tisdag 29 januari 2013

Fornasetti fantasia

Mönster Aquario består av utvalda clownfiskar mot bakgrunder i bland annat ljus kobolt, djuphavsblått och beige. Bredd 68,5/rulle 10 meter. Cole & Son. 

Fornasetti II hos Cole & Son

Nya kollektionen mönster signerade italienska Fornasetti lanseras nu av anrika brittiska tapetproducenten Cole & Son. Kollektion, som består av femton mönster, är en uppföljare till den första Fornasettiserien som kom 2008.

Fornasetti II triumferar i stilblandning med excentriska, magiska och teatrala motiv av bland annat fiskar, luftfarkoster, cyklar och arkitektur i trompe l´oeil. Ingen tvekan om vem som ligger bakom den djärva satsningen helt uppåt väggarna!

Breda bårder, friser och paneler och dubbel pappersbredd skapar en mångsidighet i användning. Det kräver inte alltför stora väggpartier för att Fornasettis design får sedvanlig unik effekt.

Mönster Multiplette består av nio cyklister på en superlång cykel, retrofina i randiga tröjor och kepsar.  Frisen är 52 cm hög och finns i två färgställningar. Fornasetti II/Cole & Son. 
Piero Fornasetti var en italiensk skulptör, gravör, målare och inredningsdesigner och skapade spännande och fantasifulla mönster. Mest kända är kanske hans ansikten i svart/vitt som ofta möter på exempelvis tallrikar och tapeter.

I dag driver sonen Barnaba Fornasetti, själv design, sin fars formgärning vidare. Här följer fler exempel ur härliga kolllektionen Fornasetti II...

Mönster Teatro skapades lite otippat i mitten av 1950-talet för paraplyställ. Nu möter mönstret en ny marknad som tapet och finns i tre färgskalor: vitt och neutralt, turkost och neutralt samt rött och gult, den ursprungliga färgen. Fornasetti II/Cole & Son. 

Mönster Macchine Volanti & Balaustra presenterar fantasifulla luftfarkoster bland mörka moln och finns i tre färgskalor, varav två skimrande versioner i silver och brons. Fornasetti II/Cole & Son. 

Mönster Nicchie presenterar ett antal trompe l´oeil-nischer och ritades ursprungligen som en dekorskärm på 1950-talet.   Surrealistiska mandoliner, frukter, nycklar och timglas i svart/vitt med inslag av rött/guld/brons har omarbetats för att fungera som tapet. Fornasetti II/Cole & Son. 
Brittiska tapetproducenten Cole & Son grundades redan 1875 arbetar idag med traditionella metoder och modern teknik sida-vid-sida i tillverkningen. Arkivet omfattar cirka 1 800 blocktryck, 350 screentryck och ett stort antal originalteckningar och tapeter från 1700-talet och fram till våra dagar.

Den anrika traditionen och historiken i företaget innebär att Cole & Son levererar både äldre och samtida tapetkollektioner till historiska hem och byggnader, kungliga slott och parlamentsbyggnader liksom hem och hotell världen över.

                                    www.cole-and-son.com
                                    www.fornasetti.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar