lördag 19 januari 2013

Fanny Formidable

Vas Fanny i mässing, design Ami Katz för Klong.  

Fina Fanny Formexfavorit!

Formexmässans vårupplaga är bokstavligen i full blom med växthus, blommor och grönt tema i många montrar. Starten gick i torsdag med ett fullkomligt gigantiskt pressuppbåd som vimlade in i Oddbirds idéutställning/café.

Vid pressfrukosten delades priset Formex Formidable ut och vann gjorde vasen Fanny, formgiven av arkitekten Ami Katz för producenten Klong. Vasen är tillverkad i mässing, med en inre behållare i glas. De cirkelförsedda stänglarna fungerar som blomstöd, men vasen är som en skulptural bukett i sin egen form.


Vas Fanny kostar 1 250 kronor och finns i mässing och svärtad mässing. Design Ami Katz för Klong. 

Ami Katz är delägare i 3dO arkitekter AB och vasen Fanny är formgiven som ett specifikt projekt. Ett arbetssätt som Ami själv menar gör att produkter får en tydlighet, skapar generella värden - och som gör dem användbara i andra situationer eller miljöer än de ursprungligen varit tänka för.

Historien bakom vasen Fanny leder till Amis mamma Fanny som gillade blomsterarrangemang och letade bra vaser.

Så när Fannys femtioårsdag närmade sig och behovet växte av en speciell present till en speciell person, föddes vasen, berättar Ami Katz.

"Formen skulle vara lekfull utan att vara trendig och      materialet tidlöst med potential att åldras vackert"

                                                                Ami Katz om prisade vasen Fanny

Arkitektkollegan Tomas Söderholm vid 3dO bidrog med förbättringar och tillverkade vasens mässingskrans i sin pappas verkstad. Vasen lånades ut till en inredningsreportage och när 3dO fick förfrågningar om var vasen fanns att köpa, kontaktade de producenten Klong.

Resten är historia som man brukar säga. Men en härlig historia om hur en skicklig och sann formgivning, baserad på behov, känsla och tanke, fångas upp av en innovativ och oberoende designproducent.

Skickligt och smart och väldigt välkommet i en formklimat där det alltför ofta produceras pajiga prylar utifrån knasiga, konstruerade trender och struntskapade behov.

Designproducenten Klong är en av utställarna i satsningen Show Off 2013 Wetterling Gallery i Kungsträdgården under Stockholms Designvecka som startar 4 februari. Missa inte!

              www.klong.se                      www.3doarkitekter.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar