torsdag 10 januari 2013

Nosh and Chow Nostalgia

Gatsten från Barcelona pryder bardisken i Berns nya townhouse med restaurang och barer på Norrlandsgatan. För inredningen står spanske arkitekten Lázaro Rosa-Violán.  
Svunna tider i ny tappning 

Stockholms senaste tillskott i ett starkt hotell- och restaurangutbud är Berns  townhouse Nosh and Chow på Norrlandsgatan. Fastigheten, med adress nummer 24, är byggd 1895 och har ett brokigt förflutet. Ett tag i slutet på 80-talet låg här exempelvis ett inredningshus i flera våningar - en cool satsning som dock stängde efter några år.

Konceptet då bjöd en internationell touch där objekt, möbler och textilier blandades. Men då var den stockholmska inredningsvärlden inte mogen. Annat än i dag, där stilblandning och individualitet är ledstjärnor för butiker, tidskrifter - och restauranger.

Som Berns nya Nosh and Chow alltså...


Vintagekakel, öppen spis, specialbeställda nitade läderstolar, mörkbetsade bord och speglar skapar en hemlik känsla i Nosh and Chows nya restaurang. Foto: Wolfgang Kleinschmidt.
Spanske inredningsarkitekten Lázaro Rosa-Violán från Barcelona har skapat den nostalgiskt tidlösa miljön Nosh and Chow där speglar, kakel, trä och metall synkas i en internationell touch.

Själv säger sig Rosa-Violán arbetat med visionen att skapa en känsla av att komma hem till en high-end kulturell globetrotter. En person som gillar fjärran länders mat och kultur och gärna omger sig med antikviteter i en ombonad stilblandning.

Fönsterluckor från gammal bank i Barcelona, parkettgolv, inglasade bokhyllor och speglar med retroreklam  synkar i stilblandningen. Foto: Wolfgang Kleinschmidt. 
Sammet, läder, blank koppar, antika lapptäcksmattor, rostiga zinkar, porslinskranar, marmordiskar, snirkliga järnstaket, udda äldre bord och byråer, lyktor och transparenta glasglober - allt adderas i Lázaro Rosa-Violáns säkra stilblandning.

Och nog spelar delar av inredningen svunna tider och miljöer vi möter i ett Europa från förr. Vintageromantik med en släng av samtida retrovurm, enkelt uttryckt. Kopparblänkande lampor i metall med raka skärmar och genombrutet nötmönster adderar en samtida Tom Dixonlik formgivning i sammanhanget.

Toaletterna en trappa ner är inrymda i en miljö med loungesoffor i sammet, ett DJ-bås och en enorm rostig zink med gamla kranar och snirkliga järnstaket.  Foto: Mathias Nordgren. 
Restaurangens namn Nosh and Chow är en kombo av två engelska uttryck för att äta; nosh, att ta sig ett snack "just a little someting.." och motsatsen, to chow, är mer smacka i sig. Den smale mister Nosh och det mer rundlagde mister Chow pryder följdaktligen restaurangens emblem.

Typsnitt i logotypen och menyn, tryckt på en utvikt karta, följer stilenligt det nostalgiska konceptet. Rätterna i restaurangen är en mix av smaker bland annat från NordafrikaSydostasien och Karelen och konceptet är utarbetat av Berns källarmästare Johan Lindqvist och Nosh and Chows kökschef Anders Atte.


Huvudrätt på menyn hos Nosh and Chow. Tagine med kyckling, kikärtor, aprikoser och mandel. Foto: Wolfgang Kleinschmidt.
Prisnivån ligger på 40 kronor - 400 kronor och smårätter går att beställa i barerna. En huvudrätt bestående av tagine med kycklingkikärtor, aprikoser och mandel kostar exempelvis  289 kronor.

Etapp 1 i Berns satsning hade galapremiär i går och omfattar restaurangen med plats för 150 sittande gäster, tre barer och en innergård som dock inte öppnas förrän mot vårkanten.

Andra etappen i townhouse Nosh and Chow väntas bli klar under nästa år. Då ska ytterligare en våning i fastigheten stå klar med en separat fine diningrestaurang med 60 platser och fyra sviter stå klar. Det senare kan bli väldigt spännande - nog borde världsstaden Stockholm vara mogen för ett så exklusivt hotellboende.

                                    www.noshandchow.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar