måndag 13 maj 2013

Rotting re-make

Helgpyssel med gott resultat. 
Måla svart med glans!

Avskavd i lacken hade rottingstolen framlevt sina dagar som extrafåtölj på en veranda. Superskön att sitta i, men inget vidare vacker att se på. Men med en robust konstruktion och utan skador var den gamla godingen värd att fixa till...

På väg mot ett nytt liv i salongen!
Vi slipade av den flagnade lacken och målade stolen med halvmatt svart lackfärg. Färgen strök vi på med en rund pensel, lättade att måla med än en platt.

Efter två färglager var stolen som ny och försedd med möbeltassar och kuddar fick den uppfixade favoriten ta plats i vardagsrummets läshörn.

Ikatmönstrade kuddar från Day Home. Enfärgad kudde Eightmood. Gardin i linne, Ohlssons tyger. Vit kruka Mikaela Willers. Ljusstake från loppis som målats grå. Bord med marmorskiva från en nedlagd speceriaffär. Strutsägg från Sydafrika. På väggen fr v: Affisch från utställning av Willy Ronis i Paris. Foto av Sara Wennerholm och affisch från Nick Brandts utställning på Fotografiska i Stockholm.
Tips!

Rotting är på modet igen. Väl värt är att leta i andrahandsaffärer, på loppis och hos Myrorna efter äldre rottingstolar, bord, soffor och accessoarer. Ofta finns välbyggda rottingmöbler från tidigare decennier till fyndpris, enkla att fixa till.

Det mesta blir ju som bekant fint bara det målas svart. Men varför inte testa att måla i någon lite smutsig pastell i rosa, gult, lila eller grönt? Sprayfärg är enklast, men kan bli drygt om stolen har mycket flätning. Ett tips är då att grundmåla med pensel och avsluta med sprayfärg.

Vill du behålla rottingen omålad, slipa stolen och lacka om med klarlack eller blanda lite ljust färgpigment i lacken så rottingen får en laserad yta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar