måndag 6 maj 2013

Milano i april 2013... (3)

Hantverksstajlat tittgodis på Milanomässan. 

Hantverk, tradition & innovation

Trärena ytor, mjuka material, lackade stålrör och hantverk är bärande inslag när möbelproducenter, designer och formentreprenörer presenterar dagens och morgondagens inredningsnyheter.

Scrolla här för nyheter från designarenan i Milano 2013...

Strelis Bridge Chair, design lettiske formgivaren Arthur Analts i samarbete med Rudolph Strelis. 

Keel Coffee Table, design Oscar Magnus Narud för Nevvorks. Bordet formgavs visserligen redan 2010, men kommer nu i fler träslag, kvadratisk form och med svartlackade ben.  Keel är inspirerat av kilarna i konstruktionen hos små norska segelbåtar och går att plocka isär och sätta samman genom några enkla handgrepp. 

Designer Patrick Norguets stol Jacket med stomme av lackat stålrör, vaddstickad klädsel och mjuka läderkuddar. 

Modern safarilook av Patrick Norguet för Tacchini. 

Jacket fåtölj och fotpall finns också för utomhusbruk. Tacchinis variant av Grythyttan kan man kanske säga. 



Som en hyllning till italiensk verkstadsindustri och hantverksmässig rottingtillverkning lanserar Casamania förhandshypade stolen Raphia, formgiven av LucidiPavere. En del i Casamanias tema för årets Milanomässa: Sex designer, sex nya produkter och sex färger...

Stereo Wood Chair, design Luca Nichetto, har fått nytt mjukt överdrag i den så aktuella puderrosa nyansen. Producent Casamania. Kanske ett sätt att piffa upp favoritstolarna hemma?

Ytterligare ett exempel på god återvinning hos Tacchini som grävt i arkiven och lyfter fram inte tidigare producerade produkter. Här är det Franco Albinis bord, formgivet 1939 för Villa Monzino vid Comosjön som nu kommer i produktion. Bordet med sin enkla trästomme och runda marmorskiva med ruffa kanter är ett  exempel på gott tidlöst italienskt hantverk. 

Mer hantverk, här nya skåpet Paper Patchwork, formgivet av nederländska designduon Studio Job för Moooi. Uttrycket är ett lite grovhugget gammalt skåp, men materialet en innovativ fiberkomposit tillverkad av papper, bivax och kartong. 


Här är bord Paperworks med bastant snirkliga ben och mjukt rundade hörn på den kraftiga bordskivan. Design Studio Job och matchat med nya geishalika pendeln Juuyo, design Lorenza Bossoli.


Mooois spektakulära utställning på Via Savona blev en av designveckans verkliga snackisar och var också något alldeles extra. Stora fotografier med stark retrokänsla exponerades på väggarna och matchades med miljöer möblerade med Mooois välkända design och befolkad med extremt naturtrogna skyltdockor.  Coolt och inspirerande! 

Bell Lamp med liten blomlik klocka och rosett, formgiven av Marcel Wanders för Moooi. 
Designveckan i Milano är tuff att greppa med alla event och utställningar. Faktiskt är det en omöjlighet att se allt, det gäller att selektera och något man aldrig vill missa är brittiska Designjunctions designarrangemang.

I år hittade vi Edit by Designjunction i La Pelota, en industrilik utställningsarena i området Brera. Ercol, Channels, Modus, Innermost är några ledande varumärken som presenterade ny form och gamla godingar i den coola, avskalade lokalen.

Edit by Designjunction 2013 i La Pelota, Milano. 


Finnieston heter lampserien, formgiven av Samuel Chan, som nu växt med en väggmonterad variant. Fint hantverk i ek eller valnöt med expanderbart fäste och svarvad skärm. 

Drag av skandinavisk form har nya Norse Chair, formgiven av Simon Pengelly för brittiska Modus. Jättefin tycker vi om stolen med sitt smäckra, luftiga intryck och fina hantverksmässiga detaljer. Kika här.... 

Mjukt snedställda avslut på ryggstöd och ben och en omslutande kurvad rygg och sits skapar ett inbjudande, taktilt och sittvänligt  intryck. 

Sedd från sidan får stolen ett grafiskt uttryck. Visst är den skandinaviska influensen påtaglig, men vi tycker Simon Pengelly gör det hela alldeles utmärkt i sin nya stol Norse för Modus. 

Lackade Norse funkar fint de med! 


Studio Pinwu, medlemmar i formkollektivet From Huhang kombinerar kombinerar traditionellt hantverk med samtida formgivning. Ett exempel är lampan Luò som baserar sig på den urgamla konsten att tillverka papper av bambu. Varje lampa blir ett unikt objekt och lyfter vilken vardagsmiljö som helst med sin självklara enkla skärm med ojämn kant.  Kika gärna in på www.fromyuhang.com för mer info. 


Designlink Polens utställning i La Pelota i Milano 2013. Ovan bland annat mekanik stol och bord, design Oskar Zieta/Zieta Prozessdesign, RM58 Armchair, bulliga fåtöljer i plast, tidlös form av Roman Modzelewski, skapad på 50-talet och återskapad av polska företaget Vzór. 

För andra året presenterade sig polska designer och tillverkare med ett samlat grepp under Milanos designvecka. Polska företag ställde ut på mässan i Rho och fanns också på plats med utställningar, bland annat som en del i tidigare nämnda Edit by Designjunction i La Pelota.

Polsk design i metall, textil, läder och blänkande stål fanns i utställningen, men vi fastnade för fina lamporna i ask, formgivna av Maria Jeglínska, hantverk med modern Led-teknik. Vägglampan blir med sitt trärena utseende till en blickfång liksom bordslampan som ser ut som en liten karl johan-svamp.
Kika in på www.designlink.pl

Fint formgivet i ask av Maria Jeglínska. 
Innovation kan ta tid...

Hela 20 år sägs det ha tagit för italienska producenten Edra att utveckla den teknik som ligger bakom den nya soffan Standard, formgiven av Francesco Binfaré. Soffan med sin mjuka och bulliga form skiljer sig kanske inte så uppseendeväckande mycket från andra nutida soffor.

Hemligheten och den tekniska innovationen består i den flexibla och formbara konstruktionen. Soffans rygg- och armstöd går nämligen att forma precis som man vill allt efter behov. Edras första flexibla soffa, L´Homme et la Femme, lanserades 2003 och strax därefter knöts Francesco Binfaré till företaget.

Vad kan man säga annat än att det här är en verklig mässfavorit! Vi föll direkt för den mjuka formen, sköna textilien och tekniken som med ett enkelt handgrepp tillåter brukaren att skapa den för stunden ultimata sittställningen.

Här har vi ett lysande exempel på produktutveckling med användarens behov i fokus...

Soffa Standard, design Francesco Binfaré för Edra 2013. 
Handgreppet är ungefär som när du puffar upp dina soffkuddar. Men i stället för att handskas med kuddar som gärna trillar hit och dit är funktionen inbyggd i Binfarés och Edras nya Standard. Lika enkelt som genialt!

Via Savona möttes vi av den här grovt flätade väggen (nedan) som ledde in till Ortofabbrica, utställningen där företagets grundare, ägare och designer Angelo Grassi presenterar idéer och produkter för utomhusmiljö.

Färgglatt flätat på betongväggen intill Ortofabbricas utställning på Via Savona. 
Produkter i armeringsjärn ingår i Ortofabbricas koncept - här är det en vedeldad grill som presenteras, mer som värmande inslag i trädgården än som för matlagning, även om en fin vedglöd funkar fint för att grilla på.


Uteköket à la Ortofabbrica 2013. 

Härliga objekt för trädgård och växthus i Ortofabbricas inspirerande utställning. Kika in på www.angelograssi.it

Glada färger mötte under designdagarna. Här nedan är det spanska formgivaren Ana Zaragozas organiskt formade lampor Twist som lyste upp utställningen Superstudio 13 i Zona Tortona.

Lamporna kommer i platt form och bildar ett fint, böljande mönster som effektfullt spelar med ljuset.

Gladfärgade lampan Twist, design Ana Zaragoza. 
Spazio Rossana Orlandi är ett måste under Milanos designdagar. Här har signora Orlandi skapat en ständig kreativ oas, ett veritabelt myller egentligen i ett designgalleri, utställningar av möbler, accessoarer, prylar, konstfulla objekt. Här finns ett café, en butik och ett enormt lager av vintageobjekt och här anordnas event och separatutställningar.

Ny form bjuds en konstnärlig arena och för media och branschfolk är det helt rätt att flockas innanför portalen på Via Bandello, några minuters promenad från Zona Tortona.

Här gick det väl kanske lite överstyr med de kreativa krafterna...?
Själva lokalen är en gammal industribyggnad och det är mycket härligt tittgodis för den vintageintresserade. Finns någon linje i den design som exponeras hittar vi den i det unika, hantverksmässiga och konstnärliga uttrycket.

Piet Hein Eek finns exempelvis representerad i designgalleriet med både tidigare och nya objekt tillverkade av spillvirke och tjocka massiva träbjälkar. Spanske formgivaren Alvaro Catalan de Ocon presenterade en samling slätade lampor, alla med eget intryck och goda exempel på den hantverksvurm som råder.
Hängande objekt av Alvaro Catalan de Ocon hos Spazio Rossana Orlandi.  Lampskärmarna är tillverkade av gamla Pet-flaskor och finns i många färgglada mönster. 
Här nedan en liknande form, men några lampskärmar är det inte fråga om, utan hattar! Tete de bois är formgivna av Andrea Deppieni för den som vågar bära lamellobjekten.

Tete de bois trähattar, design Andrea Deppieni hos Rossana Orlandi. 


Butiken på övre plan hos Spazio Rosanna Orlandi är ett kreativt mecka i cool vintagemiljö. 

Gamla fina textiles och retrodesign bakom butikskulisserna. 

Mycket Piet Hein Eek i butiken. 

Astier de Villatte keramik på grå hyllor hos Rossana Orlandi.

Migration Stories hette en fin liten utställning av Beirutbaserade designstudion Bokja, inrymd i galleri Rossana Orlandi. Installationen med gamla möbler, fåtöljer och soffor, vintagetextilier och modern textil  presenterade hantverk av libanesiska och palestinska kvinnor.

Lappverk i utställningen Migration Stories hos Rosanna Orlandi. 
Varje broderi och tyckstycke var i sig ett konstverk, samlat blev det en påminnelse om även ett mänskligt lappverk. Bakpå soffor var bolster, täcken och bonade surrade med rep och förde tanken till flyktingströmmar och migration som tvingat människor århundraden igenom att fly. Ta med det nödvändigaste för att lappa hem och liv om och om igen.

En tankevurpa långt bort från designkommers i mässmontrar.

Kika gärna in på Bokjadesign.com

Lappverk från Bokjadesign. 

Nu lämnar vi rapporteringen från Milanomässan för den här gången. Nästa rapport kommer från möbelmässan ICFF i New York i slutet av maj.

Men till dess väntar pressdagar här hemma med höstens inredningsnyheter, mer tips, inspiration och idéer i stort och smått - så missa oss inte!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar