tisdag 31 december 2013

Cape Town - Happy New Design Year!


V/A Waterfront i Kapstadens renoverade hamn med hotell i tegelmagasin. 

 Kick-off i Kapstaden 

Nyårsafton 2013 markerar starten för Cape Town World Design Capital 2014. Som första stad i Afrika och någonsin i ett utvecklingsland kommer Kapstaden nästa år via en mängd projekt fokusera på design som ett verktyg för framtid och innovation.

Grundbultarna i programmet kring World Design Capital är design ett brett perspektiv för social, kulturell och ekonomisk utveckling.

Förhoppningen är också att projekt och möten under året inte enbart ska bygga designsamarbeten i Kapstaden och Sydafrika, utan även generera innovation och inspiration i övriga utvecklingsländer.

Hotelltrappan i Victoria and Alfred Waterfront Hotel är original liksom de massiva gjutjärnsbalkarna i det varsamt renoverade hamnmagasinet. 

Kapstaden av i dag är en tudelad upplevelse. Dels en stad med en vild, vacker natur och en kosmopolitisk livsstil med boutiquehotell och topprestauranger i renoverade hamnmagasin.

Men också en stad med starka och skrämmande vittnesbörd om tvångsförflyttningar, utanförskap och våld under apartheidstyret.

Som World Design Capital 2014 representerar Kapstaden ett steg in i en förändringsprocess kring hur dess invånare kan utveckla och utvecklas kring stadens framtid.

En process där design blir en röd enade tråd för nytänkande.

Stilenligt nybyggda gallerior, restauranger och butiker längs kajerna i V/A Waterfront i Kapstaden.

Omkring 24 miljoner människor besöker Kapstaden varje år och åtskilliga miljoner passerar V/A Waterfront, döpt efter brittiska drottningen Victoria som en gång besökte staden med sin son Alfred.

Området är byggt med Fisherman´s Wharf i San Fransisco och Darling Harbour i Sydney som förebilder. Resultatet är ett gott exempel på design där dåtid möter samtid - och framtid.

Handelshus i viktorianskt stil med afrikanskt hantverk och kryddor i V/A Waterfront. 

Cape Grace Hotel, byggt 1996 är ett gott exempel på samtida arkitektur i renoverade V/A Waterfront i Kapstaden. 
Bakom den gamla fyren i V/A Waterfront ligger området The Silo, döpt efter den stora spannmålssilo som skymtar i bakgrunden på bilden nedan.

En flexibel gångbro över en av de gamla hamnkanalerna som fortfarande är i bruk. Fiskebåtar på väg ut i Cape Town Bay bereds enkelt väg genom att flottbron lyfts åt sidan.

Med sina 57 meter var den gamla spannmålssilon i Kapstadens hamn länge den näst högsta byggnaden i Afrika efter Egyptens pyramider. 
Den blekgula höga silobyggnaden är ett av Kapstadens landmärken och var länge den näst högsta byggnaden i Afrika efter Egyptens pyramider.

Silon byggdes 1921 och är 57 meter hög och när byggnaden nu står inför en renovering blir det inte ett nytt hotell, utan möjligen lite otippat ett konstmuseum - Zeitz Museum of Contemporary Art Africa. 

Designvisionen Zeitz MOCAA ska vara förverkligad till slutet av 2016. Vem arkitekten bakom nya museet blir avslöjas i februari under Cape Town Wolrd Design Capital. 

Ekonomiska studier pekar på stora sociala och samhälleliga vinster som byggandet av V/A Waterfront inneburit för Kapstaden och regionen.

Att nu ett av världens mäktigaste konstmuseer flyttar in i den ikoniska silobyggnaden i hamnområdet kommer att ytterligare att lyfta och locka världen till Kapstaden och Sydafrika hoppas projektets investerare.

Samarbetet sker mellan V/A Waterfront och Jochen Zeitz, chef för sportföretaget Puma och en ledande samlare av samtida afrikansk konst.

Zeitz Museum of Contemporary Art Africa blir totalt 9 5000 kvadratmeter och byggs i nio våningar. Kostnaden beräknas till motsvarande runt 250 miljoner kronor.

Det är Londonbaserade Heatherwick Studio och arkitekten Thomas Heatherwick med Heatherwick Studio som vann upphandlingen och kommer att förverkliga det visionära konstmuseet som blir Kapstadens nya landmärke.

En utställning med objekt ur Jochen Zeitz samlingar finns utställda i V/A Waterfront.

                                                                               *

Alldeles i utkanten av Kapstaden vajar gräset över mjuka, gröna kullar. Några enstaka träd kantar de gator som omsluter området. Få nybyggda bostadshus bildar en fond in mot den brusande staden i det annars så öde landskapet.

Det är som att befinna sig på en krigsskådeplats där larmet, slagen, våldet har tystnad och naturen nödtorftigt maskerar det som skövlats.

Denna del av Kapstaden är bokstavligen också ett slagfält, ett av de tydligaste spåren efter apartheidregimens härjningar i Sydafrika.

Ett slagfält från 1970-talets apartheidstyre. Här bodde en gång närmare 60 000 människor sedan generationer i en integrerad, multikulturell kommun - District Six. 
Redan 1867 blev området District Six i Kapstaden en egen kommun, den sjätte i stadens historia. Här bodde sedan generationer köpmän, immigranter, konstnärer, hantverkare och frigivna slavar i en etnisk mix av människor från Afrika, Malaysia, Indien och Europa.

Området var fram till efter andra världskriget en livlig kosmopolitisk smältdegel, inte olik New Orleans med en mix av arkitektur; pampiga stenhus, snirkliga viktorianska verandor, gjutjärnsbalkonger och enkla murade bostadslängor.

En svensk Volvo Amazon på gatan i District Six 
Under 1960-talet fick rasåtskillnadspolitiken allt starkare fäste i Sydafrika. Apartheidregimen införde med hårda regler och sanktioner mot landets icke-vita befolkning. Oroligheter trappades upp, våldet ökade och människorna i Distric Six fick allt svårare att försörja sig.

Mixad arkitektur i District Six vid Taffelbergets fot. 
District Six strategiska placering invid Taffelberget innebar att marken var värdefull. 1966 utsåg apartheidregeringen den fristående kommunen till ett "whites-only" område, vilket innebar att det i praktiken var förbjudet för svarta och människor med annan hudfärg att bo kvar.

Protesterna var kraftiga, både inom landet och internationellt, men 1968 startade tvångsförflyttningen av drygt 60 000 människor till kåkstäder mil utanför stadskärnan.

Familjer splittrades, företag slogs i spillror, människors försörjning upphörde. Slummen ökade när det mångkulturella samhället eliminerades och inom några år var hela området rivet och inget återstod av bostäder, skolor, sjukhus, butiker, fabriker i District Six.


District Six med breda gator, trottoarer och europeiska bilar. 

Barnen leker på breda, öppna gator i Kapstadens sjätte egna kommun. 

Ett raserat samhälle innan vildgräset tar över District Six. 

År 2004 började en mindre återflyttning i de få nya bostadskvarter som byggts på den ödelagda marken där District Six en gång bredde ut sig.

Hur denna mark, detta område ska utvecklas i framtiden är ett av de stora sociala, kulturella och ekonomiska designuppdragen för Kapstaden.

Att skapa nya förutsättningar för bostäder, verksamheter och liv på District Six gröna, öde grässlätter.

Följ oss i vår vidare bevakning av Cape Town World Design Capital 2014! Missa inte den gula färgen...

                                      GOTT NYTT ÅR! 





siloblog.co.za
districtsix.co.za
waterfront.co.za
wdccapetown2014.com 




3 kommentarer:

  1. Hej! Ja, det blir ett spännande designår att följa i Kapstaden. Tack för att du kikade in!
    Charlotte

    SvaraRadera