onsdag 29 maj 2013

Pax för Paisley!

Paisleymönstrat bäddset i bomullssatin, mönster Amore, 1 995 kronor, Mille Notti. 

Modemönstrad höst hos Mille Notti

I vackra rum på Hotel Stureplan presenterade Mille Notti höstens nya bäddkollektion och precis som Lexington (se tidigare inlägg) satsar man på säsongens mesta modemönster - paisley!

Mille Nottis paisleymönster Amore finns i plommon/petroleum mot en sandfärgad botten och är tryckt på kammad bommulssatin. Påslakan med knytband och örngott med vinge och passpoal är tänkt att även kombineras med glencheckrutiga Signore och enfärgade Singolo.


Paisleymönstrad bäddlyx från Mille Notti att kombinera med glencheckrutor Signore och krisigt vita Signolo.  Kudde Velluto i bomullssammet och pläd Piano Piano. 

Favorit i repris hösten 2013. 

Paisleymönstret, eller persiskt mönster, blir något av en favorit i repris i höst. Ursprungligen kommer mönstret från just Persien och kom till Europa under 1800-talet när framförallt de brittiska textilfabrikerna producerade stora mängder paisleymönstrad textil.

Paisley är döpt efter den skotska staden Paisley som var centrum för den framväxande textilindustrin i Storbritannien under 1800-talet. Det detaljrika, karaktäristiska, lite snirkliga mönstret med en droppliknande frukt eller blomma i centrum, trycktes på såväl siden som bomull och dök även upp på tapeter och porslin.

På 1960-talet blev paisley åter stort då modedesigner som brittiska Zandra Rhodes skapade vackra svepande sidenkreationer för lyxhippiekvinnor. Persiskt mönstrat blev en stor trend under hela Flower Power-eran i slutet på 60- och under 70-talet.

Företag som exempelvis Indiska och butiker som Sol och Måne i Gamla Stan importerade indisk och persisk folklore och den persiskt mönstrade modevågen rullade vidare.

Dags igen tycks det...

Paisley på gång...

Bloggen kvickar sig mellan pressvisningarna och i folkvimlet fångas blicken av de här hyfsat persiskt mönstrade brallorna.

Så håll utkik i höst - paisley är på g!  


                                 www.mille-notti.com






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar