torsdag 12 december 2013

Cape Town Design City

Ledord för visionen om design som samhällsförändring. Nu har turen kommit till Kapstaden i Sydafrika. 



Sydafrikas designboom

Kapstaden i Sydafrika har utsetts till World Design Capital 2014 i konkurrens med bland andra Dublin och Bilbao. Bakom det världsomspännande projektet med designhuvudstäder står Icsid, International Council of Societies of Industrial Design, en ideell sammanslutning med syfte att värna och lyfta professionell industridesign.

Icsid bildades redan 1957 och i nätverket ingår ett femtiotal nationer. Världens huvudstäder får kandidera till World Design Capital och tidigare vinnare har varit bland andra Helsingfors, Seoul och Turin. 
I logotypen för världens designhuvudstad skriver Kapstaden in sig 2014. 

Icsids världsomspännande nätverk omfattar företag, designer, studenter och organisationer som arbetar för tillväxt inom industriell formgivning, design och utveckling. Den bärande grundtanken är enkelt uttryckt att använda design som verktyg för social, kulturell och ekonomisk utveckling.

World Design Capital Cape Town kickar igång på nyårsafton och kommer att presentera tusentals stora och små designprojekt, utställningar, möten och diskussioner runt om i Kapstaden.

Guild Lifestyle 

Med start 27 februari förvandlas området V&A Waterfront till en stor designutställning med inbjudna gallerier och formgivare från 17 länder. Konst, hantverk, möbler mixas med afrikansk form och historia.

Designflöde förväntas i temasatsningen Guild under Kapstadens designår 2014. 
Vegetable Garden

Under hela 2014 förvandlas området Company´s Garden i centrala Kapstaden till en marknadsplats - Vegetable Garden.

Ursprungligen var området en matmarknad för holländska köpmän och nu knyter man samman historien med nutid. Här blir bokstavligen en ny grönsaksmarknad med odlingar, både som utställning och utbildning kring hållbart brukande.

Vegetable Garden blir också platsen för nya grepp kring gröna stadskärnor, begreppet urban green landscaping förenar arkitekter, designer och forskare från hela världen.

Historiska Company´s Garden i centrala Kapstaden förvandlas till en grön marknadsplats under designåret. 

100% Design South Africa

I både Kapstaden och Johannesburg arrangeras Design Block med ny formgivning av möbler, belysning, inredningsaccessoarer, textilier med internationella utställare.

Mässan blir den största någonsin av sitt slag i Sydafrika och upplagan i Johannesburg arrangeras parallellt med Decorex Joburg i början av augusti.

För Kapstadens del öppnar Design Block 25-28 april.


Förberedelser för designfokus i Kapstaden 2014

Bloggen är på väg till Kapstaden för att resa runt och kika på förberedelserna inför World Design Capital Town 2014.

Vi återkommer med fler förhandsrapporter - missa oss inte!

                  
                       www.wdccapetown2014.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar