måndag 20 januari 2014

Wegner Delight

The Chair PP503 med stoppad sits i svart läder, design Hans J Wegner i produktion hos danska PP Møbler. 

Ultimat designikon

Några veckor kvar till Stockholm Furniture & Light Fair - Skandinaviens stora möbelmässa. Intresset för den samtida skandinaviska möbelformgivningen växer stadigt och utan konkurrens från mässor i övriga nordiska länder blir fokus på den årliga möbelmässan i Stockholm.

Klassiska svenska tillverkare som Swedese, Gärsnäs, KA Andersson & Söner och Stolab presenterar nya designsamarbeten i högkvalitativ möbelproduktion.

Varumärken som danska Hay, Muuto med sin linje New Nordic och &Tradition ligger i frontlinjen för den stora samtida skandinaviska designvägen.

Mästaren Hans J Wegner med sina ikoniska stolmodeller. 

Danska formgivaren Hans J Wegner är liksom parets Ray och Charles Eames numera en superkändis i breda skaror av inredningsintresserade människor.

Wegners Wishbone, eller Y-stolen, liksom Eames stolvarianter med plastsits dyker ständigt upp, inte inredningsmagasinens hemma-hos reportage, utan även offentliga miljöer, i annonser, utställningar och stylade miljöer.

Och - det är designklassiker som även handlas friskt på kopie-och replikamarknaden via nätsajter för icke-licensierade produkter...

Bloggen vill i sammanhanget lyfta fram en annan, möjligen i vida kretsar något mindre känd Wegnerklassiker och en personlig favorit från den danske designmästaren.

Stolen PP501/503 - ritad av Wegner och i produktion hos danska tillverkaren PP Møbler...



Modell PP501 med flätad sits - en superkombo av komfort och kvalitet, design Hans J Wegner för PP Møbler. 


Möbelhantverk i yppersta tidlösa design med den vackra mjuka, svängda kurvan i ryggstädet och den konstfärdigt flätade sitsen. 
Wegners PP501/503 är designgodis av allra bästa slag. Ett möbelhantverk där möten och mjuka svängar skapar en stadig komfort och materialet en skön taktil känsla av tidlös kvalitet.

Stolen ritades av Hans J Wegner 1949 och blev inte bara designerns stora genombrott utan banade även väg internationellt för flertalet övriga samtidiga danska formgivare.

Riktningen Danish Modern blev en superhit i USA där PP501 skapade historia då det var just på Wegners stol Richard Nixon och John Kennedy satt under den första TV-sända debatten någonsin.

Då kalldes stolen The Round Chair och hade valts just för sittkomforten. Efter det stora genombrottet som tevekändis döptes stolen i USA helt enkelt till just The Chair.


Mjuk och stram form där trärena ytor i möten och fogar visar en designers skickliga visionära form i ett möbelhantverk av högsta klass. 

Var det bättre förr? Ja, med tanke på den enorma vintagevågens faiblesse för just 40- och 50-tals design i möbler, kläder och konst och den retroinspiration som vilar över samtida formgivning tycks det just så.

Men många företag som just danska Hay, Muuto och One Collection och svenska Zweed lyckas väl att ta dåtida inspiration i ny design för 2000-talet. Stor omsorg och produktion och kvalitet adderar till att varumärkena lyfter på den skandinaviska och internationella designscenen.

Bloggen ligger i startgroparna för mässrapporteringen kring nyheter och riktningar. Vi startar i helgen med monterspaning i Frankfurt kring årets dekorativa inredningsmode och nya accessoarer. Mässan heter Christmasworld - nej, det handlar inte bara om julkulor...

Stockholm Furniture & Light Fair öppnar 4 februari i Stockholm och designveckan i huvudstaden presenterar även en hel del spännande designevent utanför mässan.

Missa oss inte! 
PP503 heter drömstolen, design Hans J Wegner för PP Møbler. 


                                             www.pp.dk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar