fredag 1 november 2013

Pippi på Eames

Mästerlig form, med vem är egentligen designern..? 
Replikat à la Eames

Danska formgivaren Kay Bojesens träleksaker har fått ett rejält uppsving och är uppenbara favoriter i såväl inredningsmagasin och designbutiker. Föga anade väl designern själv att hans leksaker  - apa, flodhäst, kanin, hund, elefant - formgivna under 1940- och 50-talen skulle ta eftervärlden med storm.

Mest är det Bojesens lilla träapa med sina långa armar och de nyproducerade gladfärgade träfåglarna vi möter på glossiga magasinsidor och lite lustigt är hur alla tycks vara på samma designsockerbitar samtidigt...

Kay Bojesen är självklart designern bakom de skönt taktila och hantverksmässigt tillverkade träfigurerna som nu handplockas av inredningsredaktörer och stajlister till reportage och annonsplåtning.

Lite mer speciellt är det dock med en annan alltmer poppis designfavorit, nämligen Eames House Bird (se bild ovan) i produktion hos schweiziska tillverkaren Vitra.

Den svarta fågeln i massivt trä med metallben var i sin utsökta form en personlig favorit hemma hos paret Eames. Fågeln hade de köpt in på en resa genom bergskedjan Appalacherna i östra USA.


Ray och Charles Eames - såhär såg superformgivarna bakom designikonerna ut. 
På 1950-talet blev den svarta träfågeln uppmärksammad när Ray och Charles Eames använde den vid en plåtning av den ikoniska stolen DKR. Fågeln fanns också med på bilder från Eames hem i Pacific Palisades i Kalifornien.

Cool reklambild för Eames stol med ikonisk svart fågel. 
Vitra är licensierade producenter av Ray och Charles Eames formgivning för marknader i Europa och Sydostasien. Med tillstånd från familjen Eames och via 3D-scanningar av originalet har Vitra skapat en reproduktion av Eames House Bird som tillverkas i svartlackerat alträ.

Såklart ett smart drag av Vitra - ett klockrent kommersiellt beslut i den totala Eamesfrossa som råder!

Märkligt är dock att det varken på Vitras egen hemsida, eller på någon av sajterna hos de otaliga återförsäljarna, framgår vem som ursprungligen formgav den smäckra och vackra fågeln? På Vitras hemsida står det "Designer unknown"...


Svart fågel på mattan i Eames vardagsrum i hemmet i Pacific Palisades i Kalifornien. 

Samma knapphändiga information dyker upp. På någon hemsida står det att fågeln är indiansk folkkonst, inköpt på en av otaliga resor. På något annat ställe nämns inte något om parets resor eller fågelns ursprung överhuvudtaget. Eftersom fågeln heter Eames House Bird - vem kan tro annat än att den är formgiven av Eamesarna själva?

Duger inte! - vi måste ta reda på mer om fågelns bakgrund. Eter ett stadigt surfande dyker kanadensiska inredaren och bloggaren Sheila Zeller upp på skärmen med följande information:

Den svarta kråklika fågeln skapades omkring år 1910 av en man vid namn Charles Perdew. Han drev en verkstad för reparation av vapen i orten Henry i Illinois i USA. Men efter att ha lämnat över företaget till sin son började Perdew att snida fåglar.

Denne Charles Perdew var en skicklig hantverkare. Fåglarna han skapade i allt från miniformat till verklig storlek är i dag hett eftertraktade på auktioner för Americana, amerikansk folkkonst.

De här bilderna dyker upp på sajten www.artfact.com

Ett original av svart fågel, skapat av Charles Perdew (1874-1963)

Ytterligare en av Charles Perdews svarta fåglar. Jämför med...
Verkar onekligen som om uppgiften om "indiansk souvenir" på svenska designsajter inte stämmer.
Och i tider av storytelling - nog borde en kvalitetsproducent som Vitra bättre informera sina kunder och återförsäljare om den verkliga historien bakom Eames House Bird..?


... Eames favoritfågel på mattan i parets hem i Pacific Palisades, Kalifornien. 

Designparet Ray och Charles Eames uppskattade kvalitet, originalitet och hantverk. Säkert hade de själva inte haft något emot om man i  nyproduktionen av deras högt värderade husfågel lyfte fram den verklige formgivaren - Charles Perdew.

Vi tror säkert den fina fågeln sålt utmärkt med en sanningsenlig produktinformation. För visst funkar den finfint i nutida inredning, kika här...

Eames House Bird i ny produktion hos Vitra.  

Fina fåglar i produktion hos Vitra fyller sin plats i nutida Eamesinspirerad stajling. 
                                           www.vitra.com

PS! Som alla designikoner dyker Eames House Bird (och även Kay Bojesens träleksaker!) upp på sajter som säljer icke-licensierade replikat av känd formgivning. Här är informationen om möjligt ännu mer luddig kring objekten. På någon replikasajt angavs exempelvis paret Eames som formgivare av fågeln!
Bloggen återkommer i senare inlägg till designoriginal och kopior  - missa oss inte!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar