lördag 26 januari 2013

Spa & skärgård & Skepparholmen

Huvudbyggnaden på Skepparholmen Nacka är inspirerad av danska konstmuseet Louisiana. 

Skönt 60-tal på Skepparholmen Nacka

På en udde mellan Stockholms inlopp i Östersjön och lilla Kvarnsjön i Saltsjö-Boo ligger spa- och konferenshotellet Skepparholmen Nacka. Under förra året genomgick anläggningen en rejäl förnyelse med investeringar i såväl kvalitetssäkring och ny profil, som ett spa och upprustning av befintliga byggnader.

Skepparholmen har en lång historia som tar sin början redan 1869 då familjen Franke köpte ett omfattande markområde och byggde fyra stora villor. En av dessa, villa Torpa, står kvar och ingår i Skepparholmens nuvarande verksamhet.

Det var på 60-talet, då kursgårdar började bli populära, som dåvarande Sparbanken byggde Skepparholmen som en kursgård för sina anställda. I dag står den välbevarande fastigheten kvar i stort sett intakt och de nya byggnader som tillkommit har ritats i tidstypisk stil. Bra gjort tycker vi!

Fåtöljer Svanen, formgivna av Arne Jacobsen 1958, välkomnar i receptionens lounge. 

För designintresserade nutida spa- och konferensgäster är det härligt att mötas av all varsamt underhållen och äkta 60-talsformgivning på Skepparholmen Nacka. Här finns tegel- och stengolv, putsade väggar, gediget trä, raka linjer och stora fönster i fasaden vilket skapar en skön genomsikt och stort ljusinsläpp

Huvudbyggnaden ritades med inspiration från konstmuseet Louisiana utanför Köpenhamn. Vi känner igen dragen i fasadens vitmålade tegelstenar och de stora fönstren. Receptionens lounge är möblerad bland annat med fåtöljer Svanen, formgiven 1958 av Arne Jacobsen för SAS hotellet i Köpenhamn.

Tillsammans med soffor, träbord, textilier välkomnar loungen i vilsamma beige/bruna nyanser.

Ett antal av fåtöljerna Svanen har en gång stått på Sparbankernas kontor runt om i landet. Nu ståtar de i all sin skönt slitna form på Skepparholmen Nackas spa- & konferensanläggning. 
Skepparholmen fungerade som Sparbankens interna utbildningscenter fram till för ungefär femton år sedan, då anläggningen stod inför försäljning. Fastighetsbolaget Masmästarna, Dalarnas största privata hyresvärd, köpte fastigheterna och sedan dess anläggningen som konferens- och spahotell.

Skönt ljusinsläpp i lunchmatsalen med utsikt mot orörd natur och den intilliggande Kvarnsjön. Stilenligt möblerad med stol Sjuan, design Arne Jacobsen från 1955. 

Mötesrummet på Skepparholmen omfattar ett flertal olika lokaler för både mindre och större sällskap och även här möter god 60-talsform med stora fönster ut mot naturen med skog och skärgård.

Bjälkar och liggande träpanel och putsade väggar i ett av de större mötesrummen på Skepparholmen. 
Hotellrummen är vänligt välkomnande med en tidlös retroinredning helt i linje med anläggningens ursprung. Rummet nedan är inrymt i huvudbyggnaden mot balkong och utsikt mot Kvarnsjön.

Komfort och hemtrevnad i huvudbyggnadens hotellrum. 
Till de miljoninvesteringar som gjorts under senare tid hör hotellets nybyggda spa, ritat och byggt i linje med hotellets originalarkitektur, men uppdaterad med varma stenbänkar, skön ljussättning, mosaikdekorationer i inomhuspool och duschrum.

Utomhus finns även en infinitipool med utsikt över skärgård och Stockholms inlopp. Poolen är uppvärmd för bad även i vinterkyla och snö, väl värt att testa i vilket ruskväder som helst.

Mosaiktavlan i poolrummet är baserad på ett foto från Trollsjön, en badsjö på Nackalandet. 
Skepparholmens spa-och relaxavdelningen följer en nordisk sparitual som bygger på årets fyra årstider. På en bred meny erbjuds både klassika och ekologiska behandlingar, exempelvis tjära- och tångbad med massage och ansiktsbehandling med naturprodukter.

Naturkänsla i Skepparholmens nybyggda spa.

Infinitipool för vinterbad i snö, regn och rusk med utsikt över vatten och öar i Stockholms inlopp. 
Till faciliteterna på Skepparholmen Nacka hör en husbåt för den som vill konferera mer avskilt. Husbåten inrymmer hotellrum och är bokningsbar för mindre sällskap som även får mat tillagad av egen kock.
Skepparholmens hotellhusbåt är tillverkad i Estland och kom över havet till sin brygga på Nackalandet. 
Avståndet från Skepparholmen Nacka till Stockholms City är endast 20 minuter och hotellet är lätt att nå med buss. Det går även att åka båt in till Stockholm från Hasseluddens brygga, några minuters promenad från hotellet.

I Skepparholmens erbjudande ingår så kallade blodsockersäkra måltider. Det innebär att menyn är komponerad med en bas av protein, långsamma kolhydrater, mycket grönsaker och antioxidantrika vitamindrinkar.

Lunchbuffén erbjuder exempelvis ett stort utbud grönsaker, rotfrukter, bönor och sallader samt exempelvis fisk och kyckling. Middagarna har en skandinavisk inriktning med ekologiska råvaror och även ett utbud ekologiska viner.

Skepparholmen Nackas restaurang är Krav-certifierad och anläggningen är ett flertal utmärkelser för hållbart miljöarbete.

Lunchbuffé med blodsockersäkra rätter. 
Den 23 mars  i samband med Earth Hour anordnas en helg kring Mindfulness, något som Skepparholmen införlivat i sin verksamhet via föredrag och inspiration i verksamheten. Eventhelgen blir det också bland annat en introduktion kring mindfulness av vetenskapsjournalisten Marie Ryd.

                                www.skepparholmen.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar