tisdag 28 maj 2013

Hemtex firar med Fristedt

Glasunderlägg design Sven Fristedt, 29 kr/st ur Hemtex jubileumskollektion.

Sven Fristedts frukter i retur


Nordens största hemtextilkedja Hemtex fyller fyrtio år och firar med jubileumskollektion signerad textilformgivaren och konstnären Sven Fristedt som i över tjugo år var konstnärlig ledare vid Borås Wäfveri.

Jubileumskollektionen presenterar Fristedts välkända äppelmönster Pärita på bland annat koppar, brickor, kuddar, glasunderlägg och förkläde. I samarbetet ingår även påslakan med det slingrande mönstret Pompe på vit respektive en lysande blå bakgrund.

– Samarbetet med Sven Fristedt är en logisk följd av tidigare kollektioner där vi arbetat bland annat med Carl Larsson-gården och lyft fram Karin Larssons mönsterskatt, berättade Hemtex sortimentschef Anette Jansz vid dagens pressträff.

Mugg med Päritaparad kostar 49 kronor. Hemtex, design Sven Fristedt. 
Bra form blir bättre med åren för det mesta och för Sven Fristedt är det roligt att se hur hans mönster får möta nya målgrupper. Men formge något nytt för industrin, det lockar inte, berättade han för bloggen som fick en liten pratstund under presentationen.

– Nej, jag tycker jag gjort mitt. Jag vill inte heller stå i vägen för nya, unga formgivare som vill fram. Men jag får en del förfrågningar och gör också en del specialbeställningar till arkitekter och inredare och även en del privatpersoner, säger Sven Fristedt.

Bricka Pärita, 149 kronor. Hemtex/Sven Fristedt design. 


Vaxduk Pärita 299 kronor. Hemtex/Sven Fristedt design. 

Äppelrand på kassen Pärita. Pris 249 kronor hos Hemtex.

Det svartvita mönstret Pompe som dyker upp på påslakan är ett av Sven Fristedts personliga favoriter ur en mångårig och diger produktion.


Påslakan/örngott Pompe kostar 599 kronor. Hemtex, design Sven Fristedt. 

Blått för bädden. Mönster Pompe, design Sven Fristedt/Hemtex. 

Hemtex har sedan starten 1973 arbetat enligt mottot att erbjuda "funktionell hemtextil med hög kvalitet och unik design till ett bra pris, där inte en endaste produkt har kommit till av någon slump" och i dag omfattar kedjan 160 butiker för hemtextil i Norden.
                                     
                                           www.hemtex.se 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar