tisdag 12 november 2013

Arjan Sauna premiär

Första prefabricerade Arjan Sauna med bastuhus och relaxavdelning, ritat av arkitekten Jonas Wagell i samarbete med Arja Saijonmaa för Sommarnöjen, specialister på arkitekritade sommarställen. 
Sommarnöjen satsar på bygglovsfritt  

Finska sångerskan Arja Saijonmaa är en sann bastuentusiast. Vedeldad värme, enkla material och tid för relax och avkoppling i samklang med naturen är Arjas modell. Långt från dagens spakultur som kan bli närmast komisk i sina uttryck med spejsad arkitektur, konstgjord belysning och påkostade koncept.

Just skillnaderna mellan nya bastukonceptet Arjan Saijonmaa och samtidens spavurm blir uppenbar då förtaget Sommarnöjen presenterar sitt nya koncept Arjan Sauna, en kollektion bygglovsfria och prefabricerade små hus för avkoppling, gäster - och bastubad.

Arja Saijonmaa utanför sin bastu invid sjön i finska Mikkeli. 
 I introduktionens bildspel ställs konstlade spamiljöer mot bland annat Arja Saijonmaas egen bastu och omkringliggande natur i den lilla fiska byn Mikkeli i östra Finland. Ett enkelt litet trähus med spår av tidens tand, en vedeldad spis, björkris och en vindlande träbrygga ut i en liten sjö.

Det går nästan att känna doften av barrskog, våta löv och veden som tärs av eld...

Natur inpå bastuknuten. 
Företaget Sommarnöjen, nischade på arkitektritade och platsbyggda individuella lantställen, tar nu i samarbete med arkitekten Jonas Wagell och med input från Arja Saijonmaa steget mot just nyckelfärdiga småhus.

Presentationen av Arjan Sauna sker Finlands ambassad i Stockholm en milt fuktig novembereftermiddag. På innergården står det allra första bastuhuset med tillhörande relaxavdelning och doften av brinnande ved sveper in den coola ambassadbyggnaden, ritad av finske arkitekten Kristian Gullichsen och invigd 2001.

Finsk funkis, ritad av Kristian Gullichsen och byggd på Gärdet i Stockholm 2001. 
Arjan Sauna kollektionen finns i två serier - Original och Modern. Den förra eldas med ved, kan placeras överallt och kräver inte el, vatten eller avlopp. Modern är utrustade med elektriska aggregat, varmvatten, avlopp och belysning.

För produktionen står företaget Constructio Byggkonsult, baserade i Hultsfred, en ort med en rejäl koppling till husbyggnation. Företaget startade för ett drygt år sedan av Torgny Svensson med ett förflutet på just Hultfredshus.

Bland Constructios uppdrag finns bland annat arkitektritade privatvillor, förskolor, tillbyggnader med färdigproducerade väggelement och takkonstruktioner.

Här några exempel på konceptet Arjan Sauna...


Modell Arjan Sauna Original, ritad av Jonas Wagell för Sommarnöjen. 

Modell Arjan Sauna Modern, ritad av Jonas Wagell för Sommarnöjen. 
Konceptet är byggbart i 18 små hus med flexibla tillval där bastun är basen. Bland tillvalen finns gästhus, svit, bad och spa samt uterum med spaljévägg.

Priset för en komplett Arjan Sauna Original levererad på plats är cirka 230 000 kronor.

Byggbart flexibelt i Arjan Sauna. 

                                        arjansauna.se
                                      sommarnojen.se


  SAUNA - Min väg till skönhet och inre ro

PS Arja Saijonmaa är aktuell nya boken Sauna - Min väg till skönhet och inre ro. 
Boken utkommer i dagarna på Söderpalm Publishing.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar