onsdag 6 november 2013

Lindbergsjul hos Ljungbergs

Julen ser rött hos Ljungbergs Factory. Mönstret heter Tallyho och ritades av Stig Lindberg. 
Klassiker i nytryck 

Novemberdiset möter med allt mörkare eftermiddagar och det börjar väl småpyntas lite julmässigt i slott och koja. Bloggen är ingen större julfantast, men vill gärna puffa för textilföretaget Ljungbergs Factory som nytrycker fina grafiska mönster av Stig Lindberg.

Samarbetet har skett med Lars Lindberg som berättar om hur hans pappa Stig älskade julen och verkligen gick in för att skapa en vacker och stämningsfull högtid för sin familj. Exempelvis startade juldekorerandet inte förrän på julaftons morgon - vilken utmärkt idé! - då en stor julduk lades ut på matbordet.

Första advent hade en fajansljusstake ställts fram, men det var den enda dekoration som fick synas i hemmet innan julafton. Bakom kulisserna var det dock full fart på mönsterkonstnären och kreatören Stig Lindberg!

– Pappa bakade särskilt formgivna kakor för granen och designade hundratals personliga julkort, berättar sonen Lars Lindberg.

Jul i Stig Lindbergs hus i början på 1950-talet. Duk i mönster Fruktlåda och vita svävande pappersänglar, design mönstermästaren själv såklart!
Ljungbergs Factory nytrycker de klassiska Lindbergmönstren Tallyho och Fruktlåda i färgställningarna röd/vit, röd/röd och röd/natur. Kollektionen innehåller även mönstret Lustgården och samtliga mönster finns på juldukar, löpare, kökshanddukar, brickor, kuddfodral och i metervara.

Kuddfodral i mönster Fruktlåda, design Stig Lindberg/Ljungbergs Factory. Pris 50x50cm 495 kronor. 
Jultextilierna produceras på Ljungbergs fabrik i Rydboholm i Borås kommun och i en begränsad upplaga som enbart säljs inför julen.

Ljungbergs Factory, som tidigare hette Ljungbergs Textil, grundades redan 1834. Genom decennierna har företaget samarbetat med svenska designikoner som Sven Markelius och Viola Gråsten.

I år har Ljungbergs med nya ägaren Jonas Wåhlander fått en nystart. Företaget har bytt namn till  Ljungbergs Factory och satsar nu på ett breddat utbud som vid sidan av inredning även innefattar mönster för modeindustrin.
Löpare i mönster Tallyho, design Stig Lindberg. Mått 41.5x145cm, pris 295 kronor. 
                              ljungbergsfactory.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar