butiker, småindustrier och bostadshus.

Tidigare stod ett tvåvåningshus byggt i trä på den lilla tomten och det kom inte något dagsljus in i huset bortsett från via få fönster mot gatan.


Trappstegen liknar vinklade lådor och möjliggör maximalt ljusinsläpp. 
Briefen till Kenji Ido var att rita ett nytt hus med bostadsyta, men utan bärande innerväggar så att ljus kunde flöda fritt genom huset.

Färdigbyggt liknar arkitekt Idos minimalistiska skapelse en Pandoras box där funktion följer den nedskalade formen in i varenda millimeter.


Takterass och innervägg i glas, infällt belysning och vita ytor som maxar ljus och rymd. 

Genomgående vita väggar, glas och vinklar som transporterar dagsljus och artificiellt ljus via inbyggda spotlight skapar rymd och genomsikt i husets alla fyra plan.

Dusch och badkar i stram form med funktion i arkitekt Kenji Idos smarta stadsvilla i Osaka.

                                    estmagazine.com.au







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar