måndag 2 juni 2014

Kajsa´s Ceramics

Servisen Prickar och ränder i vit porslinslera signerade keramikern Kajsa Cramer.  

Vackert drejat i vitt..

Kärleken till keramiken och den vita porslinsleran fick Kajsa Cramer att satsa på handdrejade objekt och bruksporslin.

Kollektionen Prickar och ränder med espressomuggar, skålar och tallrikar som lanserades för några år sedan, utökas nu i bland annat guld och svart.

Kajsa Cramers vita bruksporslin utökas med nya serier i vitt och guld bland annat. 

Kajsa Cramer har ett förflutet som florist och som egen företagare inom inredning. I många år var keramiken hennes stora hobby vid sidan av jobbet.

Men intresset för hantverket tog över och Kajsa vidareutbildade sig via kurser vid Folkuniversitetet och hon gick ett år keramiklinjen vid Löftadalens Folkhögskola i Åsa.

Drejad keramik är ofta brunbränt sten- och lergods. Men det är det vita, till synes fragila, porslinet som alltid lockat Kajsa Cramer och i dag arbetar hon uteslutande i vit porslinslera.


Lerklumpen på den snurrande drejskivan formas säkert i Kajsa Cramers händer till ett taktilt bruksföremål. 

Basen är den kombinerade verkstaden och butiken intill Lindomevägen i Billdal söder om Göteborg.
Här skapar och formar hon det dekorerade bruksporslinet som sedan gjuts, bränns och dekoreras i samarbete med Rörstrand Center i Lidköping.

De handdrejade föremålen tillverkar Kajsa Cramer i skulpturlera där pappersfragment bildar struktur i ytan och där skickliga händer formger med känsla och kärlek i det unika hantverket.


Kajsa Cramer satsade på sin kärlek till  hantverket och vidareutbildade sig till keramiker. Ambitionen är att skapa form- och produktionsmässigt genuina och ärliga produkter, bruksföremål och dekorativa objekt. 

Handdrejade ljuslyktor med fint taggig kant får självtorka några veckor innan de bränns i två omgångar. Första omgången, skröjbränningen, sker i 980 grader och härdar till en torr yta. I den andra bränningen i 1290 grader sker glaseringen. 

Porslinet Ränder och prickar i svartvit kombination från Kajsa Cramer Ceramics

Kajsa Cramers keramik finns som bruksföremål - koppar, muggar, skålar och tallrikar - samt i unika handdrejade vaser och ljuslyktor.


                                  www.kajsacramer.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar