fredag 24 januari 2014

Stolar, stolar, stolar..!




Nu kommer Dan Gordans referensverk Svenska stolar och deras formgivare (Norstedts) ut i ny uppdaterad upplaga. Omslagets stol Superstructure daterar sig från 2003 och är formgiven av Björn Dahlström. 

Svenska stolar tredje gången gillt 

Dags igen för Svenska stolar och deras formgivaren 1899-2013 (Norstedts), författaren och designjournalisten Dan Gordans gedigna kartläggning över vår kanske vanligaste möbel.

Boken utkom i en första upplaga redan 2002 och uppdaterades tre år senare. Nya utgåvan är en ytterligare uppdatering - det händer mycket på stolfronten! - och täcker in svensk stoldesign fram till och med i fjol.

Bloggen gillar den här boken som tar oss med på en resa i den svenska designhistorien. Det är ett rejält grävarbete Dan Gordan presenterar med en massiv mängd fakta kring designer, stilar, material och tillverkning, allt tillgängligt och överskådligt redovisat.

Svenska stolar är också med rätta ett referensverk där tidsepoker och inredningsmoden manifesteras i just denna enda typ av möbel - stolen...


1950-talets svenska stolmodeller - hur coola som helst på 2000-talet! Här ser vi Domstolsfåtöljen (tv) formgiven av Bengt Ruda 1953. Th vilfåtölj, design Bengt Johan Gullberg 1953. 

Ett stort bildmaterial, korta informativa texter och en skönt bläddervänlig och stadig paperback gör sitt till att Svenska stolar, trots omfånget på nästan 500 sidor och kartläggning av 400 produkter, blir ett såväl underhållande som upplysande verk om vår designhistoria.

Dan Gordan är mångårig medarbetare i inredningsmagasinet Sköna Hem och har stadigt bevakat den svenska och internationella designbranschen.

Kanske dags att gräva vidare kring svenska soffor och bord framöver..?


I kapitlet om 40-talets stolmode och dess designer hittar vi Åkerblomstolen, formgiven av Gunnar Eklöf och tillverkad i svindlande nära 100 000 exemplar hos Nässjö Stolfabrik. 

Stor kändis från 1980-talet är Älgskinnsfåtöljen, design Mats Theselius och i produktion hos Värnamobaserade möbelproducenten Källemo. Lilla bilden (tv) visar El Dorado, en jubileumsupplaga av Älgskinnsfåtöljen som lanserades 2002. 

2010-talet representeras i Svenska stolar bland annat av Idyll (tv), formgiven av Johan Lindstén för Galleri Pascale och Spectra (th), design Matti Klenell för Källemo. 

                                      www.norstedts.se 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar