onsdag 15 januari 2014

Formex vårmix

mötte mässpubliken i entréhallen
Kick-off på inredningsåret

I Köln i Tyskland pågår den internationella möbelmässan IMM och här hemma kickar inredningsåret igång med FormexStockholmsmässan. Temat för vårens upplaga är Day Dream vilket ju smidigt kan omfatta oss alla som dagdrömmer - i slott såväl som koja.

Formex fyller 100 år i år. Riktigt lika länge har inte bloggen varit med - men vi minns när mässan för ett gäng år sedan låg i Sollentuna - och vi kan vittna om en rejäl förvandling...

Från en rackig, splittrad och mossig mix av presenter och tingeltangel till dagens inköps- och inspirationsplattform med en hög lägstanivå i utbud varumärken och utställningar.

Ur Jan Rundgrens temautställning Day Dream på entrétorget. 

Intresset för Formex avspeglar sig inte minst i mediauppbådet på cirka 450 personer som trängdes i Synnöve Morks hangarlikt utformade restaurang vid morgonens pressfrukosten. Här offentliggjordes bland annat vem som vunnit utmärkelsen Formex Formidable ur de nominerade bidragen som valts ut vid den gångna höstens Formexmässa.

Vinnare blev industriformgivaren Kristina Stark med sin stengodsserie Botan, döpt efter Botaniska trädgården i Lund. Botan är en liten kollektion med en vattenkanna och två vaser och tillverkas i vit, svart och grå lasyr.


Färgstarkt och indiskinspirerat med en hel del afrikanska inslag som den färgglada piffen och lampan från Africa Now. 

Kreatören Jan Rundgren hade sammanställt temautställningen Day Dream på entrétorget, en av mässans bättre inslag. Fyra utmejslade riktningar och en fin utställning med inlånade föremål från utställande företag. Snyggt jobbat!

Ett extra plus i Rundgrens utställning var kartor med temafärger baserade på NCSNatural Colour System, den globala industristandarden för färgkommunikation.


Färgerna i temat Indian Summer drar åt rödorangegult med stämd av svartlilarosa - härligt! 
Blågrönturkosa nyanser kommer stort i inredningen! Jan Rundgren samlar produkter under temat Deep Flow på mässans entrétorg. 

Och här är som hottar upp temat Deep Flow.
Firade jämnt gör även varumärket Sagaform som lanserades för tjugo år sedan, då med den egensinniga produkten en minihammock för en banan..!

Mer användbara saker som en profilerad hylla i lackad metall för kryddor och oljeflaskor, användarvänliga färgglada kannor och koppar,  glaskaraffer och hyllor för kryddor och oljor finns med i Sagaforms stora sortiment i dag.

Goda designsamarbeten med bland andra Ann-Carin Wiktorsson, Hanna Werning och formgruppen Objecthood.

Hyllor av profilerad och lackad plåt, design  Objecthood. 

En av de finaste montrarna för alla som liksom bloggen tycker att grönt är skönt var Västergårdens stora härliga utställning, byggd med väggar av gamla stallfönster.

Västergården tillverkar brukskeramik och utställningen var fylld av föremål och blomster - skönt inspirerande!

Här följer ett bildsvep från dagens monterpromenader i Formex mässhallar...

Västergårdens stora keramikfyllda växthus i B-hallen på vårens Formex. 

Stallfönster med ramar i metall byggde väggar i Västergårdens fina utställning. 


Grönt är skönt! 


Priset Formex Formidabel tilldelades Kristina Stark för keramikserien Botan, döpt efter Botaniska Trädgården i Lund. Skulle också uttalas likadant - Botán - vilket juryns representant märkligt nog missat.  


Norska Wik & Walsøe kom med sin premiärkollektion keramik med ett fint litet alvmönster redan 2007 och har sakta växt.  Bakom företaget står formgivarna Linda Walsøe och Ragnhild Wik.  I dag är keramiken utökats med benporslin och glas och företaget ställer ut sina fina produkter på Formex för första gången. 


Finaste benporslin med mönster likt glittrande snökristaller från Wik & Walsøe. 


Fina produkter i House Doctors monter som likt flertalet varumärken liksom många andra som tidigare verkat i Shabby Chic-andan har nu sadlat om till en mer samtida hantverksinspirerad desginstil. 


Designern Alexander Lervik samarbetar med flera av de största möbeltillverkarna. På Stockholm Furniture Fair i februari är han bland annat aktuell med nya produkter för Johanson Design. Men här på Formex ställer Alexander ut under sitt eget, nystartade varumärke Tingest. En utveckling av den formgivning av mindre föremål som han gjort tidigare i sin karriär. Samarbetet sker med mindre leverantörer och tillverkare i Sverige. Designer som själva tar ett producentansvar är något vi kommer att se mer av framöver.  

De afrikanska inslaget på Formex gick att hitta här och där och hos Africa Now var man uppkopplade via Skype med Kapstaden i Sydafrika kring information om Cape Town Design World Design Capital. I Africa Nows monter fanns bland annat den här lampan med fint utskurna dekorativa blad.  

Mer Afrika hos La Maison Afrique Fair Trade som visade flätade hattar och fint pressade blomster. 


Varumärket Littlephant lyckas kombinera fina mönster och färger för småfolk i en formgivning som känns skönt modern och samtidigt lite retro. Ett säkert kort för den som inreder barnrum. 

Mer av Littlephants mysiga mönstrade textilier. 


Oops, vad har vi här!? Jo, Oscar Borgström, ett av klädmärkena som ställer ut på vårens Formexmässa. Coola väskor i grov canvas med läderdetaljer, bälten och Ipadfodral i traktorgummi.
                                          www.formex.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar